Raske slagteriarbejdere oplever hetz efter coronaudbrud

En slagterimedarbejder er blevet antastet på en strand og blevet bedt om tage hjem, fortæller slagteriarbejdernes forbund.

Hetz, chikane, udskamning.

Det er noget af det, som slagteriarbejdere oplever i øjeblikket. Slagteriarbejdere, som vel at mærke ikke er smittet med coronavirus.

Det siger slagteriarbejdernes forbund, Fødevareforbundet NNF, der har fået mange henvendelser fra deres medlemmer og tillidsfolk, til Fagbladet 3F.

Det sker, efter at 142 medarbejdere på slagteriet Danish Crown i Ringsted er testet positiv for covid-19, hvilket har ført til en lukning af slagteriet og selvisolering for 5-600 medarbejdere.

Fødevareforbundet NNF’s næstformand, Jim Jensen, mener, at der foregår en ”unødig hetz” mod slagteriarbejdere.

Han fortæller, at en tillidsrepræsentant har haft en grædende kollega i røret, fordi hun var blevet antastet på en strand og bedt om at tage hjem, da hun var blevet genkendt som én, der arbejder på slagteriet.

- Medlemmer ringer generelt og spørger: Må jeg gå ned og handle? Jeg er på ferie, må jeg tage på stranden? Eller fortæller forundret, at deres nabo ser skævt til dem, mens de slår græs, siger Jim Jensen til Fagbladet 3F.

Jim Jensen konstaterer, at hetzen er tiltaget, efter at Danish Crown har meldt ud, at man har modtaget omkring 20 henvendelser fra bekymrede Ringsted-borgere, der har set slagteriansatte, som burde være i selvisolation, bevæge sig rundt i bybilledet.

- Det er ikke klædeligt af Danish Crown. I stedet burde man slå ring rundt om sine ansatte og forsøge at få hetzen til at tone ned, siger Jim Jensen.

Somaliere chikaneres

Situationen, som slagterimedarbejdere i øjeblikket oplever, lægger sig i slipstrømmen af de oplevelser, som somaliere fra Aarhus har fortalt om.

Oplevelser der kommer efter, at en stor del af de smittede – i sidste uge var det 179 - i Aarhus har somalisk baggrund.

Eksempelvis blev en pige med somalisk baggrund i sidste uge afvist i sin institution i Aarhus.

Safaa Mohamed Ali, der er projekt- og forskningskonsulent, kan mærke det i sin hverdag.

- Det er eksempelvis folk, der går en ekstra bue uden om mig, og jeg har oplevet, at en familie i en elevator forlod den, da jeg kom ind, selv om det så ud, som om de ikke skulle af, siger hun til TV 2.

Hun mener, at det splitter i en tid, hvor man ”bør stå samlet”.

- Ud over at jeg er bekymret for smitten, skal jeg nu også til at forholde mig til, hvordan folk opfatter mig, og om jeg nu skal gøre noget anderledes, gøre noget ekstra for at vise, at jeg ikke er en af de smittede, siger Safaa Mohamed Ali.