Kåre Mølbak: Nu er der større risiko for, at coronavirus spredes

Der er sket et skred i danskernes adfærd, mener professor.

Stigende smittetal og ændrede omgangsformer har fået frygten for en opblussen af coronasmitte til at stige.

Og der er grund til at være bekymret og grund til at agere, fordi virussen lige nu "bobler" i det danske samfund.

Sådan lyder det fra Kåre Mølbak, faglig direktør på Statens Serum Institut, på et pressemøde fredag.

Lige nu er Aarhus særligt ramt, og det har fået myndighederne til at reagere med krav om mundbind, opfordring til hjemmearbejde og aflysning af sociale arrangementer for blandt andet gymnasieklasser. Men andre dele af landet kan opleve noget lignende.

Danskerne bevæger sig nemlig anderledes, end da landet blev lukket ned i midten af marts, og det kan have betydning for en ny bølge coronavirus.

- Vi er mere mobile nu, end da vi lukkede ned. Nu rejser vi jo fra den ene kommune til den anden og tager på arbejde. Derfor er der en større risiko for, at coronavirus spredes, siger Kåre Mølbak.

De seneste uger har vi da også set en markant stigning i antal nye smittede. I uge 30 var tallet 247, mens det i uge 31 var 494.

Derfor forventer Kåre Mølbak, at der efter weekendens udgang vil kunne registreres endnu en uge med flere smittede.

- Det er under kontrol, men det skal bringes ned, siger Kåre Mølbak.

Kan ikke overholde afstandskrav

Måden, det skal ske på, er blandt andet ved at overholde afstandskravet på en meter. Men hvor gode er vi egentlig til det?

TV 2 har taget pulsen på et Danmark, som lige nu omfavner sommervarme og forlystelser for fuldt tryk. Men hvor det også kan være en udfordring at holde afstand.

Blandt andet Camp Adventure ved Rønnede, hvor Skovtårnet udgør et spektakulært vartegn i landskabet, og hvor mange besøgende lige nu finder vej i den sidste del af skolernes ferie.

Hans Jørn Kolmos, professor i mikrobiologi ved Syddansk Universitet, har været med på nærmeste hold i Camp Adventure for at se, hvordan de mange besøgende agerer i forhold til hinanden.

- Det er svært at lade være med at stå så tæt, når man er optaget af andre ting, siger Hans Jørn Kolmos med et kig til køen ved isboden eller ved synet af klatrebanen, hvor besøgende står skulder ved skulder på plateauer oppe i træerne.

Anbefalingen om at holde en meters afstand til sidemanden har svære vilkår i de rammer.

- De holder ikke en meters afstand, men de står der nok heller ikke i 15 minutter, hvilket ville være alvorligt. Heldigvis er det i frisk luft, så der er bedre ventilation end indendøre, hvor risikoen for, at smitte bliver hængende, er noget større. Coronavirussen bryder sig ikke om solens ultraviolette stråler, siger Hans Jørn Kolmos til TV 2, som peger på, at der nok er sket et skred i vores adfærd.

- For to måneder siden havde vi coronavirus tættere inde på livet. Men det luskede ved den her virus er, at vi risikerer at bringe den videre, også uden at man er vidende om det. Man smitter mest i inkubationstiden, hvor man ikke kan mærke nogen form for symptomer, siger professoren.