Pædofile, hemmelige satanister og en 'dyb stat' - dette er konspirationsteorien, som Twitter har bandlyst

Teorien QAnon har tusindvis af aktive st√łtter, der ser Trump som den eneste redning mod et ondt elite-diktatur.

Den seneste uge er mere end 7000 profiler blevet lukket på det sociale medie Twitter.

√Örsagen? At de tweeter eller deler indhold om konspirationsteorien QAnon.

Det er nogle tanker, som er opst√•et p√• internetsider kendt for at rumme yderligtg√•ende h√łjreekstremistiske holdninger

Kevin Shakir, journalist med særlig viden om internetkultur

I en officiel udmelding onsdag blev det gjort klart, at platformen ikke tolererer indhold om teorien, som er blomstret op online og offline siden 2017 - hovedsageligt blandt st√łtter af den amerikanske pr√¶sident, Donald Trump.

- Vi sl√•r fast, at vi vil v√¶re konsekvente og reagere p√• opf√łrsel, som har potentiale til at lede til offline skade, l√łd det fra Twitter.

Udover de allerede lukkede profiler forventes yderligere 150.000 profiler at blive påvirket af reglerne, som også nedprioriterer QAnon-hashtags og blokerer hjemmesider med forbindelse til teorien. Hvis nye profiler bryder reglerne, vil de ligeledes blive slettet.

Men hvorfor g√•r Twitter efter QAnons tilh√¶ngere? Hvad er det, der er s√• s√¶rligt ved denne konspirationsteori, at et socialt medie v√¶lger af fjerne st√łtterne?

1. Hvad er QAnon?

Helt grundl√¶ggende tror tilh√¶ngere af QAnon, at der i USA findes en s√•kaldt 'deep state' - en 'dyb stat' - af indflydelsesrige politikere, Hollywood-stjerner og forretningsfolk, som kontrollerer USA uden om demokratiet. En gruppe, som bevidst pr√łver at underminere Trump. Derudover lyder det ogs√•, at repr√¶sentanter fra den dybe stat b√•de er satanister og driver en p√¶dofiliring.

Rygraden i QAnon bygger således ikke på en organiseret gruppe, men nærmere en idé, som tusindvis af mennesker tilsyneladende har tilsluttet sig siden 2017.

Teorien opstod på internetforummet 4chan. Her påstod den anonyme bruger 'Q' at være en insider i det amerikanske energiministerium og have adgang til hemmeligholdt information om den dybe stat og den kamp, som præsidenten alene kæmper mod dens repræsentanter.

- Det er nogle tanker, som er opst√•et p√• internetsider kendt for at rumme yderligtg√•ende h√łjreekstremistiske holdninger, forklarer Kevin Shakir, som er v√¶rt p√• Radio Loud og gennem en √•rr√¶kke har besk√¶ftiget sig med internetkultur og QAnon.

- Men det har udviklet sig til at være noget, man nu også kan se på de mere etablerede sociale medier, siger han.

Dette er sket ved, at tilh√¶ngerne deler og dissekerer de kryptiske meddelelser, som 'Q' l√łbende bringer. De ses som ledetr√•de til, hvordan de sammen med pr√¶sidenten kan k√¶mpe mod den onde verdensorden.

Beskederne er mundet ud i misinformation om, at coronavirus er opfundet af den dybe stat og falske anklager mod navngivne personer - blandt andet er sangeringen Beyonc√© blevet beskyldt for ikke at v√¶re afroamerikaner, men italiensk, og varehusk√¶den Wayfair er blevet beskyldt for at s√¶lge b√łrn.

2. Hvorfor bliver der advaret og reageret mod QAnon?

Som n√¶vnt er tilh√¶ngere af QAnon ikke organiserede, men flere g√łr et ih√¶rdigt arbejde for at udbrede ideen p√• de sociale medier. Grupper og indhold er at finde b√•de p√• Facebook, Twitter, Instagram, Youtube og Reddit p√• konti, som if√łlge The Guardians gennemgang har hundredetusindvis af f√łlgere.

Men de er også begyndt at bevæge sig fra internetfora og ud i den virkelige verden.

Det er en del af QAnon-tilhængernes fortælling, at de er undertrykte

Kevin Shakir, journalist med særligt viden om internetkultur

Personer med 'Q' trykt p√• brystet eller p√• flag har v√¶ret med til flere af Trumps v√¶lgerm√łder det seneste √•r.

Samtidig er QAnon-tilhængere blevet sat i forbindelse med flere kriminelle handlinger, hvilket har fået den amerikanske efterretningstjeneste FBI til at advare mod, at gruppen opildner til ekstremisme og legitimerer vold.

Blandt andre tilstod en mand i februar, at han var motiveret af QAnon, da han blokerede en bro over Hoover Dam med en hjemmelavet pansret vogn. En anden mand, som er sigtet for drabet på en bandeleder i New York, har gennem sin advokat forklaret, at han var influeret af QAnon og så sit offer som en del af den dybe stat.

If√łlge Kevin Shakir er dette sandsynligvis √•rsagen til, at Twitter nu g√•r s√• m√•lrettet til v√¶rks mod QAnon:

- Twitter har i √•revis f√•et kritik for ikke at moderere nok. Blandt andet blev de under valget i 2016 beskyldt for at tillade hadsk tale og konspirationsteorier. De har bandlyst andre terrororganisationer og h√łjreradikale. S√• hvis de vil holde fast i den stil, er de n√łdt til ogs√• at g√• efter QAnon, som nogle mener, opildner til had og vold, siger han.

Dermed går de endnu længere end Facebook, der i maj slettede opslag om QAnon, som direkte handlede om vold.

3. Hvilken forskel g√łr Twitters politik?

Sp√łrgsm√•let er helt centralt i et √•r, hvor amerikanerne skal til stemmeurnerne, mener Kevin Shakir.

N√•r et stort socialt medie som Twitter bandlyser en konspirationsteori, kan det nemlig starte en dominoeffekt blandt de √łvrige medier og dermed v√¶re med til at bremse udbredelsen af teorien. Men det kan samtidig ogs√• s√¶tte ild i en debat.

- Det er en del af QAnon-tilh√¶ngernes fort√¶lling, at de er undertrykte. De oplever det som en form for censur fra Twitter, n√•r det sociale medie s√¶tter regler for, hvordan politik m√• dr√łftes i deres rum. P√• den m√•de understreger det deres verdensbillede om, at det er eliten - eksempelvis politikere, journalister og techgiganter som Twitter - der styrer sandheden, siger han.

- Så jeg tror ikke, at debatten slutter her.

Teorien har ogs√• f√•et hold i den politiske virkelighed, da der if√łlge organisationen Media Matters to America er mindst 59 republikanske kandidater til den amerikanske kongres, der har erkl√¶ret deres st√łtte til ideen. N√•r det er tilf√¶ldet, vil QAnon sandsynligvis blive diskuteret endnu mere.

Og Trump selv?

If√łlge tilh√¶ngerne er han USA's eneste redning og vejen til et frit, st√¶rkt USA, men 'den dybe stat' kalder Donald Trump selv "konspiratorisk". Han har dog ved flere anledninger delt QAnon-tilh√¶ngeres indhold p√• sine sociale medier - blandt andet deres kendte hashtag #WWG1WGA, som st√•r for "Where we go one, we go all" (Hvor √©n g√•r, g√•r vi alle).