Dagens overblik: Frank Jensen bekræfter franske forhandlinger

16x9
I samarbejde med Tour de France-direktøren Christian Prudhomme skal Frank Jensen og selskabet bag den danske Tour-start finde en ny dato til Tour de France-starten i Danmark. Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Eksperter vil have USA til at lukke ned og begynde forfra. USA og Kina lukker hinandens konsulater. Og Enhedslisten vil forbyde produktion af buræg.

Velkommen til dagens overblik, hvor vi begynder samme sted som i gĂĄr.

Danmark forhandler om udsættelse af Tour-start

Københavns overborgmester, Frank Jensen, under præsentationen af Tour de France-starten i Danmark.
Københavns overborgmester, Frank Jensen, under præsentationen af Tour de France-starten i Danmark. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), bekræftede i dag, at man forhandler med arrangørerne af Tour de France om at udsætte næste års Tour-start i Danmark til sommeren 2022.

Som du kunne læse i gårsdagens overblik, overvejer Tour de France et alternativ til at starte løbet i Danmark, fordi der også skal være EM i fodbold i København næste sommer.

Frank Jensen ser dog flere positive ting ved udsættelsen af den danske Tour-start. Blandt andet at der ikke er andre store sportsbegivenheder i sommeren 2022.

Eksperter i USA: Luk ned og begynd forfra

Coronakrisen er ude af kontrol i USA, og derfor bør landet lukke ned.

Sådan lyder budskabet i et åbent brev til de amerikanske politikere fra flere end 150 sundhedseksperter under overskriften: ”Luk ned, begynd forfra, og gør det rigtigt".

Brevet kommer, efter at USA torsdag registrerede over 1000 nye coronarelaterede dødsfald for tredje dag i træk.

Ifølge eksperterne kunne 99 procent af alle coronarelaterede dødsfald i USA været undgået, hvis landet havde håndteret virussen på samme måde som eksempelvis Sydkorea, Australien eller Singapore.

USA og Kina lukker hinandens konsulater

Amerikanske diplomater i Kina blev fredag morgen underret om lukningen af konsulatet i Chengdu, lyder det i en udtalelse fra det kinesiske udenrigsministerium.
Amerikanske diplomater i Kina blev fredag morgen underret om lukningen af konsulatet i Chengdu, lyder det i en udtalelse fra det kinesiske udenrigsministerium. Foto: Goh Chai Hin / Ritzau Scanpix

Den dårlige stemning mellem USA og Kina ser ud til at eskalere, og forholdet mellem de to stormagter er værre, end det har været i mange år, vurderer USA-analytiker Mirco Reimer-Ester.

Senest har Kina beordret det amerikanske konsulat i millionbyen Chengdu lukket. Det er en reaktion pĂĄ, at USA har varslet lukningen af det kinesiske konsulat i Houston.

Ifølge amerikanerne er konsulatet "et knudepunkt for spionage og tyveri af intellektuel ejendom". Kina kalder beskyldningerne for "ondsindet bagvaskelse" og siger, at ansvaret for den nuværende situation mellem landene ligger hos USA alene.

Vil forbyde dansk produktion af buræg

Burhøns lever i bure med plads, der svarer til lidt mere end et A4-papirark per høne. Der er typisk ti høns i buret, som har en siddepind, en rede og et lille areal med strøelse.
Burhøns lever i bure med plads, der svarer til lidt mere end et A4-papirark per høne. Der er typisk ti høns i buret, som har en siddepind, en rede og et lille areal med strøelse. Foto: Claus Fisker / Scanpix Denmark

Salget af buræg i Danmark er de senere år styrtdykket, især efter at supermarkederne begyndte at fjerne pakkerne fra hylderne.

Men buræggene bruges fortsat som ingredienser i andre produkter, hvor det kan være sværere for forbrugerne at fravælge dem. Derfor vil Enhedslisten nu forbyde produktionen af dem i Danmark.

- For når folk så tydeligt vælger det fra i deres indkøb, så betyder det formentlig også, at de ikke ønsker buræg i de produkter, de køber, siger partiets fødevareordfører, Mai Villadsen.

Trump sender betjente til Seattle

Føderale agenter fra Homeland Security er yderst upopulære i Portland, men Trump vil sende agenter til flere byer.
Føderale agenter fra Homeland Security er yderst upopulære i Portland, men Trump vil sende agenter til flere byer. Foto: TV 2 Grafik

Donald Trump har indsat et hold føderale betjente fra det amerikanske grænsepoliti i Seattle, hvor de skal stå standby, i tilfælde af at der bliver brug for at sætte dem ind mod demonstrationer.

Præsidenten har ikke lagt skjul på, at han er klar til at sætte føderale betjente ind over for demonstranter i flere byer, ligesom det er sket i Portland i staten Oregon.

Her kalder demonstranterne dem for ”det hemmelige politi”, fordi de er maskerede og ikke bærer identifikation. Byens borgmester såvel som delstatens guvernør har klart sagt, at ”Trumps betjente” er uvelkomne i Portland, og de har fået massiv kritik fra både demokratiske og republikanske senatorer.

***

Det var ugens sidste overblik.

Ha' en god weekend - og forbered dig pĂĄ bĂĄde sol og regn.