Dagens overblik: Nu anbefaler Sundhedsstyrelsen mundbind

16x9
Arkivfoto. Mundbind har indtil nu været lidt af et særsyn i det offentlige rum i Danmark, men Sundhedsstyrelsen har ændret anbefalinger. Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Unge fører an i smittestigning, partier reagerer på plejesvigt og Google lukker for dansk musik.

"Man binder os på mund og hånd, men man kan ikke binde ånd", lyder det i Poul Henningsens 80 år gamle revyvise. Og lidt mere bind på mund og ansigt kommer mange danskere formentlig til at stifte bekendtskab med i de kommende måneder.

Det kan I læse mere om i dagens overblik.

Velkommen til.

Sundhedsstyrelsen ændrer anbefaling

Arkivfoto.
Arkivfoto. Foto: Christoffer Hald Laursen / TV 2

Mange danskere vender i den kommende tid hjem fra ferie. Og det faktum får nu Sundhedsstyrelsen til at ændre anbefaling, hvad angår brugen af mundbind.

Foreløbig er det i offentlig transport, Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man garderer sig med mundbind for at hindre smitte. Især på tidspunkter, hvor passagertallet er højest.

Der er ikke tale om et krav, og der vil heller ikke blive udskrevet bøder, fortæller transportminister Benny Engelbrecht (S).

I udlandet er mundbind mange steder langt mere almindeligt end på danske breddegrader som et led i at hindre coronasmitte. I 130 lande verden over anbefaler myndighederne brug af mundbind på offentlige steder.

TV 2 har samlet svar på nogle af spørgsmålene vedrørende brugen af mundbind, og hvilke der er de bedste. Det kan du læse mere om her.

Unge fører an i coronasmitte

Blandt andet i Frankrig og Tyskland har sundhedseksperter sagt, at flere unge bliver testet positive. Her en af de genåbnede caféer i Paris - med navnet 'Les Innocents', som betyder 'De uskyldige'.
Blandt andet i Frankrig og Tyskland har sundhedseksperter sagt, at flere unge bliver testet positive. Her en af de genåbnede caféer i Paris - med navnet 'Les Innocents', som betyder 'De uskyldige'. Foto: Christophe Archambault / Ritzau Scanpix

Coronapandemien er langt fra et overstået kapitel, selvom Danmark har formået at holde både dødstal og smitte nede sammenlignet med mange andre lande.

Nu advarer Verdenssundshedsorganisationen, WHO, om ikke at tage lemfældigt på risikoen for en opblussen af pandemien.

Organisationens eksperter er bekymrede over, at særligt de yngre europæere virker til at tage lettere på coronatruslen og så at sige "har sænket paraderne".

Blandt andet i Frankrig og Tyskland har sundhedseksperter sagt, at flere unge bliver testet positive. Her lyder det, at de unge i mindre grad holder social afstand til andre og har kontakt til flere.

Ifølge Statens Serum Institut er det også blandt de unge i aldersgruppen 13-19 år herhjemme, at man har set den største stigning af smittede.

Partier reagerer skarpt på omsorgssvigt

Plejecenter Kongsgården i Viby Aarhus har været til debat efter TV 2s afsløring af omsorgssvigt på et plejehjem.
Plejecenter Kongsgården i Viby Aarhus har været til debat efter TV 2s afsløring af omsorgssvigt på et plejehjem. Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Hjerteskærende. Rystende. Til at få ondt i maven over.

Billeder af, hvordan gamle og plejekrævende udsættes for grove svigt og nedsættende tale i TV 2s dokumentar 'Plejehjemmene bag facaden', har vakt skarpe reaktioner på Christiansborg.

TV 2-optagelserne viser blandt andet, at 90-årige demensramte Else Marie Larsen bønfalder plejepersonalet om at sænke hendes lift, fordi det gør ondt på hende at være hejst op. En anden beboer må gå med afføring i bleen i ti timer uden at blive skiftet.

Partierne er dog ikke enige om løsningen. Nogle partier vil have flere penge til ældreplejen for at give sektoren et løft, mens andre ligefrem kalder det "en kæmpe fejl" at tro, at flere penge er løsningen.

Midt i den trøstesløse ubærlighed har der dog været glimt af menneskelig varme og kærlig behandling. Og lidt håb kan vi vist godt trænge til efter de værste scener fra Kongsgården...

Google fjerner dansk musik fra Youtube

Google er begyndt at fjerne dansk musik fra Youtube (Arkivfoto).
Google er begyndt at fjerne dansk musik fra Youtube (Arkivfoto). Foto: Dado Ruvic / Ritzau Scanpix

Al dansk musik vil blive fjernet fra den danske Youtube før midnat fredag.

Det skyldes, at Google og Koda, der administrerer rettigheder for komponister og sangskrivere, ikke har kunnet lande en ny aftale for brug af dansk musik på Youtube.

Derfor er Google, som ejer Youtube, fredag begyndt at fjerne dansk musik fra tjenesten, og til midnat vil al dansk musik være væk.

Google har forlangt en nedgang på 70 procent i honorar til danske artister for at forlænge den nuværende aftale midlertidigt.

Kodas medlemmer har været utilfredse med at føle sig underbetalt, hvorimod it-giganten hævder, at danske kunstnere får højere honorarer end andre steder i verden.

Boligpriserne er nu højere end før coronaudbruddet

Arkiv. For første gang nogensinde kan man snart optage et fastforrentet lån med en minusrente over ti år.
Arkiv. For første gang nogensinde kan man snart optage et fastforrentet lån med en minusrente over ti år. Foto: Jeppe Michael Jensen / Scanpix Denmark

Boligpriserne er tilbage på niveauet før coronaudbruddet, når man ser på priserne på landsplan. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Antallet af hushandler har i årets første fem måneder cirka været på niveau med samme periode i 2019. For lejligheder er tallet dalet knap 7 procent.

Særligt i maj har der været gang i bolighandlerne, hvor salget har været omkring 30 procent over normalen.

Det laveste udbud af boliger siden 2006 holder priserne på huse og lejligheder oppe, lyder det fra økonom Anders Christian Overvad fra Arbejdernes Landsbank, som peger på en ketchupeffekt efter det travle forår.

Samlet set vil 2020 dog betyde et fald i boligpriserne på omkring tre procent, når markedet køler af igen.

***