GO'

De bor på samme gade i populær turistby - den ene byder turister velkommen, mens den anden vil flytte

Den ene er så træt af turister, at han nu flytter. Den anden mener, at de er en gave for byen.

Turister, der skælder ud og opfører sig egoistisk, er blevet for meget for Claus Iversen fra Christiansfeld.

Han er så træt af, at hans hjemby er overrendt af turister, der tilmed opfører sig uforskammet, at han nu flytter fra byen.

Det fortæller han i Jydske Vestkysten.

Claus Iversen har endnu ikke besluttet sig for, hvor han vil flytte hen.

Det er især de danske turister, der irriterer Claus Iversen. Han bor i en smal brostensbelagt gade, som mange turister forveksler med en gågade. Så når han kommer i sin bil og vil passere turister, bliver han mødt af vrede.

- Udenlandske turister siger bare "Excuse me" eller "Entschuldigung Sie" og flytter sig hurtigt. Men danskeren - 1 ud af 100 i hvert fald - får man en gestus med hånden, en knytnæve eller et "Skrid med dig", fortæller han i 'Go' aften LIVE'.

En gave for byen

Lidt længere nede ad gaden bor Jørgen Bøytler. Han er præst og en del af Christianfelds brødremenighed. Og han har en helt anden oplevelse af de danske gæster.

- De opfører sig rigtig godt, og mange kommer rundt på guidede ture, og vi hører fra guiderne, at de er interesserede og gerne vil høre og opleve byen, siger han.

Jørgen Bøytler er præst i Brødremenigheden i Christiansfeld.

Jørgen Bøytler har også lagt mærke til, at coronapandemien har fået mange danskere til at holde sommerferie i Danmark, og trafikken er da også tættere end normalt. Men han mener, at fordelene ved turisterne overvejer ulemperne.

- Hvis der ikke var turister, ville det være en hendøende by, siger han.

Christiansfeld, der ligger mellem Kolding og Haderslev, er kendt for sine smukke huse og en arkitektonisk stringent byplanplægning fra 1700-tallet, sin særegne kulturhistorie og byens honningkager. Siden 2015 har byen været at finde på UNESCO's verdensarvsliste.

Afstemning

Synes du generelt, at danske turister opfører sig ordenligt?

Der bor 3000 mennesker i byen. I juni og juli i år var der 12.587 besøgende på Christiansfeld Centret, hvilket indikerer antallet af turister i byen. Det er en stigning i forhold til sidste sommer, hvor antallet af besøgende var 9874.

Klap lige hesten

Claus Iversen, der er i gang med at hive teltpælene op, anerkender, at turisme er uundgåeligt, hvis man bosætter sig i en by som Christiansfeld, hvor turisme fylder meget.

- Christiansfeld er en smuk by, og Christiansfeld og turisme hører sammen. Men prisen - at jeg føler mig utryg, hvor jeg bor - er for høj, siger han.

Jørgen Bøytler vil gerne beholde Claus Iversen i byen.

- Jeg kunne godt tænke mig, at Claus lige klappede hesten, siger han og peger på, at sommerugerne er højsæson for turismetilstrømningen i byen.

- Det er ekstremt, og det er ikke en normaltilstand.

Turister generer

Christiansfeld er ikke det eneste sted, hvor de mange ferierende danskere er til gene for lokalbefolkningen.

Da regeringen indførte gratis færgeoverfart til en række danske øer, medførte det konfrontationer mellem turister og lokale flere steder.

På Fanø oplevede lokale at blive overfuset med råb og fuck-fingre af turister.

Privatfester i det fri under coronakrisen har også ført til en væsentlig stigning i politianmeldelser af støjende musik i hele landet.

Også fester i sommerhuse har ført til mange anmeldelser fra generede naboer.