Coronavirus

Seneste nyt om coronavirus

Stigende smittetal bekymrer i Frankrig.

Denne liveblog bliver ikke opdateret længere.

To coronasmittede på dansk-norsk færge

Et par, der fredag var om bord på færgen, der sejler mellem Hirtshals og den norske by Langesund, er bekræftet smittet med coronavirus. Det oplyser koncernchefen i rederiet Fjordlinen, Rickard Ternblom, til det norske medie VG.

Det er uvist, hvilken nationalitet parret har.

Parret, der blev testet efter turen, brugte mundbind på færgen, og norske sundhedsmyndigheder mener derfor, at smitterisikoen har været lav.

Højeste smittetal i Frankrig siden april

Frankrigs sundhedsministerium melder om 3310 nye smittetilfælde i det seneste døgn. Det er det højeste niveau siden midten af april. Og det er fjerde dag i træk, at antallet af nye bekræftede smittetilfælde per døgn stiger. Det viser tal fra det franske sundhedsministerium lørdag, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Sydafrika slapper retningslinjerne

I Sydafrika er corona-beredskabet blevet justeret ned til niveau 2, hvilket betyder, at landets barer og restauranter kan åbne. Det skriver Reuters.

Derudover kan der fra mandag atter sælges cigaretter og alkohol i landet.

Sundhedsstyrelsen: Hjemmehjælpere bør bære mundbind

Sundshedsstyrelsen ændrer nu sine anbefalinger, så de nu lyder, at hjemmehjælpere bør bære mundbind, når de udfører personlig pleje. Det fortæller Bolette Søborg, overvlæge i Sundhedsstyrelsen, til Politiken.

- Det vil være bedre at have en mere restriktiv tilgang på nuværende tidspunkt, siger hun.

Hidtil har anbefalingen været, at hjemmehjælperne bærer mundbind, hvis den personlige pleje varer mere end 15 minutter.

Politiet indskærper: Barer lukker til midnat i aften

Der har været forvirring fra mange barer og cafeer omkring, hvornår de skal lukke i aften, efter politikerne i går blev enige om at forlænge åbningstiderne fra midnat til klokken 02.

Nu indskærper politiet imidlertid, at de nærmere retningslinjer ikke er faldet på plads, og derfor gælder midnatslukningen stadig.

Britiske turister haster hjem for at undgå karantæne

Titusindvis af britiske turister har forkortet deres ferie og har skyndt sig hjem til Storbritannien. Det sker for at undgå at skulle i to ugers karantæne - en ny regel, der trådte i kraft tidligt lørdag morgen.

Enhver, der ankommer til Storbritannien fra Frankrig, Malta, Holland, Monaco eller de caribiske øer Aruba eller Turks- og Caicosøerne, skal i karantæne, hvis de er ankommet efter lørdag morgen klokken 04.00 lokal tid.

Det skriver nyhedsbureauet dpa og tv-stationen BBC.

Daginstitution lukker efter positiv coronatest

81 børn og 20 ansatte skal sendes i isolation, efter en medarbejder i Børnehuset Trekroner er blevet smittet med coronavirus. Det oplyser Roskilde Kommune i en pressemeddelelse.

Institutionen lukkes fra på mandag, og alle medarbejdere og børn skal nu testes.

Coop melder om stigende efterspørgsel på mundbind

Flere af Coops supermarkeder har i dag oplevet en stigning i salget af mundbind, efter statsminister Mette Frederiksen (S) holdt et pressemøde, hvor hun præsenterede et nyt krav om brug af mundbind i offentlig transport.

- Der har været stor efterspørgsel på mundbind. Og der er sket en acceleration siden pressemødet tidligere i dag, fortæller Lars Aarup, Coops kommunikationschef, over for Ekstra Bladet.

Han understreger dog, at der ikke foregår hamstring, og at butikkerne får nye forsyninger i morgen.

Kravet om brug af mundbind træder i kraft 22. august.

30 børn skal i isolation efter smitte i børnehave

En medarbejder i børnehaven Frit 16 i Næstved er blevet testet positiv for coronavirus, og det har ført til isolation af 30 børn. Det skriver TV Øst.

De øvrige 21 børn har ikke været i kontakt med medarbejderen, og det er derfor vurderet, at de ikke behøver isoleres.

Over 21 millioner coronasmittede

Antallet af bekræftede smittetilfælde med coronavirus passerede fredag aften 21 millioner globalt.

Det viser en opgørelse fra Johns Hopkins University.

Sammentællingen dækker perioden fra udbruddets begyndelse i starten af året.

Alene det foregående døgn blev der registreret over 286.000 nye smittetilfælde. Det skriver Verdenssundhedsorganisationen WHO i sin daglige rapport om coronasituationen.

Enhedslisten vil have gratis mundbind til sĂĄrbare

Enhedslisten vil holde regeringen op på et løfte om gratis mundbind til socialt udsatte og kronisk syge borgere.

Det siger partiets sundhedsordfører, Peder Hvelplund.

- Det er i den grad noget, vi vil holde regeringen op på. Det er et klart løfte, der er givet, og det er en klar forudsætning for hele aftalen, siger han med henvisning til aftalen om fase 4 af genåbningen.

En aftale, som blev indgået mellem regeringen og Folketingets partier fredag.

Mundbind eller visir bliver obligatorisk i den kollektive trafik, på togstationer og stoppesteder, i færger og taxi, fra lørdag 22. august.

Butikker beroliger: Der er nok mundbind

Hos Dansk Industri forventer man, at der er nok mundbind til alle, når kravet om mundbind i den kollektive trafik bliver implementeret 22. august.

- Der er rigtig, rigtig mange mundbind på vej til Danmark, siger Lars Frelle-Petersen, medlemsdirektør hos Dansk Industri til Ritzau.

- I løbet af den kommende uge vil der komme store partier, så ja, der vil være mundbind til alle, hvis vi ikke hamstrer og køber store mængder til os selv, men køber det, der er behov for på den korte bane, lyder det.

Lørdag er meldingen fra Salling Group, der står bag Føtex, Netto og Bilka, at der er opbygget en solid lagerbeholdning.

- Vi har taget højde for udviklingen i retning af et stigende covid-19 smittetryk gennem de sidste uger.

- Det betyder, at der er opbygget en solid lagerbeholdning, så vi har ekstra mange mundbind til rådighed for kunderne, hvis det skulle blive nødvendigt, siger Annette Juhler Kjær, direktør for Kommunikation i Salling Group, i en pressemeddelelse.

Prisen bliver tre koner per mundbind i Sallings butikker. Det samme er tilfældet i Coops butikker, der lørdag satte 1,3 millioner mundbind til salg.

SSI: Stigning fra sidste uge i antal smittede ser ud til at være bremset op i denne

Det stigende antal coronasmittede fra sidste uge ser ud til at være stoppet op i denne.

Det sagde Tyra Grove Krause, afdelingschef ved Statens Serum Institutpå lørdagens pressemøde.

- Vi har set en opblussen i antallet af smittede i Danmark og flere lokale ophobninger. Nogle er under kontrol, og andre ser ud til at være ved at være det.

- Stigningen fra sidste uge ser ud til at være bremset op i denne, siger hun.
 

Og dermed er pressemødet slut.

Brostrøm demonstrerer, hvordan man tager mundbindet på

Panelet bliver nu bedt om at demonstrere, hvordan man bruger mundbindet korrekt. Søren Brostrøm hiver med det samme et mundbind frem fra lommen, hvorefter han demonstrer, hvordan man påfører det mest korrekt.

Han siger, at man spritter hænderne af først, hvorefter han viser, hvordan det tages på.

- Det er klart, det ser elegant ud, når jeg gør det, siger han, hvilket for en stor del af de fremmødte til at bryde ud i altter.

Sundhedsstyrelsen: Disse grupper behøver ikke bære mundbind

Sundhedsstyrelsen skriver i en pressemeddelelse, at gravide, børn under 12 år og personer med vejrtrækningsproblemer eller fysiske/ mentale svækkelser ikke behøver at bære mundbind i den kollektive trafik.

Søren Brostrøm: Vi er blevet klogere

Søren Brostrøm siger, at smittetrykket er grunden til, at der bliver indført krav om mundbind. Han siger, at smittetrykket er så tilstrækkeligt stort nu, at det opvejer den irritation, der er ved at bruge mundbind.

- Vi er blevet klogere på det her. Vi har fået mere viden, selvom det ikke er perfekt.

Mette F.: Vi skal tilbage til de gode vaner

- Det mest effektive våben, vi har i Danmark, er at holde afstand til hinanden. Hvis alle danskere kommer tilbage til de gode vaner, vi så i foråret, så vil vi stå et godt sted, når vi går ind i efteråret, siger Mette Frederiksen.

Mette F.: Vi vil se op- og nedgange

Nu bliver Mette Frederiksen spurgt, hvorfor mundbind først bliver indført nu.

Mette Frederiksen svarer, at vurderingen ikke har været, at der var behov for mundbind, fordi det er gået godt. Nu er smittetallet steget lokalt, og derfor indfører regeringen nu krav om mundbind, siger hun.

- Hvis vi skal leve med covid-19 i en årrække, så vil man se op- og nedgange i de restriktioner, som samfundet er underlagt.