Coronavirus

Seneste nyt om coronavirus

Hvad er der sket? En aftale om fase 4 i genåbningen er fredag aften faldet på plads. Mette Frederiksen har indkaldt til pressemøde lørdag. TV 2 erfarer, at regeringen vil anbefale obligatorisk mundbind i offentlig transport.

Hvad er status? I Danmark er 15.379 konstateret smittet, mens 621 er døde med coronavirus. Få hele overblikket her.

Livebloggen opdateres ikke.

Fraråder rejser til Tunesien

Danmark fraråder nu alle ikke-nødvendige rejser til Tunesien, selvom landet opfylder Danmarks kritierer for smittetal. Det skyldes, at Tunesien har indført karantæneregler for personer, der rejser ind fra Danmark.

Tidligere fredag har Danmark også frarådet ikke-nødvendige rejser til Letland af samme årsag, og fra mandag gælder det samme for Estland.

Coop forventer drastisk stigning i efterspørgsel på mundbind

Dagligvarevirksomheden Coop vil lørdag sætte 1,3 millioner mundbind til salg.

Det skyldes, at man forventer en drastisk stigning i efterspørgslen, oplyser Coop's kommunikationschef, Lars Aarup, til Ritzau.

Fra mandag vil Coop's butikker hver dag sætte en million mundbind til salg. Coop forventer, at samtlige hver dag vil blive udsolgt.

Alle mundbind kommer til at koste tre kroner per styk.

Mundbind kan også købes i en lang række andre butikker landet over, herunder apoteker.

Forsamlingsforbud forlænges - her er hele aftalen

Forsamlingsforbuddet på 100 personer forlænges til og med 31. oktober 2020, men partierne vil ved udgangen af september 2020 vurdere, om der er grundlag for at lempe forbuddet tidligere.

Udendørs begravelser og bisættelser omfattes af et forsamlingsforbud på 200 personer.

Det fremgår af aftalen om fase 4 i genåbningen. Den kan læses i sin helhed her.

Ny facilitet skal sikre hurtigt svar på coronaprøver

Regeringen vil etablere yderligere laboratoriefacilitet i Vestdanmark, skriver Ritzau.

Det skal medvirke til, at 80 procent af borgerne skal have adgang til test inden for 24 timer. Og at 80 procent får svar på test dagen efter, at testen er foretaget, fremgår det af aftale.

Fraråder rejser til Estland

Fra på mandag fraråder Danmark alle ikke-nødvendige rejser til Estland. Det skyldes, at landet indfører karantæne for danskere fra 17. august. Det oplyser Udenrigsministeriet, som fra og med i dag også fraråder ikke-nødvendige rejser til Letland.

Udenrigsministeriet fraråder nu alle ikke-nødvendige rejser inden for EU og Schengenlandene til Andorra, Belgien, Bulgarien, Luxembourg, Malta, Rumænien og Spanien på grund af smittetallene. Samt Irland, Letland og Estland (fra mandag 17. august) på grund af landenes karantæneregler.

Vil åbne for tilskuere til flere sportsgrene

Andre sportsgrene som håndbold og badminton bør have samme mulighed som fodboldklubberne i Superligaen for at få tilskuere til kampe. Det skal Folketingets partier diskutere, siger DF's Peter Skaarup efter forhandlinger om fase 4 i genåbningen.

Seksdagesregel bortfalder

- Nu vil vi slå sygdommen ned decentralt, hvor den måtte dukke op, siger justitsminister Nick Hækkerup om næste fase i genåbning.

Til det formål vil regeringen bruge test, opsporing og isolering, siger han.

Justitsministeren tilføjer, at den meget omtalte seksdagesregel for udenlandske turisters overnatninger i Danmark bortfalder.

Aftale om fase 4 i genåbningen på plads

Flere politikere fra Dansk Folkeparti skriver, at en aftale om næste fase i genåbningen er på plads:

Åbningstiden for barer ser ud til at blive forlænget

Åbningstiden for restauranter, barer og cafeer i Danmark ser ud til blive udvidet fra klokken 00.00 til klokken 02.00.

Det fremgår af et aftaleudkast til en ny version af genåbningens fase 4, som TV 2 er i besiddelse af.

Det er dog forudsat, at der ikke lukkes nye gæster ind sidst på aftenen.

Borgere med gæld bliver ikke trukket i feriepenge

Selvom cirka en million danskere skylder det offentlige penge, har regeringen med et modregningsforbud valgt at frede skyldnere, så der ikke må modregnes gæld, når der om få måneder frigives 59 milliarder kroner i indefrosne feriepenge.

Det skriver Jyllands-Posten.

Forbuddet er indskrevet i det lovforslag, der er ved at blive hastebehandlet i Folketinget, og som gør det muligt at få udbetalt tre ugers feriepenge til oktober. Af det fremgår det, at der hverken må ske modregning af offentlig eller privat gæld i de udbetalte beløb.

Regeringen har begrundet forbuddet med, at de udbetalte feriepenge skal "anvendes til forbrug" for at stimulere dansk økonomi – og altså ikke til gældsafvikling.

Liberal Alliance og Dansk Folkeparti vil forsøge at få det ændret.

Danmark fraråder ikke-nødvendige rejser til Letland

Udenrigsministeriets Borgerservice fraråder nu alle ikke-nødvendige rejser til Letland. Det skyldes, at Letland har indført 14 dages hjemmekarantæne for personer, der rejser til landet fra Danmark.

Ministeriet gør samtidig opmærksom på, at Estland fra mandag 17. august indfører karantæne for alle rejsende fra Danmark.

Tusindvis af briter haster hjem for at undgå karantæne

Tusindvis af briter på ferie i udlandet har travlt med at komme hjem, inden Storbritannien i morgen tidlig indfører krav om 14 dages karantæne til alle, der vender hjem fra Frankrig, Holland, Turks- og Caicosøerne og Aruba. Det skriver BBC.

Transportminister Grant Shapps annoncerede det nye tiltag torsdag og fortalte, at omkring 160.000 briter lige nu er på ferie i Frankrig.

Ifølge BBC er der indsat ekstra færger mellem Frankrig og Storbritannien, mens alle tog mellem landende er fuldt booket. 

Nordmænd køber mundbind i stor stil

Siden de norske myndigheder fredag klokken 14 anbefalede brug af mundbind i fyldte busser i Oslo og Indre-Østfold, er salget af mundbind eksploderet. Det skriver erhvervsmediet E24.

I timerne lige før og efter pressemødet solgte netapoteket Farmasiet 40.000 mundbind i timen, fortæller daglig leder Hans Kristian Furuseth.

Til sammnelignen solgte apoteket tirsdag i forrige uge 30.000 mundbind, inden myndighederne signalerede, at en anbefaling om mundbind kunne være på vej. 

Frankrig sætter rekord for tredje dag i streg

For tredje dag i streg har Frankrig sat rekord for antallet af nye smittede med coronavirus, siden landet lukkede ned. Det viser tal fra sundhedsministeriet, skriver Reuters.

Fredag har landet registreret 2846 nye tilfælde i løbet af 24 timer, så der i alt er konstaret 212.211 tilfælde af coronavirus.

Hundredevis af børn og unge sendt i selvkarantæne i Esbjerg

Torsdag aften blev en pige fra 3.g på Esbjerg Gymnasium testet positiv, og derfor valgte skolen at sende 70 elever hjem for at blive testet og lade sig selvisolere, til resultaterne kommer.

Det får nu Esbjerg Gymnasium til at overveje at indføre krav om mundbind, skriver Jyske Vestkysten.

- Fredag morgen holdt vi et møde om situationen, og der har vi drøftet indførelsen af mundbind, siger rektor Sune Ahrenkiel.

Og gymnasiet er langt fra det eneste sted i Esbjerg, hvor børn og unge er sendt hjem for at begrænse smitten.

Samtidig er der konstateret et smittetilfælde på et specialundervisningscenter, hvor 31 elever og ansatte blev sendt hjem. Der er også mistanke om en smittet i en stor privat børnehave, hvor 200 børn og ansatte lige nu holder sig hjemme, til testresultatet er kommet retur. 

Sundhedsstyrelsen vil anbefale mundbind i offentlig transport

Sundhedsstyrelsen vil i morgen anbefale, at mundbind gøres obligatorisk i offentlig transport i hele landet. Det erfarer TV 2.

Statsministeriet har indkaldt til pressemøde om covid-19 lørdag klokken 11, men har ikke uddybet, hvad det nærmere skal handle om.

Storbritannien med højeste antal smittede i to måneder

Storbritannien har fredag konstateret 1441 nye tilfælde af covid-19, og det er det højeste antal nye smittede på et døgn siden 14. juni. Det skriver Reuters.

Samtidig er det femte ud af de seneste seks dage, at landet registrerer over 1000 nye tilfælde dagligt.
 

Mette Frederiksen indkalder til pressemøde

Lørdag klokken 11 er der pressemøde om covid-19. Det oplyser Statsministeriet.

Sidst Mette Frederiksen holdt pressemøde om coronavirus i Statsministeriet, var 29. maj.

To 2. klasser sendt hjem i Aalborg

Mellervangskolen i Aalborg har fredag sendt to 2. klasser hjem på ubestemt tid, efter at en elev er testet positiv for coronavirus. Det oplyser Aalborg Kommune, skriver TV 2 Nord.

Det er hele årgangen og det personale, der har været i kontakt med de to klasser, der er sendt i hjemmeisolation.

Coronavirus konstateret på endnu en minkfarm

Der er fundet smitte med covid-19 på endnu en minkfarm i Nordjylland. Det oplyser Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Fødevarestyrelsen er i gang med at teste alle danske minkfarme for coronavirus, efter at virussen blev konstateret på tre nordjyske minkfarme i juni.

Indtil videre har styrelsen testet 925 minkfarme uden at finde covid-19. Fredag eftermiddag blev virussen så konstateret i en minkfarm i Hjørring.