Kronprins Frederik dykkede med Mikkel Behas drenge: - Mange ting bliver ophævet, når man er under vand

I to døgn sejlede kronprinsen med på familiens skib Wallenberg, hvor de delte historier om livet under og over havoverfladen.

Kronprins Frederik og Mikkel Beha har begge sejlet, siden de var helt små – den ene på kongeskibet Dannebrog, den anden på sejlskibet Nordkaperen.

I juni stævnede de to så sammen ud fra Strandby i Nordjylland. I godt to døgn var kronprinsen med ombord på den sidste del af Mikkel Beha og familiens rejse i ’Kurs mod danske kyster’.

- Jeg mødte en jævnaldrende mand, der var nysgerrig og havde lyst til at sejle en tur med os og se Danmark på en ny måde. Vi deler mange af de samme interesser som at dykke og sejle, og det gjorde det hele meget naturligt, siger Mikkel Beha.

Han fortæller, at de ikke havde lagt et ”specielt kongeligt program” for turen. Derimod var det planen, at kronprins Frederik skulle være med som ethvert andet besætningsmedlem og gøre det, som familien ellers gør: Sejle, møde lokale mennesker, lave mad på Wallenberg og ikke mindst dykke.

Kronprins Frederik havde derfor sit eget dykkerudstyr med ombord på skibet. Og netop det gav et helt særligt fællesskab, fortæller Mikkel Beha.

En fælles passion

Ligesom Mikkel Beha og familien har kronprinsen været optaget af at dykke i mange år. Og allerede da de pakkede dykkerudstyret frem, fornemmede Mikkel Beha, at det åbnede for historierne fra de mange oplevelser under vand.

Ombord på skibet Wallenberg fortalte kronprinsen, at han tog sit første dyk i 1990. Her gik det op for ham, at det var noget, han ville gøre meget mere, og i 1995 gennemførte han frømandsuddannelsen.

Undervejs i forløbet var der mange udfordringer, som i dag har gjort ham til en rutineret dykker. Blandt andet en øvelse, hvor en instruktør trækker dykker-regulatoren ud af munden på én eller slukker for luften.

- Vi lærte virkelig at bevare roen de der ekstra 10 sekunder, når nogen kom og tog sutten (regulatoren, red.) ud af en bagfra. Jeg kan huske, at vi også skulle lukke for lufttilførslen ved hinanden, når vi var på presluft, fortæller kronprins Frederik i programmet.

- Den legede jeg også med min instruktør, indskyder Emil Midé Erichsen.

Frømænd tisser også i dragten

Forud for rejsen havde Mikkel Beha talt med flere lokale om, at det skulle være noget særligt at dykke ved øgruppen Hirsholmene, der ligger i Kattegat nordøst for Frederikshavn.

Her kan man nemlig opleve et rev, som er opstået, fordi der strømmer metangas op fra havbunden. Og netop det at opleve og gøre noget sammen, som man elsker, skabte en særlig naturlighed, fortæller Mikkel Beha.

- Vi delte en glæde og en passion, fordi vi alle har en kærlighed til at dykke. Vi delte også kærligheden til vores land, til at sejle og til at sidde med et glas vin og spise nygrillede fisk om aftenen og sige: “Det er sgu fedt”, siger Mikkel Beha.

Den naturlighed gjorde også, at der blev plads til at joke en hel del ombord – blandt andet om livet som frømand og dykker i det hele taget.

- Man må jo ikke tisse i en anden mands dragt. Men jeg ved, at I er dernede længe nok til, at I bliver nødt til at tisse, siger Emil Midé Erichsen på et tidspunkt spørgende til kronprinsen i programmet.

- Der er to slags frømænd, svarer kronprins Frederik hurtigt og fortsætter:

- Dem, der tisser i dragten og ikke indrømmer det. Og så er der dem, der tisser i dragten og indrømmer det, siger han og griner.

En rutineret kronprins under vandet

Da udstyret var på plads, dumpede fire rutinerede dykkere ned i vandet: Kronprins Frederik og Emil, Theis og Alfred Midé Erichsen.

Fra gummibåden kunne Mikkel Beha se de fire mænd forsvinde ned under vandet. Og når man ligger dernede på 10-12 meters dybde, så er der ikke længere ret stor forskel på at være kronprins og menig mand, fortæller han.

- Mange ting bliver ophævet, når man er under vand. Man dykker ned i en anden verden uden tale, og derfor kigger man ikke på, om man er kongelig eller ej. Der er man dykkermakkere. Man er afhængige af hinanden, fordi man passer på hinanden, og derfor i stedet får et nyt fælles sprog med tegn, siger Mikkel Beha.

Under dykket kunne de kun se omkring tre-fire meter frem. Alligevel kunne Emil Midé Erichsen hurtigt se, at han havde en rutineret mand med på holdet.

- Jeg har dykket med mine brødre hundredvis af gange og kender deres tegn ind og ud. Nu har vi en ny mand på holdet, og ikke at jeg havde regnet med andet, men kronprinsen bevæger sig fuldstændig rolig og afbalanceret. Og jeg kan godt fornemme, at det her er lige så meget hans element som vores, siger Emil Midé Erichsen i programmet.

Efter dykket tog kronprinsen styringen i gummibåden. Og tilbage på skibet Wallenberg kunne alle mand blive enige om, at dét der med at dykke bare er fedt.

- Uanset om man er kronprins eller en helt anden, så kommer man tæt på hinanden på et skib. Man laver ting sammen og bor tæt sammen, og det giver en superfed måde at være sammen på. Der opstår et naturligt fællesskab. Så jeg synes klart, jeg har lært vores kronprins at kende, konkluderer Mikkel Beha.

Sidste afsnit af ’Kurs mod danske kyster’, hvor kronprins Frederik er med på rejsen, bliver sendt torsdag klokken 20 på TV 2 og på TV 2 PLAY.