Nyheder

Investorer i Lagkagehuset og Synoptik bor i skattelyet Monaco

Bølgerne gik højt i debatten om hjælpepakker og skattely. Synoptik og Lagkagehuset afviste kritik. Nu har TV 2 fundet nogle af de reelle investorer.

Ferrari-, Aston Martin- og Rolls Royce-forhandlerne ligger side om side ned mod vandet i Monaco.

Placeringen tæt på både stranden og det berømte Casino de Monte Carlo er blandt de mest eftertragtede i fyrstendømmet.

Over Ferrari-forhandleren bor - ifølge TV 2s oplysninger - en af investorerne i Lagkagehuset. Det er den tidligere svenske fodboldspiller Martin Dahlin.

Han var en af stjernerne på det svenske fodboldlandshold, og i dag har han via sin tilknytning til Lagkagehuset fået en ufrivillig rolle i den danske debat om skattely og hjælpepakker.

Lagkagehuset mødte kritik i foråret for at have taget imod en hjælpepakke, selvom virksomheden er ejet af et selskab i et land, der ifølge flere eksperter er et skattely.

Virksomheden tog efterfølgende afstand fra skattespekulation og forsikrede, at ejernes placering ikke havde noget at gøre med, at de ville undgå at betale skat.

TV 2 vil derfor gerne spørge Martin Dahlin, om han har tænkt sig at betale skat af det udbytte, han eventuelt vil få fra sin investering i Lagkagehuset.

Vi møder en receptionist i den marmorudsmykkede bygning.

- Han har ikke været her i en over en uge, han er tilbage i Sverige, fortæller receptionisten.

Det var han ikke, viser det sig senere.

Mistænkeliggjort uden grund

I midten af maj bragte TV 2 en historie om, at der var udbetalt 261 millioner kroner i hjælpepakker til virksomheder, som er helt eller delvist ejet i lande, eksperter betegner som skattely.

Det skete, selvom Socialdemokratiet gjorde det klart, at det var en "betingelse, at virksomheder ikke må benytte skattely", hvis de skulle have adgang til hjælpepakkerne.

I TV 2s historie vurderede eksperter, at blandt andet Lagkagehuset og Synoptik var eksempler på virksomheder, hvis ejere benyttede skattely, men alligevel fik hjælpepakker.

Det mødte efterfølgende massiv kritik i både sociale og traditionelle medier.

Som svar på kritikken skrev Synoptik, at de blev "mistænkeliggjort uden grund". Lagkagehuset tog afstand fra skattespekulation og forsikrede, at ejernes placering i et land, hvor der ikke betales skat, "kun handler om at undgå dobbeltbeskatning".

TV 2 har efterprøvet argumenterne og på baggrund af den research, vurderer en dansk skatteadvokat i dag, at flere af de reelle investorer i Lagkagehuset rent faktisk bedriver skattespekulation ved hjælp af skattely.

Når man som investor i kapitalfonden er placeret i et skattelyland, er der som det klare udgangspunkt tale om skattespekulation

Eduardo Vistisen, skatteadvokat

En hollandsk skatteprofessor mener, at det er helt fair, at samfundet sætter spørgsmålstegn ved selskabskonstruktionen bag Synoptik, fordi store dele af udbyttet tilsyneladende rejser over Atlanten og tilbage til Europa uden nogensinde at blive beskattet.

Lagkagehuset og Synoptik betaler efter alt at dømme den skat, de skal. Men der er god grund til at kigge nærmere på de selskabskonstruktioner, som ligger bag virksomhederne, mener de eksperter, som TV 2 har talt med.

Fælles for både Synoptik og Lagkagehuset er, at de har investorer i Monaco.

Ud over Martin Dahlin bor den ultimative ejer af Synoptik også i fyrstendømmet.

Det er en af de mest sky milliardærer i Europa.

- Beklager, vi svarer ikke på den slags spørgsmål

På Avenue des Citronniers ligger et kontor for HAL Holding. Det er en investeringsvirksomhed med en værdi på over 80 milliarder kroner.

Igennem en række virksomheder er HAL Holding blandt andet hovedejerne af Synoptik.

Ifølge erhvervsmediet Bloomberg bliver HAL kontrolleret af den hollandske familie van der Vorm, og Martijn van der Vorm, der indtil for få år siden var bestyrelsesformand for virksomheden, bor også i Monaco.

Han er en svær mand at få fat på.

Det seneste billede, man kan finde af Martijn van der Vorm, er over tyve år gammelt.

- De nægter altid at svare på selv de mest trivielle spørgsmål og henviser dig blot til deres hjemmeside, har analytiker hos KBC Securities Joachim Vansanten fortalt om familien til Bloomberg.

TV 2 gør alligevel forsøget.

Vi ringer på hos HAL Holding for at høre, om vi kan komme i kontakt med Martijn van der Vorm og spørge ham, om han betaler skat af udbyttet fra Synoptik.

Døren bliver smækket i, da TV 2s reporter spørger om Martijn van der Vorm bor i Monaco. Video: Niels Lykke Møller

En venlig kvinde åbner døren. Vi spørger, om Martijn van der Vorm er i Monaco.

Pludselig kommer en mand gående i høj fart mod døren, hvor han skubber kvinden let til side:

- Beklager, vi svarer ikke på den slags spørgsmål. Jeg ønsker dig en god dag, siger manden, inden han smækker døren i.

Den slags henvendelser er ikke velsete i Monaco, og senere får vi at vide, at vi kan komme i problemer, hvis vi fortsætter.

Lagkagehuset: Vi er en gennemsigtig organisation

Da debatten om skattely og hjælpepakker var på sit højeste i maj, lagde Lagkagehuset et interview med direktør Jason Cotta op på sin Facebook-side.

Det skete for at rette nogle af de ”misforståelser”, som havde været i medierne, forklarede han.

Lagkagehuset lagde et interview med deres direktør op på Facebook efter at have mødt kritik over, at deres ejere er placeret i skattely Video: Emil Ellesøe Ditzel

Dobbeltbeskatning

Nogle kapitalfonde er placeret i lande, hvor man ikke betaler skat, for at sikre sig, at investorer ikke bliver beskattet to gange.

Hvis en kapitalfond ikke er placeret i skattely, så risikerer investorerne at blive beskattet både i det land, de bor i, og i det land, hvor kapitalfonden har hjemme.

Når en kapitalfond ligger på Jersey - hvor der ikke skal betales skat af udbytte - kan investoren, som bor i for eksempel Sverige, nøjes med kun at betale skat i Sverige.

Hvis investoren derimod bor i for eksempel Monaco, betyder kapitalfondens placering på Jersey, at investoren ikke skal betale skat.

- Vi er en gennemsigtig organisation, der ikke har noget at skjule, sagde Jason Cotta i videoen.

Jason Cotta fortalte derudover, at der er en simpel grund til, at ejerne er placeret i et selskab på øen Jersey, som sidste år blev kåret som det syvende ”mest aggressive” skattely i verden af organisationen Tax Justice Network.

- Det handler kun om at undgå dobbeltbeskatning på internationale investeringer, sagde Jason Cotta.

Det udsagn ville TV 2 gerne efterprøve, men på trods af direktørens forsikring om organisationens åbenhed, ville de ikke give de oplysninger, som kunne underbygge udsagnet om at undgå dobbeltbeskatning.

Undgår dobbeltbeskatning på Jersey

Lagkagehuset er primært ejet af kapitalfonden Nordic Capital, som ligger på Jersey. En lille ø i den engelske kanal med lidt over 100.000 indbyggere og en meget attraktiv trækprocent.

Flere kilder med indsigt i branchen fortæller til TV 2, at det er korrekt, at kapitalfonde med deres placeringer tager hensyn til, at investorerne ikke skal betale skat af udbyttet to gange.

Størstedelen af investorerne i kapitalfonde som Nordic Capital er pensionskasser, som betaler skat i hjemlandet. For at sikre sig at de ikke også skal betale skat i det land, hvor kapitalfonden ligger, har der været en tradition for at lægge kapitalfonde steder som Jersey, hvor man ikke betaler skat.

Der findes dog en lang række dobbeltbeskatningsaftaler mellem forskellige lande for netop at imødekomme det problem.

For at efterprøve Jason Cottas udsagn om at placering på Jersey er nødvendig for at undgå dobbeltbeskatning, skal man vide, hvor investorerne i Nordic Capital kommer fra.

TV 2 henvendte sig derfor til Nordic Capital for at få oplysninger om deres investorer.

- Nordic Capital kan ikke videregive yderligere oplysninger, og vi har ingen yderligere kommentarer, svarede Nordic Capital i en kortfattet mail.

Ved hjælp af en østeuropæisk database for undersøgende journalister lykkedes det alligevel TV 2 at finde frem til nogle af de oplysninger, som Nordic Capital ikke vil ud med.

- Hvis han ved, hvad der foregår, får I problemer

Ved det hollandske generalkonsulat i Monaco, står der 'van der Vorm' på døren.

Det ligger helt centralt med udsigt over havnen i Monaco. TV 2 banker på i håbet om at komme i kontakt med Martijn van der Vorm eller en anden fra den hollandske milliardærfamilie.

- Hvis han ved, hvad der foregår, får I problemer, sagde kvinden fra konsulatet.

Hvilke problemer?

- De vil ikke blive glade for det her, sagde hun.

Senere på dagen bliver TV 2 opsøgt af politiet i Monaco. De oplyser, at man ikke må filme i Monaco uden tilladelse.

Da vi taler med myndighederne, forklarer de, at det blandt andet er for "at beskytte indbyggernes privatliv".

Ingen skat fra Danmark til Monaco

Van der Vorm-familien er sidste led i en lang rejse, som dele af overskuddet fra Synoptik tager.

Fra Danmark vandrer overskuddet til virksomheden Grandvision i Holland, og derfra ryger 76 procent videre til selskabet HAL Holding på øen Curacao på de Hollandske Antiller. HAL Holding er ejet af HAL Trust på Bermuda.

I 2018 betalte Synoptik 18,6 millioner kroner i selskabsskat. Efter skatten udbetalte Synoptik 70 millioner kroner i udbytte til sine ejere. Cirka 25 millioner kroner gik til den velgørende organisation Synoptikfonden, og godt 45 millioner kroner gik til majoritetsejerne Grandvision i Holland. Herfra kan man se i årsregnskaberne, at der er betalt udbytte hele vejen op til ejerne af HAL Trust.

En professor i skatteret fra Amsterdam Universitet fortæller, at det er meget sandsynligt, at der ikke er betalt noget som helst skat på den lange tur, udbyttet har taget.

- I international skattelov er princippet, at udbyttet bliver beskattet hos den ultimative ejer, men strukturen med de her lande er sat sådan op, at man kan undgå at betale udbytteskat, siger Jan Van de Streek på baggrund af den research, som TV 2 har præsenteret ham for.

Han tilføjer:

- Og det er mit indtryk, at der heller ikke bliver betalt skat af udbyttet fra Danmark hele vejen til Monaco.

Kontoret i Monaco ligger i bygningen på billedet herunder, men Synoptik mener ikke, at de har noget at gøre med Monaco.

- Synoptik stikker hovedet i sandet

I et opslag på Facebook skrev Synoptik, at virksomheden ”ikke er i skattely”.

Professoren i skatteret er dog uenig i det udsagn.

- Jeg mener, at det er i orden, at samfundet stiller spørgsmål til sådan en struktur, fordi pengene ender på Bermuda og i Monaco. Set fra et samfundsmæssigt perspektiv er det ikke rimeligt at bruge skattely, siger Jan van de Streek.

I opslaget på Facebook pointerer Synoptik også, at deres hollandske ejere, Grandvision, betalte 15,3 millioner euro i selskabsskat sidste år, og at Synoptik ikke har indflydelse på, hvad aktionærerne betaler i udbytteskat.

Jan van de Streek forklarer, at udbyttet fra Synoptik ikke er beskattet i de 15,3 millioner euro, som Grandvision har betalt i selskabsskat i Holland, da man i Holland slet ikke må beskatte værdi skabt i andre lande.

Han mener, at Synoptik bør stå på mål for deres ejeres struktur:

- En virksomhed stikker hovedet i sandet, hvis den påstår, at de ikke har noget at gøre med ejernes struktur. I stedet burde de tage en diskussion med deres ejere.

Skattespekulation

Identiteten på investorer i kapitalfonde er omgærdet af diskretion og anonymitet.

I første omgang lykkedes det heller ikke TV 2 at finde frem til investorerne i kapitalfonden Nordic Capital, da vi søgte i Jerseys virksomhedsregister.

Man da TV 2 tog kontakt til den østeuropæiske journalistorganisation OCCRP, ændrede det sig. De har en database med virksomhedsdokumenter, og ved hjælp af en søgning i den fik vi adgang til en liste over nogle mindre investorer i den fond, som ejer Lagkagehuset.

Det er blandt andre privatpersoner og firmaer med adresser i Monaco og Schweiz.

Listen er kun et lille indblik i de investorer, som ejer Lagkagehuset. Men listen viser - ifølge skatteadvokat Eduardo Vistisen - at for nogle investorer handler placeringen på Jersey ikke kun om at undgå dobbeltbeskatning:

Intet udbytte fra Lagkagehuset endnu

Siden Nordic Capital overtog Lagkagehuset i 2017 har virksomheden ikke givet overskud. Det betyder, at der hverken er betalt selskabsskat til staten eller udbytte til ejerne.

Ifølge direktøren i Lagkagehuset, Jason Cotta, er strategien at bruge alle midler på at ekspandere forretningen i stedet for at betale udbytte.

Skatteadvokat Eduardo Vistisen fortæller, at det er en normal strategi for virksomheder ejet af kapitalfonde. På den måde kommer gevinsten først, når man sælger virksomheden, og man slipper for at betale udbytteskat.

Det er uddybet i denne artikel.

- Der er ikke tale om mulig dobbeltbeskatning. Her er der bare tale om ingen beskatning nogen steder, fortæller skatteadvokat Eduardo Vistisen, som har ført skattesager for Højesteret og EU-Domstolen.

Selvom Lagkagehuset offentligt tager afstand fra skattespekulation, mener Eduardo Vistisen, at det netop er dét, som nogle af bagerikædens investorer gør:

- Når man som investor i kapitalfonden er placeret i et skattelyland, er der som det klare udgangspunkt tale om skattespekulation, siger Eduardo Vistisen og understreger, at der som udgangspunkt ikke er noget ulovligt i at overføre udbytte til et skattely-land.

Men det er ulovligt ikke at deklarere indtæger til skattemyndighederne - og TV 2s research viser, at det gjorde bestyrelsesformanden for PostNord ikke.

Glemte at deklarere millioner fra Jersey

På listen over nogle af investorerne i den kapitalfonden, der ejer Lagkagehuset, fremgår det også, at den cypriotiske virksomhed Carl Westin Limited har investeret over to millioner euro i fonden.

Carl Westin Limited er ejet af den svenske bestyrelsesformand for PostNord, Christian Jansson.

PostNord er en fusion af blandt andet det tidligere PostDanmark, og virksomheden er delvist ejet af den danske stat.

Jeg bor i Monaco, så generelt set betaler jeg ingen skat

Martin Dahlin, tidligere fodboldspiller og investor i Lagkagehuset

Sidste år kom det frem i svenske medier, at skattemyndighederne i Sverige havde opdaget en overførsel på syv millioner kroner, som Christian Jansson havde lavet fra sin cypriotiske virksomhed til sig selv i Sverige uden at oplyse myndighederne om den.

Det medførte en ekstra skat på 2,3 millioner svenske kroner.

Pengene kan ifølge dokumenter, som Svenska Dagbladet refererer til, spores tilbage til Jersey, og ifølge dokumenter i det cypriotiske virksomhedsregister er Carl Westin Limiteds eneste investering på Jersey netop i Nordic Capital, som ejer Lagkagehuset.

Christian Jansson har ikke svaret på TV 2s henvendelser, men til svenske medier har han sagt, at det var en forglemmelse, at han ikke deklarerede de syv millioner kroner til skattemyndighederne.

Gør det nemmere at snyde

Der er som udgangspunkt intet ulovligt i de konstruktioner, som Martin Dahlin, Christian Jansson og flere andre investorer i Nordic Capital har lavet, fortæller professor på Københavns Universitet Niels Johannesen, som forsker i skattely.

- Men det giver dem nogle muligheder for at unddrage skat, som de ellers ikke ville have. Nu blev Christian Janssons overførsel opdaget, men det er generelt langt sværere for myndighederne at få kendskab til værdier i udlandet, hvis ikke folk selv opgiver dem, siger Niels Johannesen.

Eduardo Vistisen mener heller ikke, at der – udover Christian Janssons manglende indberetning - er noget i TV 2s research, der indikerer, at investorerne har gjort noget ulovligt.

Han mener dog, at de danske skattemyndigheder kunne hive skattekroner hjem fra investorerne i skattely, hvis de virkelig ville.

Hvis Nordic Capitals fond havde været placeret i Danmark, havde den danske stat beskattet udbyttet, inden det var sendt videre til Schweiz og Monaco, forklarer Eduardo Vistisen.

Lagkagehuset har ikke yderligere at tilføje

Lagkagehusets pressebureau

Han mener, at man kan argumentere for, at Nordic Capital ikke er de reelle ejere. De reelle ejere er eksempelvis Christian Jansson og Martin Dahlin, og derfor kunne de danske myndigheder beskatte dem for den fortjeneste, de får fra danske investeringer, mener Eduardo Vistisen.

- Det er egentlig myndighedernes egen dovenskab, der gør, at statskassen mister penge i de her sager. Det er ikke kapitalfondens skyld. Myndighederne burde tage arbejdshandskerne på og begynde at se på, hvem der ligger bag fonden på Jersey, siger Eduardo Vistisen.

Martin Dahlin er en af dem, som Eduardo Vistisen mener, at de danske myndigheder burde forsøge at beskatte. Da TV 2 får fat på Martin Dahlin, lader det ikke til, at han betaler meget skat i dag.

- Jeg betaler den skat, som jeg skal betale

I starten af 90'erne havde Martin Dahlin stor succes på det svenske fodboldlandshold.

Han lagde op til Thomas Brolins mål imod Danmark i 1992, da Danmark tabte sin eneste kamp i den slutrunde. To år senere scorede Dahlin flere mål, da Sverige vandt bronze ved VM i USA.

I dag driver han agentvirksomhed fra Monaco. Da TV 2 ikke kunne træffe ham på hjemmeadressen, ringer vi ham op.

Han tager telefonen og fortæller, at han rent faktisk er i Monaco. Vi spørger, om han har tænkt sig at betale skat af et eventuelt udbytte fra Nordic Capital:

- Jeg bor i Monaco, så generelt set betaler jeg ingen skat, siger Martin Dahlin.

Han forklarer, at han har 50 forskellige investeringer kørende, så han har svært ved at huske dem alle. Efter at have overvejet om han vil give et interview på kamera, ringer han tilbage.

Martin Dahlin bor i Monaco for at undgå at betale skat, siger han. Video: Niels Lykke Møller

Han bekræfter, at han har investeret over 134.000 euro i Nordic Capital, men han vil ikke mødes og give et interview. Dog har han noget, han gerne vil tilføje:

- Jeg betaler den skat, som jeg skal betale.

Det er så bare i det her tilfælde nul kroner?

- Det kan jeg ikke svare på, afsluttede Martin Dahlin.

Lagkagehuset vil ikke stille op til interview

TV 2 ville meget gerne have spurgt Lagkagehuset, hvordan de forholder sig til, at en skatteadvokat mener, at nogle af deres investorer bedriver skattespekulation.

Lagkagehuset har ikke ønsket at stille op til interview. I stedet skriver virksomhedens pressebureau i en mail:

- I interviews med TV 2 og med andre danske medier, i pressemeddelelser og i annoncer har Lagkagehuset forklaret fakta om ejerskabet af virksomheden. Lagkagehuset har ikke yderligere at tilføje.

TV 2 har også forsøgt at få en kommentar fra Nordic Capital. De har tidligere forklaret i en mail, at deres placering på Jersey skyldtes, at investorerne ”ikke bliver underlagt dobbeltbeskatning, og det sikrer også den stabilitet, som investorerne søger”.

De har ikke svaret på vores spørgsmål om, om placeringen på Jersey i nogle af deres investorers tilfælde også giver mulighed for helt at undgå beskatning.

Synoptik vil ikke kommentere på aktionærer

Synoptiks administrerende direktør, Lars Tandrup, ønsker ikke at stille op til interview.

Dagen efter at TV 2 fremlægger researchen for Synoptik, ændrer de deres Facebook-opslag om skattely, så der ikke længere står, at "Synoptik mistænkeliggøres uden grund".

Lars Tandrup skriver følgende i en mail til TV 2:

- Der spredte sig i kølvandet på TV 2s dækning desværre en helt urigtig opfattelse af, at Synoptik ikke betaler skat og er i skattely. Det kan aflæses af kommentarspor på sociale medier og i debatten andre steder. Denne opfattelse, der ikke afspejler virkeligheden, er den ubegrundede mistænkeliggørelse, som Synoptik har reageret på, skriver Lars Tandrup.

På spørgsmålet om, hvorfor de har ændret ordlyden i opslaget på Facebook, svarer Lars Tandrup, at Synoptik løbende har opdateret deres "statement til sagen således, at den hele tiden bedst muligt har adresseret de relevante spørgsmål og kommentarer, ligesom den er blevet tilpasset debattens naturlige udvikling".

Selvom de hollandske ejere, Grandvision, ikke betaler skat af udbyttet fra Synoptik, mener Lars Tandrup, at det var ”naturligt og nødvendigt” at nævne Grandvisions selskabsskat ”i lyset af kommentarerne og samtalen på blandt andet sociale medier, der fulgte TV 2s dækning”.

Lars Tandrup skriver, at han ikke kan kommentere på Grandvisions udenlandske aktionærer.

Grandvision skriver i en mail, at det er normalt, at man ikke beskatter overskuddet fra dattervirksomheder i andre lande. Virksomheden ønsker ikke at kommentere på deres ejeres virksomhedskonstruktioner.

HAL Holding og Martijn van der Vorm har ikke svaret på TV 2s henvendelser.