Prins Joachim opereret for blodprop i hjernen

Prinsens tilstand er stabil, oplyser kongehuset.

Fredag aften blev prins Joachim indlagt på Universitetshospitalet i Toulouse i Frankrig med en blodprop i hjernen.

Det oplyser kongehuset i en pressemeddelelse lørdag aften.

Prinsen gennemgik umiddelbart efter indlæggelsen en operation, som kongehuset melder var vellykket. Hans tilstand er nu stabil, og hans kone, prinsesse Marie, er hos ham.

- Det er Hendes Majestæt dronningens ønske, at familien får ro fra offentligheden under indlæggelsen, skriver de i pressemeddelelsen.

Kongehuset skriver desuden, at de på nuværende tidspunkt ikke har yderligere oplysninger om prinsen og hans tilstand.

Ramt under sin ferie

51-årige prins Joachim er blevet ramt af blodproppen under sin ferie.

- Når det lige er i Toulouse, han er blevet indlagt, er det, fordi han de seneste uger har opholdt sig på dronningens vinslot Château de Cayx, fortæller Billedbladets hofreporter Trine Larsen til TV 2.

Onsdag denne uge var prins Joachim samlet med en stor del af sin familie på slottet, da de fejrede hans søn prins Felix' 18-års-fødselsdag i det franske.

Et billede fra kongehusets officielle Instagram-profil viser familien bestående af prinsens kone, prinsesse Marie, og deres to børn, Henrik på 11 år og Athena på 8 år, samt prinsens ældste sønner Nikolai og Felix, som han har med sin første kone, grevinde Alexandra, som også var med til fejringen. De står alle med store smil.

Ingen alvorlig sygdomshistorik

Det er kommet som et stort chok for hofreporter Trine Larsen, at prinsen, som ikke har en historik med sygdom, er blevet ramt af en blodprop.

- Han holdt op med at ryge sidste år og lever sådan rimeligt sundt. Han har ikke tidligere fejlet noget alvorligt, siger hun.

- Det er en alvorlig udmelding, der er kommet. For to dage siden kom der billeder, hvor han så frisk og rask og glad ud, så det er selvfølgelig chokerende, siger hun.

Prins Joachim bor også til daglig i Frankrig. Han flyttede i 2019 til hovedstaden Paris for at tage en af Europas fineste militære lederuddannelser på Centre des Hautes Études Militaires (CHEM) og Institut des Hautes Études de la Défense Nationale (IHEDN).

Uddannelsen har blandt andet krævet, at prinsen det seneste år har skullet være på skoler seks dage om ugen. I hverdagene fra cirka 9 om morgenen til 19 om aftenen.

Han afleverede sit speciale om dansk-franske militærrelationer i maj, midt under coronakrisen. Her valgte familien også at rejse hjem til Danmark, da prins Henrik oplevede vejrtrækningsproblemer.

Den 11-årige dreng blev testet negativ for coronavirus og kom sig, men der er ikke tvivl om, at det har været en presset tid for prinsen, understreger Trine Larsen.

- Han har selv udtrykt, at det har været hårdt for familien, siger hun.

Nyt job snarligt

I juni meddelte Forsvarsministeriet, at prinsen efter den afsluttede uddannelse havde fået nyt job i den danske stat, nemlig som Danmarks forsvarsattaché i Paris. Det er meningen, at han skal påbegynde jobbet 1. september.

Sideløbende er det planlagt, at prins Joachim stadig skal varetage opgaver for det danske kongehus.

Om blodproppen kommer til at få indflydelse på hans start på det nye job, er endnu uvist.

- Det er for tidligt at sige, hvilke konsekvenser operationen har. Vi ved heller ikke, hvor stor den har været, siger Trine Larsen.

- Forventningen er, at så snart der er noget nyt om hans tilstand, vil det blive meldt ud fra kongehuset. Og taget i betragtning af, at prinsen meget snart skal tiltræde en stor stilling på officielt niveau, skal man snart tage stilling til, hvad der skal ske.

I Danmark bliver 12.000 personer årligt ramt af en blodprop eller blødning i hjernen. Halvdelen får varige men, og hver fjerde er afhængig af andres hjælp i det daglige efterfølgende ifølge organisationen Hjernesagen.