Nyheder

USA's udenrigsminister besøger Danmark

Hvad skete der? USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, besøgte Danmark, hvor han blandt andet mødtes med statsminister Mette Frederiksen og udenrigsminister Jeppe Kofod.

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Færøerne om Pompeo-møde: Betyder meget for os

Jenis av Rana, der er færøernes landsstyremand for kultur og udenrigsanliggender, fortæller, at stemningen på dagens møde med Mike Pompeo var afslappet. 

- Jeg fik afleveret et budskab om Arktis, som vi elsker på Færøerne i Grønland og Alaska.

- Man skal huske på, at der er folk, der bor i Arktis, derfor kan jeg ikke lide, at de tre stormagter pludselig møder op og skændes om Arktis, og hvem der skal bestemme, siger han.

Jenis av Rana fortæller, at han også drøftede Færøernes ønske om at få samarbejdet med USA op på et højere plan.

- Det har været på et embedsmands-stadie. Det har aldrig været på et politisk stadie. Det oplevede vi så i dag blev til virkelighed. Det betyder meget for os.

Anders Fogh Rasmussen: Talte om, hvordan vi styrker verdens demokratier

TV 2 fangede tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen, efter at han havde deltaget i et møde med Mike Pompeo i Charlottenlund. 

- Vi mødtes første gang ved Copenhagen Democracy Summit for nogle uger siden. Hvert år samler vi politiske ledere og erhvervsledere fra alle verdens demokratiske lande. I år var vi nødt til at gøre det per video.

Anders Fogh Rasmussen fortæller, at han interviewede Mike Pompeo ved den lejlighed, og at de onsdag har talt om en lang række emne af fælles interesse. 

- Herunder hvordan vi kan styrke verdens demokratier i bekæmpelsen af de autokratiske systemer som Kina, Rusland og andre steder. 

- Vi snakkede om mange ting. Men en af de ting, jeg gerne vil nævne, er at vi er nødt til at forhindre eksempelvis kinesiske investeringer i strategisk vigtige områder. 

Pompeo er ankommet til ambassadør-residens

Et massivt politiopbud er på plads ved den amerikanske ambassadørs residens i Charlottenlund nord for København, hvor den amerikanske udenrigsministers Mike Pompeos kortege nu er ankommet til.

Til stede er USA's ambassadør i Danmark, Carla Sands, og blandt gæsterne er den tidligere danske statsminister Anders Fogh Rasmussen. 

Anders Fogh Rasmussen og Mike Pompeo har tidligere samarbejdet omkring demokratiudvikling, fortæller TV 2-reporter Lisbeth Davidsen, der har taget opstilling foran residensen.

- Derfor har Anders Fogh Rasmussen fået mulighed for at møde Pompeo i dag. Det skulle være et møde på omkring 20 minutter, siger hun.

Efter mødet er Mike Pompeos besøg i Danmark slut, og han flyver ud af landet igen.

Analytiker: Håndterede uenigheder elegant

Ifølge Mirco Reimer-Elster, der er USA-analytiker, håndterede Mike Pompeo og Jeppe Kofod 'elegant', at der også var uenigheder ved dagens møde på pressemødet. Det gjorde de ved selv at komme det i forkøbet, siger han.

- De gjorde det, at de var uenige, til en styrke ved at sige: ”Hvis man er allieret, så kan man godt snakke om tingene."

- Der ligger en eksplicit påstand om, at hvis man var uvenner udenrigspolitisk, så kunne man ikke snakke om uenigheder. Det kan man selvfølgelig godt, siger han.

Mike Pompeo skal nu mødes med Anders Fogh Rasmussen

Pressemødet er slut og dermed er der sat punktum for det officielle program for Mike Pompeos besøg i Danmark. Men dagen er langt fra ovre for USA’s udenrigsminister.

Efter pressemødet kører Pompeo med Carla Sands til ambassadørens bolig, hvor der venter en stribe personlige møder.

Et af dem er med den tidligere danske statsminister Anders Fogh Rasmussen.

Diskuterede ikke salg af Grønland

En journalist spørger, om man diskuterede et eventuelt salg af Grønland ved dagens møde, hvilket Mette Frederiksen afviste for cirka et år siden.

Jeppe Kofod svarer, at diskussionen om et salg af Grønland blev afsluttet for et år siden, og at det ikke var noget, man snakkede om ved dagens møde.

Han fortæller, at de to udenrigsministre havde et godt møde med de to repræsentanter fra henholdvis Grønland og Færøerne.

Takker Danmark for engagement mod terror

Både Mike Pompeo og Jeppe Kofod taler om at forsvare de to landes demokratier. Mike Pompeo roser Danmarks bidrag til at bekæmpe Islamisk Stat.

- Danmark har hele tiden været ved vores side, siger Pompeo om USA's militære engagement i Irak og kampen generelt mod terror.

Han fortæller desuden, at der blev talt om det Kinas kommunistiske partis 'trussel mod frihed overalt.' ved dagens møde.

- Vi stoler på, at Danmark kan beskytte sig selv mod denne udfordring. Det glæder mig at se det danske folk forene sig med det amerikanske folk i at bakke folk i Hongkong op.

Lykønsker Mette Frederiksen med bryllup

Mike Pompeo starter med at sige tak for den modtagelse, han har fået ved dagens besøg. 

- Danmark er en stærk og nobel partner. Det bekræfter mine samtaler med jer i dag.

Mike Pompeo benyttede desuden lejligheden til at lykønske Mette Frederiksen, som for nylig blev gift. 

- Det er sødt af hende, at hun på dag syv af sit ægteskab bruger lidt tid sammen med mig, siger han.

Jeppe Kofod byder velkommen

Danmarks udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), byder velkommen til pressemødet flankeret af sin amerikanske kollega, Mike Pompeo. Han takker ham for at besøge Danmark.

- Danmark og USA er de tætteste allierede i NATO, siger han. 

Han fortæller, at der har været en del enighed, men også uenigheder ved dagens møde.

- Det er præcis denne form for konstruktiv dialog, som kun tætte allierede kan have, siger han.

Pressemøde i Udenrigsministeriet om dagens besøg

Klokken 14.15 er der annonceret et pressemøde i Udenrigsministeriet, hvor USA og Danmarks udenrigsministre Mike Pompeo og Jeppe Kofod vil tale om dagens møde. Du kan følge pressemødet her eller på TV 2 NEWS.

Færøerne har tre emner, de vil tale med Mike Pompeo om

Færøerenes repræsentant på dagens møde med Mike Pompeo, Jenis av Rana, der er færøernes landsstyremand for kultur og udenrigsanliggender, har udtalt, at han har tre emner, han gerne vil tale om på dagens møde, fortæller TV 2-reporter Marita Á Rógvi, der befinder sig på Færøerne.

Det ene er Stormagternes interesse i Færøerne, det andet er Færøernes rolle i Arktis, mens det tredje emne er en mulig frihandelsaftale med USA.

Samlet front mod Arktis som krigsskueplads for stormagter

Som forberedelse til dagens besøg fra USA, mødtes udenrigsminister Jeppe Kofod i går med Grønlands naalakkersuisoq (minister, red.) for udenrigsanliggender og energi, Steen Lynge, og Færøernes landsstyremand for kultur og udenrigsanliggender, Jenis av Rana.

Og specielt Jenis av Rana er bange for, at Arktis kan ende som en legeplads for stormagter i krig med hinanden.

- Vi er meget bekymrede for, hvis Arktis skulle blive en legeplads eller en krigsskueplads for de store magter, sagde Jenis av Rana efter tirsdagens møde.

Og han blev bakket op af Jeppe Kofod.

- Det er vigtigt, at vores samarbejde er præget af lavspænding. Det er ikke et høflighedsmøde, men et møde, hvor vi tager bestik af en verden, der er i hastig forandring, sagde Jeppe Kofoed.

Udenrigsministeren forsikrede, at de tre i dag møder USA som en samlet front.

Slagsmålet om Grønland: - Stormagtsrivalisering på den helt store klinge

Tovtrækkeriet om indflydelse i Grønland fra verdens stormagter viser, at Danmark har fået en ny, vigtig rolle i konflikten mellem USA, Kina og Rusland.

Det mener Martin Breum, der er journalist og forfatter med speciale i Arktis.

Netop på grund af Grønlands strategiske placering, da det ligger i Arktis og tæt på Nordamerika, ser USA udenlandsk indblanding i området som en trussel mod sin egen sikkerhed.

Derudover holder USA et skarpt øje med klimaforandringerne, der skaber nye sejlruter og muligheder ressourceudvinding - eksempelvis olie og gas - i det arktiske område.

- Det er første gang i menneskets historie, at et helt nyt ocean åbner sig for menneskelig trafik. Det ændrer på hele verdensbilledet og den måde, man skal forstå klodens indretning på, siger Martin Breum til TV 2.

- Det er vitterligt stormagtsrivalisering på den helt store klinge, vi er vidne til i Arktis i de her år. Og der ligger Grønland midt i det hele. 

Mødet i Udenrigsministeriet er i gang

Mødet i Udenrigsministeriet er nu i gang. Det skriver ministeriet i et tweet med billeder fra selve mødelokalet i Eigtveds Pakhus, hvor Arktis er blandt de første punkter på dagsordenen.

- Velkommen! USA er en nær ven og allieret af Danmark, Grønland og Færøerne, står der.

Jeppe Kofod undveg Pompeos fremstrakte hånd

Da Mike Pompeo ankom til Eigtveds Pakhus, der danner rammer om dagens vigtigste møde, var der kortvarigt et akavet øjeblik.

Det skete, da Pompeo med et stort smil stak hånden frem til goddag, mens Jeppe Kofod undveg den og i stedet klappede ham på skulderen - i en mere corona-korrekt manøvre.

Det samme gjorde Jenis av Rana og derefter Steen Lynge, hvorefter Mike Pompeo hilste igen ved også at give de to arktiske repræsentanter klap på skulderen.

Pompeo ankommet til dagens store møde i Udenrigsministeriet

USA's udenrigsminister Mike Pompeo er ankommet til Eigtveds Pakhus, hvor han modtages af udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

Sammen med ham står Grønlands naalakkersuisoq (minister, red.) for udenrigsanliggender, Steen Lynge, og Færøernes landsstyremedlem for udenrigsanliggender, Jenis av Rana. 

De to skal deltage i drøftelserne om det arktiske samarbejde.

USA's nye konsulat og milliarder til Grønland

I midten af juni åbnede USA som det andet land et konsulat i Grønland. Ud over USA er det kun Island, der har et diplomatisk kontor på grønlandsk jord. 

Det grønlandske selvstyre oplyste i den forbindelse, at USA's regering vil give grønlænderne et beløb svarende til 83 millioner danske kroner til civile projekter i Grønland.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) var positiv over for det.

- Det betyder, at vi i rigsfællesskabet kan stå stærkere sammen – også med amerikanerne. Det betyder et stærkere og dybere samarbejde og fællesskab på andre områder end det militære – turismeudvikling, erhvervsudvikling, uddannelse og kultur. Det, synes jeg, er rigtig godt, sagde Jeppe Kofod til TV 2.

Hvorfor er Arktis så vigtig for USA?

USA er de seneste år begyndt at interessere sig mere og mere for Grønland og Arktis.

USA drømmer blandt andet om at finde uopdagede reserver af olie og naturgasser, og med klimaforandringerne holder USA også øje med nye søveje. Det sagde Mike Pompeo ved en konference i Arktisk Rådi 2019.

Men afgørende er det at sikre USA’s militære interesser i området, som man for eksempel ser det med Thulebasen i Grønland. Amerikanerne frygter nemlig, at Danmark giver Kina lov til at bygge infrastruktur og sætte deres militære præg på området.

Det forklarer Jesper Steinmetz, der er TV 2s korrespondent i USA.

- Så ville kineserne i værste fald kunne angribe USA direkte fra Grønland, siger han.

Planen for Pompeos møde med Jeppe Kofod

Mens Mike Pompeo snakkede med Mette Frederiksen over frugt og kaffe, er de sidste detaljer blevet forberedt i Udenrigsministeriet, som er dagens hovedscene.

Her skal Pompeo først mødes med udenrigsminister Jeppe Kofod samt repræsentanter fra Færøerne og Grønland for at diskutere Rigsfællesskabet og trusler mod det.

Derefter tager Jeppe Kofod sin amerikanske kollega med over i et andet lokale, hvor de to skal spise en arbejdsfrokost og i løbet af den drøfte flere andre emner som for eksempel Kina.

Menuen står på taskekrabbe, sommerbuk og hindbærsorbet, forklarer TV 2s USA-korrespondent Jesper Steinmetz, der i dagens anledning står klar i Danmark foran Eigtveds Pakhus.

Pompeo forlader Marienborg - på vej mod Udenrigsministeriet

USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, forlader nu Marienborg og sætter kurs mod dagens store møde med udenrigsminister Jeppe Kofod (S) i Eigtveds Pakhus ved siden af Udenrigsministeriet.

- Noget tyder på, at der var mere at drøfte end forventet. Mødet har næsten varet dobbelt så lang tid som planlagt, siger TV 2s reporter Michael Wichmann.

Derfor tror TV 2s politiske redaktør Troels Mylenberg, at der straks efter mødet ringes ind til Udenrigsministeriet på Christianshavn for at orientere om diskussionerne på dagens møde.

- I dag er det afgørende ikke at sætte en fod forkert og derfor også, at der ikke falder et ord forkert, forklarer han.

Men et langt møde er som udgangspunkt et godt tegn.