Plejehjemmene bag facaden

Eksperter roser gode plejere i TV 2-dokumentar: - Sådan skulle det være hele tiden

En kærlig omsorg og følelsen af at blive set kan forbedre trivslen hos demensramte mennesker, forklarer demenspsykolog Anneke Dapper-Skaaning.

Da professor i almen medicin Lars Bjerrum så TV 2s skjulte optagelser, som viser dagligdagen for 90-årige Else Marie Larsen og 91-årige Niels Nielsen på to danske plejehjem, blev han chokeret.

- Jeg har aldrig set noget lignende. Det har jeg simpelthen ikke, sagde professor Lars Bjerrum, der forsker i infektionssygdomme, antibiotika og hygiejne og har mange års erfaring som praktiserende læge, efter at have set optagelserne.

Men blandt de kritisable situationer har kameraerne også fanget glimt af det, Lars Bjerrum betegner som kærlig omsorg.

- Det er rigtigt dejligt - efter alt det grimme, jeg har set - at se eksempler på, hvordan kærlig omsorg er. Man bliver i godt humør af at se det.

- Sådan skulle det bare være hele tiden. Det kan lade sig gøre, siger Lars Bjerrum.

Rolig morgen og ren bluse

Det sker for eksempel på demensplejehjemmet Huset Nyvang i Randers, hvor 91-årige Niels Nielsen bor. TV 2 har optaget med skjult kamera i hans hjem over 16 dage, og en af morgenerne bruger en plejer mere end 30 minutter på at gøre Niels Nielsen klar til dagen.

Sagen om ’Plejehjemmene bag facaden’

Aarhus Kommune har forsøgt at standse visningen af optagelser fra TV 2s dokumentar ’Plejehjemmene bag facaden’.

Kommunen fik nedlagt forbud mod optagelserne først i byretten og senere i landsretten.

Læs mere om forløbet her.

Forbuddet er nu ophævet og udsendelsen kan ses på TV 2 PLAY.

TV 2 benyttede sig af skjult kamera for at undersøge forholdene på to danske plejehjem i dokumentaren.

Læs mere om TV 2s overvejelser om tilblivelsen af udsendelsen.

- Vi tager det stille og roligt. Vi har ikke noget, vi skal nå, heldigvis, siger hun til ham undervejs.

Og på Kongsgården i Aarhus, hvor 90-årige Else Marie Larsen bor, hjælper en plejer hende med at få skiftet bluse, fordi der er kommet en plet på den, selvom Else er modvillig. Noget Else Marie Larsen, ifølge hendes barnebarn Charlotte Ahm, sætter pris på – hun har nemlig altid gået meget op i, at hun var ren og præsentabel.

- Igen er det et eksempel på kærlig omsorg og pleje. Her er nogle plejere, som lytter og taler ordentligt til Else, og som ikke forcerer hende. Det er jo noget helt andet, en helt anden stemning, end det vi så tidligere, siger Lars Bjerrum.

Et andet eksempel fra Niels Nielsens hverdag i Randers er, da en plejer er ved at hente ham med ud til morgenmaden.

- Så, Niels. Så går vi ud og får noget kaffe. Kom du med mig. Der er æg og bacon i dag, Niels, siger hun.

Niels Nielsen får øje på sin kam, der ligger på sofabordet, og stopper op.

- Er det min kam, der ligger der?, spørger han.

- Ja. Vil du have den i lommen?, spørger plejeren og henter den til ham.

Demenspsykolog: - Det tager to sekunder, men giver alverden

Det kan virke banalt, men ikke desto mindre er eksemplet med kammen et udtryk for kærlig omsorg, der kan gøre en forskel, mener demenspsykolog Anneke Dapper-Skaaning.

- Det er et tegn på, at hun kender ham og ved, hvad der er vigtigt for ham. Han bliver lyttet til – og set som en mand, der vil se godt ud, siger hun.

Anneke Dapper-Skaaning har 25 års erfaring som demenspsykolog og har arbejdet som konsulent for Sundhedsstyrelsen, hvor hun blandt andet har undervist plejehjemspersonale. Og hun oplever, at begrebet omsorg i højere grad er kommet til at handle om fysiske behov som bleskift, medicin og rent tøj og ikke så meget om beboernes psykologiske behov.

- Når vi så taler om meningsfulde aktiviteter for demens, bliver der tænkt i høstfest. Men nogle gange er et smil eller det at holde i hånden nok. Det tager to sekunder, men det giver alverden for den demensramte, siger hun.

Og selvom det ikke kan gøre hans hjerne rask, kan det have en positiv indvirkning på trivslen for 91-årige Niels Nielsen:

- Det gælder for demensramte, som det gælder for dig og mig: Når vi har det godt, så fungerer vi bedre kognitivt - er bedre til at huske, forklare os og andre ting. Det gælder også for Niels. Når nogen tager sig tid til ham, lytter til ham og tager ham alvorligt, så vil han kunne fungere bedre, forklarer Anneke Dapper-Skaaning.