Coronavirus

Seneste nyt om coronavirus

(ARKIV)

Hvad skete der? Fredag indførtes krav om brug af mundbind i offentlig transport i Aarhus, der har oplevet en stor stigning i antallet af smittede. 

Hvad var de seneste tal? 14.442 var smittet, og 617 døde med coronavirus i Danmark. Globalt var antallet af smittede over 19 millioner - få nyeste overblik her.

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Person og restauration sigtet for at larme i København

En person er blevet sigtet for brud på ordensbekendtgørelsen efter at have spillet høj musik til gene for andre med en soundboks. Derudover er en restauration også blevet sigtet, da den også spillede høj musik for åbne døre. Det oplyser Københavns Politi. 

Ingen udsigt til en genåbning af nattelivet

Statsminister Mette Frederiksen (S) er bekymret over udviklingen i coronasmitten i Danmark.

Og sammen med regeringen er hun nu klar til at handle på de udfordringer, Danmark står overfor som følge af den seneste tids stigning i smittetal.

Det skriver hun på Facebook fredag aften. Folktingets partier mødes onsdag for at forhandle om fase 4. Men ifølge Mette Frederiksen er det regeringens holdning, at både nattelivet og forbuddet mod store forsamlinger, som var en del af den planlagte genåbning, må vente.

Det betyder, at der ingen udsigt er til en genåbning af nattelivet i august eller foreløbigt. 

To fængslet for svindel med coronahjælpepakker

To mænd er ved grundlovsforhør i Hillerød og København blevet varetægtsfængslet for svindel med coronahjælpepakker.

En kvinde, der også er sigtet for svindel, blev af dommeren i København løsladt.

Regeringen vil have danskerne til at ansøge om feriepenge

Står det til regeringen, skal danskerne søge om det, hvis de vil have udbetalt tre ugers indefrosne feriepenge.

Det fremgår af et udkast til regeringens lovforslag, som er offentliggjort på Høringsportalen.

Ritzau erfarer, at pengene bliver udbetalt til oktober.

Folketingets partier blev fredag inviteret til et møde i Beskæftigelsesministeriet til en teknisk gennemgang af lovforslaget, inden det bliver præsenteret tirsdag.

Smitteudbrud efter fest i Oslo - deltagere er rejst til udlandet

28 personer er blevet smittet efter flere fester i Norges hovedstad, Oslo. Ifølge det norske medie VG har myndighederne i sin smitteopsporings-proces opdaget, at nogle af festdeltagerne er rejst til udlandet. Det er endnu ikke klarlagt, hvilke lande de er rejst til. 

Minister til DSB: Genindfør krav om pladsbillet

Transportminister Benny Engelbrecht (S) har fredag bedt DSB om at genindføre kravet om, at passagerer skal have pladsbillet på lange strækninger. Det siger han til Ritzau.

- Det er sådan, at Sundhedsstyrelsen har anbefalet, at folk ikke står op i togene på de lange ture, så man kan holde behørig afstand. Derfor har jeg bedt DSB genindføre kravet på de lange ture, siger han.

Pladsbilletterne skal være et krav på strækninger med Intercitytog, mens ture med regionaltog ikke er omfattet af ministerens krav om at genindføre pladsbillet.

DSB ophævede onsdag kravet efter myndighedernes nye anbefaling om at bruge mundbind i offentlig transport. Det blev mødt af kritik fra både politikere og sundhedsfaglige eksperter. 

Coronavirus-udbrud på Skoleskibet Danmark - hele besætningen i isolation

Et udbrud af coronavirus er konstateret ombord på Skoleskibet Danmark, og en elev er konstateret smittet, mens otte elever er hjemme i selvisolation. Andre 41 elever er indkvarteret i isolationsboliger. Det oplyser uddannelsescenteret MARTEC, der driver skoleskibet, i en pressemeddelelse, skriver TV 2 Nord

De resterende 31 elever og 15 besætningsmedlemmer bliver fredag eftermiddag testet for covid-19 på testcenteret i Hjørring.

Skibet forlod Frederikshavn 11. juli 2020, hvor alle ombordværende var testet negative. Det formodes derfor, at smitten kom ombord under et havneophold i Mariehamn i Finland 20. til 22. juli.

- Der har været landgang på Ålandsøerne, og vi tror, det er her smitten er kommet ombord, når vi kigger på tidsforløbet op til konstateringen af smitte. Selvom vi har gjort alt for at undgå smitte ombord, lykkedes det desværre ikke, fortæller Pia Ankerstjerne, der er direktør på MARTEC. 

Uvist hvordan smitten er opstået i Aarhus

Det er endnu uvist, hvordan coronaudbruddet i Aarhus er opstået.

- Smitten finder sted i meget forskellige miljøer og i meget forskellige grupperinger. Vi kan ikke sige, om det er startet det ene eller det andet sted, siger Anette Lykke Petri, direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed.

Det seneste døgn er yderligere 71 personer konstateret smittet i byen. I bestræbelse på at inddæmme virussen har Aarhus blandt andet indført krav om brug af mundbind i offentlig transport.

Sundhedsstyrelsen ændrer holdning til mundbind af stof

Stofmundbind af den rigtige type er bedre end slet ikke at bruge mundbind, oplyser Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Indtil nu har Sundhedsstyrelsen udtrykkeligt ikke anbefalet stofmundbind.

Den justerede anbefaling kommer, efter at Sundheds- og Ældreministeriet har meldt ud, at det fra næste uge vil være påkrævet at bære mundbind, når man rejser med offentlig transport i Aarhus.

Undtagelser for brug af mundbind

Det er ikke påkrævet, at små børn og ældre med eksempelvis demens skal have mundbind på.

Det siger Søren Brostrøm, Sundhedsstyrelsens direktør, på et pressemøde fredag efter udmeldingen om, at der i Aarhus kommer krav om mundbind i offentlig transport.

Han udelukker ikke, at krav om mundbind kan blive nationalt.

Heunicke: - Vi skal ikke ud i en 11. marts igen

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) uddyber nu, hvorfor mundbind bliver obligatoriske i offentlig transport i Aarhus.

- Vi skal ikke ud i en 11. marts igen med en omfattende nedlukning. Vi tror på, at vi med nålestiksoperationer som denne kan stoppe det her med en lokal indsats. Vi har den overbevisning, at aarhusianerne vil være med til det her, siger Heunicke med henvisning til datoen, hvor statsminister Mette Frederiksen lukkede landet ned.

Aarhus har oplevet en stor stigning i antallet af coronasmittede. Det seneste døgn er yderligere 71 konstateret smittet.

Spansk by lukkes ned

Endnu en spansk by indfører nu omfattende restriktioner for at inddæmme coronasmitten.

De omkring 32.000 indbyggere i Aranda de Duero får blandt andet forbud mod at forlade byen, der ligger 150 kilometer nord for hovedstaden Madrid. Det skriver The Guardian.

Spanien har på det seneste oplevet en stigning i antallet af smittede, og flere regioner - herunder Catalonien og Aragon - har genindført en række restriktioner.

I går opdaterede Udenrigsministeriet i Danmark sin rejsevejledning for Spanien, og nu frarådes danskere alle ikke-nødvendige rejser til landet.

Norge varsler nye retningslinjer for brug af mundbind

Norge vil komme med nye retningslinjer for brug af mundbind 14. august, oplyser landets sundhedsminister på et pressemøde. 

Samtidig råder sundhedsminister Bent Høie nordmænd til ikke at rejse til udlandet - også selvom landet har lave coronasmittetal.

Største daglige stigning i Aarhus nogensinde

Varmen har ramt Bellevue Strand ved Aarhus fredag.

I Aarhus er yderligere 71 smittet med coronavirus siden torsdag. Det er den største daglige stigning i Aarhus hidtil.

I alt er yderligere 136 bekræftet smittet med coronavirus i Danmark.

Ingen nye dødsfald med coronavirus i Sverige

Der er det forløbne døgn ikke registreret nogen døde i Sverige med covid-19, oplyser den svenske sundhedsstyrelse fredag.

Siden torsdag er yderligere 356 konstateret smittet med coronavirus. Det bringer det samlede antal smittede, der er blevet testet, op på 82.323.

Sverige er fortsat et af de lande i Europa, der i forhold til befolkningens størrelse har haft flest døde med covid-19. Det samlede tal er 5763 døde.

Indfører krav om mundbind i offentlig transport i Aarhus

Varmen har ramt Bellevue Strand ved Aarhus fredag.

Der indføres krav om mundbind i al offentlig transport i Aarhus. Det fremgår af et brev tilsendt forud for et møde mellem sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og partiernes ordførere.

Det fremgår ikke, hvornår kravet vil træde i kraft. Ministeren afholder lige nu fredag eftermiddag et møde med ordførerne.

136 nye smittetilfælde i Danmark

Krøyers Plads i København fredag.

Yderligere 136 er bekræftet smittet med coronavirus i Danmark, og yderligere én person er indlagt. Det samlede antal indlagte er nu 25.

Der er ingen nye dødsfald med covid-19.

Nye smittetilfælde på Malta og i Vietnam

Tien Son sportshal er omdannet til hospital i Danang.

Malta har registreret yderligere 49 tilfælde med covid-19, hvilket er det andet højeste daglige tal siden marts, skriver Times of Malta. Malta har 946 smittede og ni døde.

Samtidig har Vietnam registreret 37 nye tilfælde, hvilket bringer det samlede smittetal i landet op på 784, mens 10 er døde med covid-19.

De fleste tilfælde er fundet i byen Danang, hvor et udbrud blev opdaget i slutningen af juli.

Storbritannien overvejer flere karantænelande

Rishi Sunak var fredag på besøg på en fabrik i Skotland.

Storbritannien vil føje flere lande til karantænelisten, hvis det bliver nødvendigt, siger finansminister Rishi Sunak fredag til spørgsmålet om, hvorvidt Frankrig kan komme med på listen over lande, hvorfra briter skal i 14 dages karantæne ved hjemkomst.

Torsdag kom Belgien, Andorra og Bahamas med på listen, som i forvejen tæller Spanien og Luxembourg. 

22-årig sigtet for millionbedrageri med corona-hjælpepakker

En 22-årig mand fra Kalundborg er i dag blevet anholdt og sigtet for bedrageri med coronahjælpepakker for 2,5 millioner kroner ved at søge om uberettiget lønkompensation til to firmaer i Ølstykke.

Han fremstilles ved retten i Hillerød senere i dag. Der begæres lukkede døre, oplyser Nordsjællands Politi.