Bent Fabricius-Bjerre med i stort interview før sin død

Mandag sendes første program i interviewserie med store danske personligheder, som først sendes efter deres død.

Bent Fabricius-Bjerre medvirkede inden sin død i et interview med tv-vært Mikael Bertelsen. Optagelserne har siden været opbevaret i Det Kongelige Biblioteks arkiv, men bliver nu redigeret sammen til en udsendelse, som vises på TV 2 og TV 2 PLAY mandag 3. august.

Det er et af flere interviews med store danskere, der har haft en væsentlig betydning. Noget af det særlige ved programmerne er, at de først vises efter hovedpersonens død - som jo kan indtræffe adskillige år efter optagelserne.

Det faktum giver samtalerne en karakter af et offentligt farvel, hvor programmets hovedperson får det sidste ord, kan dele tanker om livet og give et ærligt indblik i vigtige livserfaringer, sejre og fortrydelser.

- Bent Fabricius-Bjerre var en af de første, jeg kontaktede, da jeg fik ideen om at gemme samtaler med store personligheder for eftertiden. Han svarede hurtigt tilbage, at han synes, det var en "spændende og sjov idé". Han var i tvivl, om hans liv nu også ville få en større betydning for kulturarven, men det var jeg ikke, og under forberedelserne blev jeg taknemmelig og rørt over al den musik og underholdning, han har givet os, siger Mikael Bertelsen.

Stof til eftertanke

Komponisten og forretningsmanden Bent Fabricius-Bjerre døde tirsdag 28. juli 2020 efter kort tids sygdom. Han blev 95 år.

- Danmark har med Bent Fabricius-Bjerres død mistet en af sine helt store personligheder, som vi alle - unge som gamle - kender gennem hans fantastiske musikalske univers. Interviewet og Mikael Bertelsens projekt lever på alle måder op til TV 2s ambitioner om, at vi deler de store øjeblikke og samler danskerne. Både i dag og for eftertiden, siger TV 2s programdirektør Lotte Lindegaard.

- Programmerne giver stof til eftertanke, for kan vi egentlig selv svare klart, hvis vi bliver spurgt om, hvem vi er, og hvad vi ønsker, der skal stå tilbage? Samtidig vil disse interviews være med til at aftabuisere døden, som mange har svært ved at tale om, fortsætter programdirektøren.

TV 2 fortalte for første gang om det store interviewprojekt i slutningen af januar i år.

- Det er mere end 20 år siden, jeg første gang arbejdede med tanken – dengang til radio. Af forskellige grunde har jeg måttet skubbe ideen til side, men den har altid fyldt i mit hoved. Det her er mit livs projekt, som jeg i mange år har drømt om at realisere, forklarede Mikael Bertelsen i januar.

'Bent Fabricius-Bjerre - Det sidste ord' - vises på TV 2 og TV 2 PLAY mandag 3. august klokken 20.00.