Eksplosion i Beirut

Denne blog opdateres ikke længere.

Hvad skete der? En stor eksplosion har rystet Libanons hovedstad, Beirut. 

Hvad ved vi? Eksplosionen skete i et lager fyldt med 2750 tons ammoniumnitrat på Beiruts havn ifølge landets indenrigsminister. Over 5000 personer er såret og mindst 135 døde.

Få overblikket her.

Mindst én amerikaner død og flere såret

USA's udenrigsministerium oplyser, at mindst én amerikaner har mistet livet i Beirut, mens flere er såret. Samtidig oplyser USA, at alle ansatte fra USA's ambassade er i god behold. 

USA opfordrer alle amerikanere i området til at tage kontakt til deres nærmeste og/eller opdatere deres status på de sociale medier hurtigst muligt for at fortælle andre, de er i god behold. 

Danmark sender 12 millioner kroner til Libanon

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) har været i kontakt med Libanons udenrigsminister, Charbel Wahbe, og har gentaget Danmarks tilbud om at assistere Libanon efter den katastrofale eksplosion i Beirut.

Derudover sender Udenrigsministeriet 12 millioner kroner til nødhjælpsarbejdet i Beirut, oplyses det i en pressemeddelelse.

Pengene vil blive fordelt således:

  • 10 millioner gennem Røde Kors bevægelsen, hvoraf to millioner går til Dansk Røde Kors og otte millioner til den Internationale Røde Kors Komité.
  • 1,2 millioner kroner gennem Red Barnet
  • 500.000 kroner gennem Oxfam-IBIS
  • 275.000 kroner gennem Beredskabsstyrelsen

241 danskere registreret i Libanon

Udenrigsministeriet har kendskab til 241 danskere, der potentielt befinder sig i Beirut.

Ifølge Udenrigsministeriets Borgerservice har man udsendt meddelelser til 241 personer, der er registreret på danskerlisten for Libanon. 

Udenrigsministeriets Borgerservice oplyser, at man har modtaget opkald fra enkelte danskere i Beirut, men at man endnu ikke har modtaget nogen meldinger fra de libanesiske myndigheder om dræbte danskere.

Alt er dog så kaotisk lige nu, at de danske myndigheder ikke kategorisk kan afvise, at der er døde danskere blandt ofrene for eksplosionen. Antallet af ofre stiger stadig.

Verdens højeste bygning lyser op i Libanons farver

Støtten til Libanon ruller ind fra hele verden ovenpå den enorme eksplosion i Beirut.

Blandt andet er verdens højeste bygning, Burj Khalifa i Dubai, blevet lyst op i Libanons flags farver.

Video: Eksplosionen fik bygninger til at styrte - og mennesker til at gå i panik

21 franskmænd skadet i eksplosion

Frankrigs myndigheder oplyser ifølge CNN, at 21 franske statsborgere er kommet til skade i eksplosionen i Beirut. 

Den franske præsident, Emmanuel Macron, besøger Beirut torsdag for at udvise sympati med Libanon.

Dødstallet stiger

Libanons sundhedsminister siger, at man indtil videre har registreret minimum 135 døde og 5000 sårede. 

Alle bygninger i Beirut har lidt skade, siger minister

Libanons finansminister, Raoul Nehme, siger, at samtlige forretninger og butikker i hele Beirut har lidt skade af den enorme eksplosion.

- Der er ikke én lejlighed i Beirut, der er sluppet fra skade, ikke én forretning, der ikke har lidt skade, om det så er facaden eller varerne, siger han til CNBC Arabia. 

Han fortsætter med at sige, at Beiruts havn - der er en essentiel del af Libanons økonomi - er blevet "udslettet". 

Ifølge ministeren er det stadig ikke muligt at klarlægge, hvor omfattende skaden i Beirut egentlig er endnu. Han siger, at myndighedernes prioritet lige nu er at sikre byens indbyggere mad og drikke, men også at skynde sig at få repareret nogle af de tusindevis af hjem, der er blevet ødelagt.

Tidligere onsdag sagde de libanesiske myndigheder, at mindst 300.000 var blevet hjemløse i Beirut. Der bor cirka 361.000 i indre Beirut og 2,2 millioner i hovedstadens omegn. 

Dødstallet opjusteret

Dødstallet efter eksplosionen i Beirut er endnu engang blevet opjusteret til minimum 113 personer, siger Libanons sundhedsminister. 

Danmark sender 600 beskyttelsesdragter til Libanon

Danmarks forsvarsminister, Trine Bramsen (S), oplyser i en pressemeddelelse, at Beredskabsstyrelsen sender 600 kemikaliebeskyttelsesdragter til Libanon.

- Situationen i Beirut er ulykkelig og alvorlig. I Beredskabsstyrelsen har vi de kemikaliebeskyttelsesdragter, som der er blevet efterspurgt i forbindelse med eftersøgnings- og oprydningsarbejdet. Derfor gør vi nu klar til at afsende udstyret, siger forsvarsminister Trine Bramsen.
 

Ifølge Forsvarsministeriet har de libanesiske myndigheder selv anmodet om støtte i form af blandt andet beskyttelsesudstyr, og det er på den baggrund, Danmark nu sender en donation afsted.

Beiruts havnemyndigheder sat i husarrest

Libanons regering har besluttet at sætte dele af Beiruts havnemyndigheder i husarrest efter eksplosionen, der smadrede store dele af millionbyen. 

Det sker, fordi man er ved at efterforske, hvem der er ansvarlige for, at der lå 2750 tons ammoniumnitrat på et lagereret Hangar 12 i Beiruts havn i seks år uden ordentlig sikkerhed.

- Der er flere embedsmænd, der skal blive hjemme i de kommende dage, indtil resultaterne for efterforskningerne er klarlagte. Alle, der har arbejdet i Hangar 12, bevogtet det eller tilset det, vil blive sat i husarrest, siger en minister fra Libanons regering ifølge CNN. 

Macron rejser til Libanon

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, rejser torsdag til Libanon for at møde landets politiske aktører, oplyser hans kontor. Her vil han møde landets politiske aktører og drøfte Libanons situation efter den enorme bombeeksplosion tirsdag, som har forårsaget meget store ødelægger i Beirut og givet skader for mange milliarder. Det skriver AFP.

Ambassadør: Ingen henvendelser om tilskadekomne danskere

Danmarks ambassadør i Libanon, Merete Juhl, oplyser, at ambassaden ikke har modtaget nogen henvendelser om alvorlige skader hos danskere i Libanon på nuværende tidspunkt.

Det kan blandt andet skyldes, at der i forvejen er et lavt antal danskere i landet.

- I forvejen fraråder vi alle ikke-nødvendige rejser til Libanon på grund af covid-19. Derfor er der ikke almindelig turisme i betydeligt omfang i øjeblikket, siger Merete Juhl.

Hundredvis af personer efterlyst af familier i Beirut

Hundredvis af mennesker i Beirut er blevet efterlyst af familiemedlemmer efter tirsdagens eksplosion. Det fortæller Libanons sundhedsminister, Hamad Hassan, der frygter, at dødstallet vil stige til over 100. 

Det skriver CNN.

Hamad Hassan siger, at der er iværksat en beredskabsplan, der skal sørge for, at der kommer felthospitaler til Beirut fra Qatar, Iran, Kuwait, Oman og Jordan. 

Han oplyser, at der vil komme seks til otte felthospitaler "snart".

Libanesiske Røde Kors opretter midlertidige herberg

Op til 1000 familier har mulighed for at få tag over hovedet, efter at det libanesiske Røde Kors har oprettet midlertidige herberg til ofrene for eksplosionen i Beirut. Det skriver CNN.

Dansker i Beirut: - Sorgen er ekstrem

Ifølge danskeren Amanda Flyvbjerg, som bor i Beirut, er det i dag sorgen og desperationen, der kan mærkes i byen.

Det skriver Ritzau.

- Det er ikke kaotisk, men sorgen er ekstrem.

- Folk på gaden forsøger at feje deres glasskår væk, men mest af alt står de bare og kigger opgivende ud i luften, siger hun.

Guvernør: Skader vil løbe op i milliarder

Skaderne efter tirsdagens eksplosion i Libanon bliver en dyr affære, vurderer Marwan Abboud, der er guvernør i Beirut. Onsdag siger han, at skaderne vil løbe op i mellem tre og fem milliarder dollars.

Det skriver CNN.

Det libanesiske medie MTV News citerer Marwan Abboud for at sige, at op imod 250.000 mennesker er blevet hjemløse efter eksplosionen. Han siger desuden, at 10 lokale brandmænd er blandt de omkomne.

Billede viser totalsmadret havn

Jenan Moussa, der er journalist i Mellemøsten, har lagt et billede op på Twitter, der viser, hvordan den del af havnen, der blev udsat for en eksplosion tirsdag, ser ud dagen efter.

Danmark vil bidrage til at finde sårede i Beiruts murbrokker

Danmark er i gang med at undersøge, hvordan man bedst muligt kan hjælpe Libanon, hvor en eksplosion tirsdag i hovedstaden, Beirut, har medført voldsomme ødelæggelser og mindst 100 dødsfald.

Det oplyser udviklingsminister Rasmus Prehn (S).

- Vi har parter, blandt andet Røde Kors, som vi arbejder tæt sammen med, som er til stede i Beirut. Og vi forstår på dem, at der her og nu først og fremmest er brug for hjælp til det, de kalder "search and rescue".

- Det er, at man er rundt i murbrokker og kigger efter, om der er mennesker, der ligger i klemme og så videre, siger Rasmus Prehn.
 

Libanons premierminister: - Vi er vidne til en katastrofe

Libanons premierminister, Hassan Diab, appellerer i en tale på tv lande og venner af Libanon til at udvide hjælpen til landet.

- Vi er vidne til en katastrofe, siger han.

Det skriver The Guardian.

Han gentager desuden sit løfte om at straffe dem, der er ansvarlige for eksplosionen uden at uddybe, hvad der er årsagen til eksplosionen, der har kostet mindst 80 mennesker livet.