Nyheder

Trump reklamerer for dåsemad - en fuckfinger til modstandere, siger lektor

Discountprodukter er blevet det seneste slag i den amerikanske valgkamp, siger lektor i amerikanske studier.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, anklages for at misbruge sit embede til at lave reklame.

Det sker, efter han delte et billede på de sociale medier af sig selv poserende i Det Hvide Hus med mad fra virksomheden Goya Foods.

Få dage forinden havde Goyas direktør, Robert Unanue, udtrykt støtte til Trump, og det har bragt virksomheden i centrum af en optændt debat.

Latinamerikanere støtter Biden

Goya Foods er den største amerikanske producent af latinamerikansk mad og det mest populære produkt blandt latinamerikanere i USA.

Goya er kommet under massiv kritik, da størstedelen af USA's latinamerikanere støtter Joe Biden - hele 70 procent støtter den demokratiske kandidat ifølge Pew Research Center.

Den kritik har fået Trump-familien til at kaste sig ind i kampen og støtte firmaet. Først var det præsidentens datter Ivanka Trump, der poserede med en dåse bønner fra virksomheden, og nu er Donald Trump altså selv blevet Goya-talsmand.

Boykotkampagne efter møde i Det Hvide Hus

Det hele startede, da præsident Trump og Robert Unanue mødtes i Det Hvide Hus for at tale om Trumps nye 'Hispanic Prosperity Initiative' - en hjælpepakke målrettet latinamerikanere.

I den forbindelse udtalte Unanue til pressen, at han for det første donerede mere end en million portioner dåsemad til herberger i USA - men også, at han var meget tilfreds med Donald Trump som præsident.

- Vi er velsignet med en præsident som Trump, der er med til at opbygge USA, sagde Unanue, der i samme vending sammenlignede præsidenten med sin bedstefar, der var spansk immigrant.

Næsten omgående begyndte prominente latinamerikanske stemmer såsom Julian Castro, der var aspirerende præsidentkandidat under valget i år, at opfordre folk til at boykotte Goyas produkter. Også Alexandra Ocasio-Cortez, der er medlem af Repræsenternes Hus, sagde, at hun ikke længere vil købe produkter fra Goya.

- Bob (Robert, red.) Unanue lovpriser en præsident, der kriminaliserer og på ondskabsfuld vis angriber latinamerikanere for politisk vinding, sagde Julian Castro blandt andet.

Familien Trump omfavner Goya

Før Donald Trump delte billedet af sig selv med en masse produkter fra Goya Foods, havde hans datter Ivanka Trump delt et billede, hvor hun poserede med dåsemad fra Goya. Hun anklages nu af en tidligere vagthund for amerikanske embedsmænd for muligvis at have brudt føderal lovgivning ved at gøre det samme.

Ivanka Trumps billede var akkompagneret af teksten 'If it's Goya, it has to be good' hvilket oversættes til 'Hvis det er Goya, så må det være godt'. Det er Goya Foods' officielle reklameslogan.

Og hun har dermed brudt loven, da man ikke må lave reklame, hvis man er embedsperson i USA, siger ph.d. i amerikanske studier og lektor ved Syddansk Universitet, Niels Bjerre-Poulsen.

- Hun brød loven, men ingen vil blive retsforfulgt, siger Bjerre-Poulsen.

Grunden til, at Trump-familien er gået ind i Goya-debatten, er ifølge Niels Bjerre-Poulsen, at de går til genmæle på de prominente demokraters opfordringer til et boykot af virksomheden.

- Det er mere end bare en reklame for Goya, det er en fuckfinger til dem, der boykotter, siger han.

Alt imens, at mange begyndte at springe på boykot-bølgen af Goya på de sociale medier, gik præsidenten til modsvar. Han skrev blandt andet, at 'det ekstreme venstre' havde fejlet, og at Goyas salg var steget markant.

Bryder normen

Under Donald Trumps præsidentperiode har ingen af de sædvanlige regler været i spil, mener Niels Bjerre-Hansen.

- Grænserne mellem privatetik og embedsetik er blevet brudt ned. Præsidenten er ligeglad med de normer, der herskede før, fortsætter han.

Niels Bjerre-Poulsen peger på, at det ikke er unormalt for Trump-familien at tjene penge på at drive Det Hvide Hus, hvilket ellers ikke er tilladt.

Donald Trump tjener eksempelvis penge på, at hans Secret Service-agenter skal betale for ophold på steder, han ejer, såsom golfbaner, når de tager med præsidenten på besøg de steder, forklarer Bjerre-Poulsen.

Lyn-analyse

Det er selvfølgelig et relevant spørgsmål, om loven er blevet brudt. Men rent lavpraktisk får Goya-sagen næppe stor betydning. Donald Trumps politiske skæbne bliver ikke afgjort af et pr-stunt med dåsemad i Det Hvide Hus, heller ikke blandt latinamerikanere. Ligeledes er Trump-familiens korruption og nedbrud af normer velkendt. Sagen er et led i en større kulturkrig, der fylder meget, og som Trump p.t. står til at tabe med et brag til november. Her og nu fjerner Goya-sagen dog for en kort stund opmærksomheden lidt væk fra emner, som reelt har betydning for USA såsom coronakrisen og racekrisen.

Noget der under normale omstændigheder ville være strengt forbudt under den såkaldte 'Emoluments Clause', der er skrevet ind i den amerikanske forfatning. Men under Trumps præsidentembede har det gentagne gange vist sig, at ingen vil stoppe ham eller andre i hans regering, hvis de bryder reglerne.

Og dermed kan han blive ved, forklarer Niels Bjerre-Poulsen.

- Gang på gang støder vi ind i problemstillinger, man ikke rigtig har kendt før. Forfatningsfædrene havde ikke forestillet sig, at præsidenten af USA ville gøre de ting, som Trump gør.