Nyheder

Derfor er fans så vrede over Kylie Jenners optræden i musikvideo

Realitystjernen Kylie Jenner er gentagne gange blevet beskyldt for at forsøge at ligne en afroamerikaner og kapitalisere på sort kultur.

En stram leoparddragt, et vovet blik og 20 sekunders sexet gang.

Det er realitystjernen Kylie Jenners bidrag til en ny musikvideo, og det har skabt stor debat.

Mere end 65.000 fans har siden udgivelsen torsdag skrevet under på en underskriftsindsamling for at få Kylie Jenner fjernet fra den nye musikvideo til sangen ’WAP’ af Cardi B og Meghan Thee Stallion.

Her får du svar på de vigtigste spørgsmål for at forstå, hvorfor det skaber så meget vrede, at en realitystjerne gæsteoptræder i en musikvideo.

Hvem er Kylie Jenner?

Kylie Jenner er en 23-årig amerikansk realitystjerne og forretningskvinde med 189 millioner følgere på Instagram. Hun er kendt for at være med i realityshowet 'Keeping up with the Kardashians'. Hun er lillesøster til Kim Kardashian.

Derudover har hun lanceret sit eget makeupmærke Kylie Cosmetics og blev i 2019 - i en alder af 21 år - verdens yngste dollar-milliardær, der selv har skabt sin formue. Og så har hun også sin egen tv-serie 'Life of Kylie', der handler om hendes liv.

Hvad sker der i musikvideoen?

Musikvideoen er én lang sexet dans med hovedsageligt Cardi B og Megan Thee Stallion. I videoen optræder en række andre kendisser, blandt andet sangerinderne Normani, Rosalía og rapperen Sukihana i mindre sekvenser.

Teksten er meget eksplicit sexet. Sangens titel, 'WAP', står for ”Wet Ass Pussy”.

- Den er, som man forventer, at en Cardi B-musikvideo skal være: masser af sex, små korte kjoler og store bryster, siger Emil Minana, der har dækket kendisstof og fulgt familien Kardashian/Jenner som journalist på Se & Hør og i dag er vært på Aller Medias program ’Rød Løber’.

Koda og Youtube forhandler lige nu om en aftale, så det er ikke muligt for danske brugere at se musikvideoen på Youtube.

I videoen herunder vises musikvideoen, mens den bliver kommenteret af en seer.

Hvordan optræder Kylie Jenner i musikvideoen?

I en sekvens på 20 sekunder midt i videoen dukker Kylie Jenner op. Hun går langsomt ned ad en lang gang iført en stramtsiddende bodystocking med leopardprint og dyb udskæring. Hun går ind ad en dør og sender et gådefuldt blik til kameraet.

Se den omtalte sekvens med Kylie Jenner i Twitter-opslaget herunder:

- Det, der står ud, er, at Kylie har fået ekstremt meget tid i videoen i modsætning til alle de andre, som er med i korte bidder. Kylie er klart den, der har den største gæsteoptræden, siger Emil Minana.

Hvad er fansene sure over?

Kylie Jenner er den eneste hvide kvinde, der optræder i videoen, og det er den primære årsag til, at fansene er sure. Alle andre i videoen er kvinder fra det afroamerikanske rapmiljø.

- Hun passer ikke ind. Det er det, der har gjort folk vrede. Hun kommer der som hvid kvinde og tager 20 sekunder, når mange af de up and coming stjerner får to-tre sekunder hver, siger Emil Minana.

En bruger, som har skrevet under mod Kylie Jenners gæsteoptræden, begrunder sin underskrift med:

- Kylie og hendes søster vil være så sorte og inde i vores kultur, men forsvarer aldrig noget relateret til sorte.

Andre igen kommenterer bare deres underskrift med "BLM" – Black Lives Matter, som refererer til den nuværende bevægelse mod politibrutalitet overfor sorte borgere i USA og resten af verden.

Kylie Jenner bliver også kaldt en culture vulture - en kulturgrib - der kapitaliserer på sort kultur.

Vreden og kritikken er størst blandt unge sorte kvinder.

- Det forstår man måske godt, når de er den gruppe af mennesker, som hun (Kylie Jenner, red.) forsøger at afbillede eller kopiere. Det er dem, der råber højest i debatten, siger Emil Minana.

Hvorfor bliver de så vrede?

Det er ikke første gang, at Kylie Jenner – og andre medlemmer af Kardashian/Jenner-familien – bliver beskyldt for blackfishing og kulturel appropriation.

Blackfishing er et udtryk, som dækker over kaukasiske kvinder, der forsøger at ligne afroamerikanere.

Kulturel appropriation betyder, at en person tilegner sig elementer fra en kultur, som vedkommende ikke selv tilhører.

Både Kylie Jenner og storesøster Kim Kardashian har haft cornrows, som er en frisure, hvor håret er flettet stramt ind til hovedbunden. En frisure, der oftest ses hos sorte mænd og kvinder.

- På mange af de billeder, hun lægger op på Instagram, kan man meget tydeligt se, at hun har gjort noget ved sin hud og bruger mørk makeup. Der er mange historier om hendes hårstil, og hvordan hun klæder sig, siger Emil Minana.

Kylie Jenners optræden i musikvideoen er derfor en kulmination på lang tids kritik og beskyldninger om blackfishing, fortæller Emil Minana.

- Nu kommer hun så med i en musikvideo, som egentlig kunne hylde en masse up and coming sorte stjerner, og så kommer hun og tager shinet, siger han.

Hvad siger hovedpersonerne selv?

Cardi B, som står bag sangen, har på sin Twitter-profil forsvaret, at Kylie Jenner optræder i musikvideoen.

- Ikke alting handler om race. Der er problemer her i verden, der handler om race, og jeg taler om det hele tiden. Det her handler ikke om fucking race, skriver hun.

At få Kylie Jenner med i sin musikvideo er et stort scoop, og Emil Minana kan godt forstå, at Cardi B har inviteret hende.

- Hvis du gerne vil have succes, kan en Kardashian/Jenner-deltagelse gøre meget, fordi du kan komme ud til mange mennesker på den måde. Man ved, at hver gang Kylie gør noget, vokser det sig stort. Hun skaber overskrifter, så jeg forstår godt, at man gerne vil have Kylie med i sin video, siger Emil Minana.

Kylie Jenner har ikke selv kommenteret sin deltagelse i musikvideoen.