Politik

Thulesen Dahl efter intern kritik: - Vi kommer styrket ud

Hvad skete der? Dansk Folkeparti afholdte pressemøde i forbindelse med folketingsgruppens sommergruppemøde på Sandbjerg Gods i Sønderborg.

Hvad kom der ud af det? Formand Kristian Thulesen Dahl forsøgte at få det til at handle om politik, men endte i stedet med at måtte parrere spørgsmål om Morten Messerschmidt, som han nægter at udnævne som kronprins i partiet. Selv om han nu er næstformand i partiet.

Pressemødet er slut

Dansk Folkepartis pressemøde på Sandbjerg Gods er nu slut, og dermed slutter TV 2s liveblog også. Tak fordi I læste med.

Lyn-analyse

Det var et pressemøde uden noget nyt, og det gjorde Kristian Thulesen Dahl faktisk en dyd ud af.

Han ville signalere, at det gode gamle Dansk Folkeparti er tilbage.

Hovedprioriteterne er udlændingepolitikken, ældrepolitikken og en skepsis overfor EU, og de forsøger dermed at finde sine ben inden for de kendte rammer.

Vil ikke opstille mål for kommunalvalget

Dansk Folkeparti har mistet opbakning ved de seneste tre valg. Derfor vil en journalist fra DR gerne vide, om Kristian Thulesen Dahl stadig synes, han er den rette formand, hvis DF også går tilbage ved næste års kommunalvalg.

- Det må vi tage til den tid, siger han.

- For os handler det om at få genvundet vores styrke og mindet folk om, hvad Dansk Folkeparti står for. 

Kristian Thulesen  Dahl afviser at sætte tal på, hvad der vil være en succes for Dansk Folkeparti ved kommunalvalget.

Debatten om posten som kronprins fortsætter

Journalisterne vil ikke slippe diskussionen om, hvem der er kronprins i partiet. En vil vide, om Kristian Thulesen Dahl synes, at Morten Messerschmidt har kvaliteterne til at være formand. Men det vil han ikke svare på:

- Jeg synes, vi går styrket ud af dette sommergruppemøde. Både med de diskussioner vi har haft og en reorganisering i ledelsen, og nu skal vi ud og kæmpe den politiske kamp. Det er det, det handler om for os, siger han.

Thulesen Dahl får løn som en statsrevisor

Ekstra Bladet vil gerne vide, hvad Dansk Folkepartis ledelse får i løn af partiet. Kristian Thulesen Dahl oplyser, at han får et honorar, der svarer til, hvad en statsrevisor får.

Det vil sige 360.000 kroner om året.

- Gruppeformand og den politiske næstformand får væsentlig mindre, siger han.

Messerschmidt undersøges af bagmandspolitiet

Morten Messerschmidt bliver fortsat undersøgt af bagmandspoltiet i den såkaldte Meld- og Feld-sag om misbrug af EU-midler. 

Ritzaus journalist vil gerne vide, om han kan blive formand, hvis han bliver dømt i sagen. Til det siger Kristian Thulesen Dahl:

- Nu har vi i fem år ventet på, at denne sag kunne finde en afklaring. Vi kan ikke vente fem år mere og sætte folk på hold. Når der så kommer en afklaring, må vi tage stilling til det, men jeg synes ikke, det er rimeligt, at man bliver holdt på kogepladen så længe.

DF vil have et loft over pensionsalderen

Dansk Folkeparti har forud for dagens pressemøde foreslået, at pensionsalderen i fremtiden maksimalt kan stige til 70 år. 

Iføge den liberal tænketank Cepos vil det koste 41 milliarder kroner, hvis ikke pensionsalderen fortsætter med at stige i takt med, at der kommer flere ældre. 

Alligevel fastholder Kristian Thulesen Dahl, at der skal være en maksgrænse.

Thulesen Dahl ser mange kvalificerede folk i DF

Partistifter Pia Kjærsgaard kaldte det i et interview hos Lippert på TV 2 News det "noget rod", at Dansk Folkeparti ikke havde en klar kronprins, og har siden selv peget på Morten Messserschmidt som den oplagte kandidat. Alligevel holder Kristian Thulesen Dahl fast i, at partiet ikke har nogen klar arvtager:

- Jeg kan se, at der er rigtig mange dygtige og kvalificerede folk i Dansk Folkeparti. Og i og med, at jeg ser et formandsskifte som noget, der ligger langt fremme i tiden, så synes jeg vi skal lade tingene udvikle sig naturligt og i stedet fokusere på politikken. Der er ikke noget kissejav i det, siger han.

Skaarup: Ikke ønskværdigt at være kronprins

Diskussionen om, hvem der er kronprins i Dansk Folkeparti, fortsætter, og nu bryder Peter Skaarup, der selv tidligere har været næstformand i partiet, ind.

- Det er ikke nødvendigivs nogen ønskværdig position at være kronprins. Bare se på, hvad der skete i Venstre. Derfor har vi valgt at gøre, som vi gør i Dansk Folkeparti, siger han. 

Værdipolitikken er kernen i DF

Morten Messerschmidt var i weekenden - inden han blev gjort til næstformand i Dansk Folkeparti - ude med en kritik af partiets politiske linje i både et debatindlæg i avisen Danmark og diverse interview. 

Ifølge ham burde Dansk Folkeparti skærpe tonen i værdikamp på udlændingeområdet. Det bliver Kristian Thulesen Dahl nu spurgt ind til:

- Jeg ser ikke noget problem i det udtalelser, som Morten Messerschmidt er kommet med. Det er hele kernen i DF, at vi diskuterer, hvad vi kan gøre ved de problemer, vi har som følge af lemfældig indvandringspolitik.

- Vi skal vise danskerne, at vi har en livlig debat om, hvordan vi gør det her. Der skal også være plads til diskussioner om, hvilke visioner vi har, og det er Morten god til. Vi skal have en åben debat, og så er det folketingsgruppens opgave at konkretisere visionerne til politiske forslag, siger Kristian Thulesen Dahl.

Thulesen Dahl: Messerschmidt er ikke kronprins

Kristian Thulesen Dahl bliver nu spurgt om udnævnelsen af Morten Messerschmidt, som næstformand. En journalist vil gerne vide, om det betyder, at han nu er kronprins i partiet, som Kristian Thulesen Dahl selv var under Pia Kjærsgaard.

Det mener han ikke:

- Situationen var speciel med mig og Pia, fordi det i mange år var klart, at jeg skulle tage over, siger Thulesen Dahl og tilføjer:

- Selvom jeg vil blive som formand i mange år, så er det godt, at der er så mange som muligt, der er klar til at tage over. Men det må vi tage på det tidspunkt, hvor det bliver aktuelt, siger Thulesen Dahl.

Thulesen Dahl: - Jeg er den rette formand

Det er nu blevet tid til spørgsmål fra pressen. Det først fra DRs reporter borer sig direkte ned i kritikken af Kristian Thulesen Dahls ledelse. Hun vil gerne vide, om han selv synes, han er det rette formand:

- Jeg er fuldstændig overbevist om, at jeg er den rette formand. Ellers ville jeg ikke være her, siger han. 

- Siden folketingsvalget har vi arbejdet intenst på at reorganisere os, og sommergruppemødet har vist, at vi er på rette spor. Vi arbejder politisk og har forslag til, hvordan vi kan hjælpe danskerne. Med de 16 politikere vi har vi Folketinget kan vi arbejde godt, siger Kristian Thulesen Dahl.

Vil holde fast i grænsekontrollen

Peter Skaarup et også retsordfører, og derfor kommer han kort omkring nogle af de krav og forslag Dansk Folkeparti har til den politireform, der skal forhandles i efteråret.

Blandt andet vil Dansk Folkeparti fastholde den grænsekontrol, der er blevet indført under coronakrisen. 

Skaarup melder om god stemnign

Gruppeformand Peter Skaarup har nu fået ordet. Han indleder med en stemningsrapport fra folketingsgruppen og kan berette, at der er højt humør. 

Folketingspolitikerne har slået partiets personale i rundbold, og det har blandt været med til at styrke selvtilliden, lyder det. 

Minimumsnormeringer på ældreområdet

Det sidste politiske emne Kristian Thulesen Dahl kommer omkring er ældreområdet. Her gentager han det krav om minimumsnormeringer på ældreområdet, som Dansk Folkeparti lancerede på TV 2 onsdag morgen.

De skal indføres for at sikre, at der ikke bliver sparret på ældreområdet, når kommunerne bliver pålagt at indføre minimumsnormeringer i børnehaver og vuggestuer, siger Kristian Thulesen Dahl.

Klar til at forhandle tidligere pension

Kristian Thulesen Dahl går videre til et andet emne, der forventes at fylde en del i den kommende politiske sæson, nemlig retten til tidlig pension.

Dansk Folkeparti er klar til at forhandle om det, der i valgkampen var Socialdemokratiet helt store slagnummer, siger Kristian Thulesen Dahl. Men han vil ikke være med til, at andre partiers bidrag bare bliver fejet af bordet med det samme. 

Dansk Folkeparti har selv foreslået, at man finder finansiering via flere hjemsendelser af flygtninge, lavere ydelser til udlændinge, et loft over antallet af ikkevestlige indvandrere og krav om optjening på flere offentlige ydelser.

Men det har både Enhedslisten og SF på forhånd afvist.

DF vil have regeringen hjem fra ferie

Det første politiske emne Thulesen Dahl tager fat på er corona.

- Vi synes, der hersker en masse forvirring lige nu, siger han og henviser til, at faglig direktør hos Statens Serum Institut Kåre Mølbak i går anbefalede, at man ikke gennemfører fase 4 af genåbningen.

Han opfordrer på den baggrunden regeringen til at fremrykke forhandlingerne om en yderligere genåbning af Danmark. De er lige nu planlagt til at finde sted 12. august, men allerede den 8. august er det planen, at forsamlingsforbuddet skal hæves til 200, og det duer ikke, mener Kristian Thulesen Dahl.

DF-ledelsen byder velkommen

Så er partiformand Kristian Thulesen Dahl og gruppeformand Peter Skaarup ankommet til pressemødet og byder medierne velkommen.

Thulesen Dahl indleder med en historiefortælling om, at det var på Sandbjerg Gods, at genforeningen af Danmark og Sønderjylland blev stadfæstet for 100 år siden.

Lyn-analyse

Lige nu tror jeg stemningen i Dansk Folkeparti er god. Man har haft tre dage til at tale tingene igennem og fået lagt låg på en del med udnævnelsen af Morten Messerschmidt til ny næstformand. 

Men man har også haft noget at drøfte, for der er også problemer i Dansk Folkeparti. Meningsmålingerne ser ikke gode ud 

Dansk Folkeparti er blevet et etableret parti på godt og ond. Man har været med i mange år, og man har også haft magten, og det tærrer også. De er ikke længere et frisk pust. 

To centrale forslag på ældreområdet

Med udnævnelsen af Messerschmidt lader det til, at der for en stund er lagt låg på kritikken, og Dansk Folkeparti har samtidig forsøgt at fjerne fokus med lancering af to opsigtsvækkende forslag på ældreområdet. 

Det ene handler om, at der skal indføres minimumsnormeirnger i plejesektoren, som man også har gjort på børneområdet. Det skal sikre, at der ikke bliver sparet på ældreområdet, når kommunerne skal finde penge til flere pædagoger i børnehaver og vuggestuer, siger Kristian Thulesen Dahl.

Det andet handler om et stop for pensionsalderen ved 70 år. Det nuværende velfærdsforlig dikterer, at pensionsalderen skal stige i takt med, at der kommer flere ældre, men det vil DF nu gøre op med.