Nyheder

Søren Brostrøm svarer på 'Lipperts' spørgsmål - følg med her

Søren Brostrøm i 'Lippert'

Hvad skete der? Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, blev interviewet af TV 2 NEWS' Søren Lippert om brugen af mundbind, det stigende smittetryk i Danmark, og hvor lange udsigter der er til en yderligere genåbning af landet, herunder nattelivet.

Gense interviewet på TV 2 NEWS kl. 21.00 eller i løbet af aftenen på TV 2 PLAY.

Livebloggen opdateres ikke længere.

Interviewet er slut

Interviewet med Søren Brostrøm er slut. Du kan se eller gense det på TV 2 News klokken 21 eller på TV 2 Play

Sundhedsstyrelsen har sat dato for egen julefrokost

- Det er sat i kalenderen, det har det været længe. Men om det bliver til noget, ved vi ikke. Det kigger vi på i september/ oktober, siger Søren Brostrøm om udsigten til at holde julefrokost i Sundhedssstyrelsen på trods af corona. 

Brostrøm: - Vi har store forhåbninger til en vaccine

- Vi har store forhåbninger til, at vi får en vaccine, som gør, at vi kan få immunitet for sygdommen, siger Søren Brostrøm. 

- Men hvornår den kommer - der kommer nok flere - og hvordan de virker, det ved vi nok mere om et par måneder. 

Hvornår må vi kramme og give hinanden håndtryk?

Søren Brostrøm vil ikke vurdere, hvornår håndtrykket og krammet kommer tilbage. 

- Jeg er meget optistisk. Jeg er sikker på, at vi får krammet og håndtrykket tilbage. Men hvornår kan jeg ikke sige. Spørg mig om nogle måneder, siger han og fortsætter:

- Vi ved meget mere om epidemien nu, end vi gjorde for et havlt år siden - det skal vi huske. Det udvikler sig hele tiden, og håndtrykket skal nok komme tilbage. 

Bør Aarhus Festuge afholdes?

En halv million mennesker kan potentielt blive samlet til Aarhus Festuge om to uger. Det har i dagens løb fået en del kritik. 

Søren Brostrøm vil ikke tage stilling til, hvorvidt arrangementet bør afholdes eller ej. 

- Jeg kender ikke sagen, jeg ved ikke, hvordan de har tænkt sig at gennemføre det. 

Resultater fra dansk mundbind-forsøg på vej

Rigshospitalet har netop færdiggjort et forsøg for brugen af mundbind. Det ligger lige nu til godkendelse og vil snart blive offentliggjort. Søren Brostrøm har dog endnu ikke set resultatet, siger han. 

- Jeg har en fornemmelse af, at resultaterne er på bedding, men jeg har ikke set dem. Det er dog muligt, at det ligger i min E-boks, siger han. 

Brostrøm om brugen af mundbind: - Vi er blevet klogere

- Vi har været mere tilbageholdende. Vi har ventet på bedre dokumentation. Evidens. Vi rykker på et tidspunkt, hvor mange internationale myndigheder som WHO er kommet med nogle nye anbefalinger, siger Søren Brostrøm om brugen af mundbind. 

I begyndelsen af juni meddelte WHO, at de anbefaler brugen af mundbind i det offentlige rum. 

- Vi er blevet klogere. Væsentligt. Nu er der faktisk en dokumentation for at det virker mod smittespredning. Men vi stadig mangler dokumentation for, hvor stor forebyggende effekt, brugen har, siger han videre og indrømmer, at han ikke havde nok viden på området tilbage i marts. 

Hvorfor ikke bruge mundbind i hele landet?

- Det der med at gå ned ad gaden og tage mundbind på - der er vi slet ikke, svarer Søren Brostrøm.

Men hvis det virker? 

- Vi skal ikke komme med gratis anbefalinger, det skal have en forbyggende effekt. Det handler om situationen og timing. Da vi forrige fredag anbefalede brugen af mundbind i den offentlige trafik, var det ud fra, at der var en stigende brug af tog og busser, fordi sommerferien snart var slut. Der tænkte vi, at der kunne vi lægge et ekstra tiltag ind, og sådan vil vi også kigge konkret på det. Det skal give mening. 

Brostrøm vil ikke forholde sig til forskellen i brug af mundbind

Til spørgsmålet om, hvorfor der er forskel på, hvorfor man bruger mundbind i det offentlige rum i Aarhus, men ikke i Silkeborg, siger Søren Brostrøm, at det er Styrelsen for Patientsikkerhed, der skal svare på det. 

Begge områder oplever i øjeblikket en stor stigning i antallet af smittede. 

- Det er ikke mit område. Det er der ikke noget kunstigt i. Det er ikke, fordi jeg ikke vil svare. 

Brostrøm: Brugen af mundbind kunne have forhindret coronasmittede

Der ville måske have været færre coronasmittede og døde i Danmark, hvis Sundhedsstyrelsen havde anbefalet brugen af mundbind tidligere. Det erkender Søren Brostrøm. 

- Måske. Vi kan ikke sige det med sikkerhed, men det er muligt. 

Interview starter om lidt

Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, bliver interviewet af TV 2s Søren Lippert på TV 2 News klokken 18.20. Du kan få liveopdateringer fra interviewet her.