Nyheder

Dagens nyheder 19. juli 2020

Regeringschefer tager pause i EU-topmøde

EU's stats- og regeringschefer tager en pause på 45 minutter, og dermed ser topmødet ud til at komme til at løbe over mindst fire dage. Stats- og regeringscheferne indledte forhandlingerne om syvårsbudget og genopretningsfond fredag formiddag. Det skriver Ritzau.

Mistænkt løsladt i sag om brand i fransk katedral

En mand, som søndag er blevet afhørt af fransk politi i forbindelse med brand i en historisk katedral i Frankrig, er løsladt igen. Der er ikke mistanke om, at han har begået en forbrydelse, siger anklager Pierre Sennes ifølge nyhedsbureauet AFP. Det skriver Ritzau. Den ødelæggende brand i den berømte kirke i byen Nantes brød ud lørdag, efter at den pågældende mand havde lukket kirken af for natten. Anklageren ønskede at "klarlægge elementer" i den 39-årige mands færden. Han er frivillig ved katedralen.

Demokrater kræver anholdelser i Portland undersøgt

Demokraterne i Repræsentanternes Hus vil have kontrolinstanser til at se på, om der er sket magtmisbrug i forbindelse med protester i Portland, Oregon, i de seneste dage. Det skriver Reuters ifølge Ritzau. I et brev til generalinspektørerne i USA's justitsministerium og ministeriet for indenlandsk sikkerhed beder de demokratiske politikere om at få undersøgt, om sikkerhedsstyrker har undertrykt demonstranternes ytringsfrihed. Føderale betjente har kørt rundt i civile køretøjer og anholdt demonstranter i Portland.

En kvart milliard kroner er sprøjtet ind i dansk coronaforskning

Private og offentlige pengekasser har under coronakrisen bevilget over 250 millioner kroner til Covid-19-forskning på hospitaler og universiteter i Danmark. Der skriver Berlingske. Aldrig er så mange forskningsningsprojekter sat i gang og godkendt i løbet af fire måneder.

Tidligere agent vinder sag mod PET

Den tidligere agent for Politiets Efterretningstjeneste (PET) Morten Storm har vundet over PET i en arbejdsskadesag. Det viser en ny afgørelse fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES), skriver Jyllands-Posten. I afgørelsen fremgår det, at Morten Storm har krav på godtgørelse. Han skal også have erstatning for tab af erhvervsevne som følge af psykiske skader, som han fik i sin tid som PET-agent fra 2007 til 2012. PET har tidligere forsøgt at få afvist kravene.

Ny lov mod mobilsnak giver markant flere klip i kørekort

De første tre måneder i 2020 har budt på en drastisk stigning i antallet af klip i kørekortet til de danske bilister. Sammenlignet med første kvartal året før er der givet over 8500 flere klip i kørekortet til de danske bilister, skriver DR ifølge Ritzau på baggrund af nye tal fra Rigspolitiet. Det skyldes blandt andet, at loven sidste år blev skærpet, så bilister, der ikke kan holde fingrene fra mobilen, nu får et klip i kørekortet. Det gav tidligere kun en bøde.

Iran udskyder henrettelse af tre mænd efter protester

I blandt andet Berlin har der været protester mod henrettelsen af de tre iranske mænd.

Iran har udskudt henrettelsen af tre mænd, der er dødsdømt for sidste år at have deltaget i demonstrationer mod landets regering. Det oplyser en af de dømtes advokater ifølge BBC. Advokaten fortæller, at Irans højesteret har accepteret, at mændenes retssag skal gå om. Beslutningen kommer efter at flere millioner brugere på sociale medier og internationale menneskerettighedsorganisationer har protesteret over de planlagte henrettelser.

Mere end 100 mennesker i karantæne i norsk by

Over 100 personer skal i karantæne efter et smitteudbrud i den norske by Bergen. Det sker ifølge Bergen Kommune, efter at tre mennesker er testet positive for coronavirus i de seneste dage. Myndighederne ved, at de tre smittede har opholdt sig i indkøbscentre, træningscentre og har brugt kollektiv transport. Det skriver det norske nyhedsbureau NTB ifølge Ritzau.
 

EU-topmøde: Danmark og andre sparelande med nyt milliardudspil

EU's såkaldte sparebande - Danmark, Holland, Sverige og Østrig - tilbyder nu en genopretningsfond, der fordeler sig med 350 milliarder euro i tilskud og det samme beløb i lån. Det erfarer TV 2.

Første afrikaner i dansk fodbold er død

Den gambianske spiller Biri Biri ses her i aktion i 1973.

Den tidligere fodboldspiller Biri Biri er død. Gambieren blev i 1972 den første afrikaner i dansk fodbold, da han skrev kontrakt med B1901. Det skriver Ritzau.

Hongkongs leder: Coronavirus er ude af kontrol

Ifølge Hongkongs leder, Carrie Lam, spreder coronavirusset sig hastigt og ude af kontrol i Hongkong. Det siger hun søndag, hvor hun samtidig genindfører en række restriktioner for at begrænse smittespredningen. Det skriver nyhedsbureauet AFP ifølge Ritzau.

En død og flere kvæstede ved bådulykke i Grønland

Natten til søndag forulykkede en mindre båd i Grønland i fjorden mellem Nuuk og Sermitsiaq. En person er død mens flere andre er kvæstede. Det skriver medier Sermitsiaq.ag ifølge Ritzau. Politiet vurderer, at båden formentlig har ramt en isskosse med høj fart.

Brand i kendt kro slukket

Brand på Falsled Kro søndag eftermiddag,

Branden i den kendte Falsled Kro ved Fåborg viste sig at være en skorstensbrand, som nu er slukket. Det skriver Fyns Politi på Twitter.

Brand i Falsled Kro

Falsled Kro ved Fåborg er i brand. Det skriver Fyns Politi på Twitter. Ifølge politiet kan branden give trafikale problemer på rute 329 mellem Fåborg og Haarby. Politiet opfordrer bilister til at finde en alternativ rute og give plads til slukningsarbejdet.

Borgere i Fredericia skal ikke længere koge drikkevandet

Kogeanbefalingen i Fredericia er nu ophævet. Det betyder, at alle borgere igen kan drikke vandet fra hanen ukogt, skriver Trefor i en pressemeddelelse ifølge TV Syd. Et rutinemæssigt testresultat viste fredag aften, at vandet fra Kongsted Vandværk i Fredericia overskred grænseværdierne for colibakterier.

Kansler: Finland styrker 'sparebanden' under langstrakte EU-forhandlinger

Finland deltager nu ofte i møder med de fire EU-sparelande under weekendens EU-topmøde, hvilket styrker gruppens position. Det siger den østrigske kansler, Sebastian Kurz, søndag på topmødets tredje dag, hvor der forhandles om EU's næste syvårsbudget og en stor genopretningsfond, skriver Ritzau. De sparsommelige fire lande - også kendt som sparebanden - er Danmark, Holland, Sverige og Østrig.
 

Orban langer ud: - Det er hans skyld

Ungarns premierminister Viktor Orban langede før søndagens EU-topmøde ud efter Hollands premierminister Mark Rutte. "Det her rod er hollænderens skyld", lød det fra Orban med henvisning til Mark Rutte.

Ni personer reddet fra to brændende lystbåde i Lillebælt

Her ses den synkefærdige motorbåd på slæb efter redningsbåden fra Dansk Søredningsselskab Juelsminde.

To familier fra henholdsvis Horsens og Juelsminde er i god behold efter, at deres både uafhængig af hinanden søndag formiddag brød i brand i Lillebælt. Det skriver TV SYD. I alt var der ni personer ombord på de to både.

Millioner drevet pĂĄ flugt af vandmasser i Asien

Knap fire millioner mennesker er blevet fordrevet af store vandmasser i det nordøstlige Indien og Nepal. Dødstallet er søndag steget til mindst 189, mens talrige er meldt savnet. Det oplyser de lokale myndigheder, skriver nyhedsbureauet Reuters.