Sommeren vi aldrig glemmer

Alvoren gik op for Christian Degn, da han pludselig blev kaldt hjem: - Heldigvis kom jeg afsted

TV 2-værten Christian Degn har ikke haft det nemt under coronakrisen. Han måtte nemlig undvære både venner og festivaler. Ida Guldbæk Arentsen / Ritzau Scanpix

Coronakrisen har ikke været en sjov oplevelse for tv-værten Christian Degn, der ikke kan undvære samværet med andre mennesker.

Hvordan har coronakrisen ændret din sommer?

Den har ændret alt. Altså virkelig. Mine somre er altid bygget op om især landets festivaler. Jeg plejer gerne at starte på Roskilde Festival og slutte til Smukfest, og imellem de to har der så været alle mulige festlige og sjove ting. Men sådan er det jo ikke i år.

Jeg husker det meget klart, da Mette Frederiksen på et pressemøde 6. april forlængede forbuddet mod større forsamlinger frem til september. Det betød jo endegyldigt, at festivalerne blev aflyst. Den følelse, jeg fik, var lidt ligesom at være en glad, lille dreng på stranden, der netop er færdig med at bygge sit sandslot, hvorefter der bare kommer en stor bølge ind og skyller alt væk.

Så gennemgik jeg lige mit liv indtil da, og jeg var egentlig ret godt tilfreds, hvis det hele skulle slutte lige der

Christian Degn
Under coronakrisen var frisørerne lukket ned, så Christian Degn måtte igang med selvklips-disciplinen derhjemme.

Hvordan oplevede du den aften, hvor Danmark blev lukket ned?

Jeg oplevede den faktisk ikke. Jeg var nemlig taget på ferie i New Zealand nogle uger forinden. Vi havde haft en læge i studiet på ’Go’ Aften Live’, der ikke mente, at man skulle være nervøs for at rejse, så jeg tog trygt og roligt afsted. På grund af tidsforskellen sov jeg, da pressemødet blev holdt i Danmark. Ved syvtiden om morgenen i New Zealand begyndte en af mine kammerater at ringe til mig.

Sommeren, vi aldrig glemmer

Sommeren 2020 blev ikke, som vi troede. Rejser og festlige begivenheder er aflyst. Og verden ser helt anderledes ud end for bare få måneder siden. 

I denne artikelserie interviewes kendte danskere om, hvordan coronakrisen har ændret deres sommer, og hvordan deres liv blev påvirket af virussens indtog. 

Da jeg ikke orkede at tage telefonen så tidligt, ignorerede jeg den bare. Men han blev ved med at ringe på både telefonen, Facetime og Whatsapp, og da jeg så endelig tog den, sagde han bare: ”Alt lukker ned. Du skal rejse hjem omgående, ellers strander du et eller andet mærkeligt sted i verden.”

Og så gik alvoren op for mig. Jeg prøvede at finde en billet hjem, men prisen for en enkeltbillet steg på en halv time fra 6.000 til 40.000 kroner. Heldigvis lykkedes det mig at finde en billigere billet til Stockholm, så jeg kom afsted.

Coronafrygten var alle steder på Christian Degns flyvetur hjem til Danmark fra New Zealand, lige da Danmark lukkede ned.

Hvilken følelse havde du?

På turen hjem nåede jeg jo at tænke en masse tanker. Der var en let stemning af panik i lufthavnen, og det var vildt sært at være i et fly og ikke vide, om sidemanden kunne smitte dig. Så sad jeg jo der med maske på og tænkte, om jeg mon får coronavirus, og om jeg skulle dø. Alle omkring mig virkede nervøse og utrygge.

Så gennemgik jeg lige mit liv indtil da, og jeg var egentlig ret godt tilfreds, hvis det hele skulle slutte lige der. Men filmen måtte også meget gerne blive ved. Og så var det bare mega sært at lande i lufthavnen i Stockholm, hvor jeg kun så tre mennesker den første time. Der mødte jeg corona-virkeligheden. I New Zealand havde de næsten ikke haft noget om corona i nyhederne, mens jeg var der.

Hvad lærte du om dig selv under coronakrisen?

Jeg vidste det egentlig godt, men under coronakrisen er det gået op for mig, hvor ekstrovert jeg egentlig er. Jeg elsker at være sammen med andre mennesker, og jeg elsker fest, musik og gode venners lag, så det var lidt svært, da alt det sociale pludselig forsvandt. Jeg lader ganske enkelt op ved at være sammen med andre mennesker.

Så da alle begyndte at holde sig hjemme, var det ligesom at tage en kold tyrker med venner. Men sådan var det jo. Jeg gjorde ikke noget, som andre ikke også måtte gøre. Det var vigtigt for mig at leve op til alle kravene, og her på den anden side kan vi jo se, at vi gjorde alle de rigtige ting.

Køleskabet blev fyldt godt op inden påsken, så Christian Degn slap for sin skamfølelse ved at gå ud og handle under coronakrisen.

Hvad savnede du mest under coronakrisen?

Jeg savnede mine venner. De syntes ikke, at det var lige så slemt, som jeg syntes, så jeg prøvede at være lidt kreativ for at kunne se dem. Blandt andet foreslog jeg, at vi kunne mødes for at gå en tur, og så kunne vi følges ad to og to, og så ”bytte venner” undervejs. Og da de så alle sagde: ”Nej, det kan vi ikke”, måtte jeg jo bare erkende, at vi alle tacklede krisen og det sociale på hver vores måde, og det var jo helt fair. Vi havde forskellige behov; nogle for sikkerhed, nogle for kontakt.

Jeg kan huske, da jeg skulle mødes med en af mine gode, gamle venner for første gang, siden det hele startede, så var det bare vildt akavet. Der stod vi over for hinanden med tre meters mellemrum og anede ikke, hvad vi måtte og ikke måtte. Det var ligesom en første date, hvor man lige skal ind på hinanden. Vi fandt til sidst en bænk, hvor vi satte os i hver vores ende og snakkede. Det endte heldigvis med at være vildt hyggeligt som altid.

Hvad har du gjort for at få din aflyste sommer tilbage?

Jeg har ikke gjort så meget andet end at gemme mine festivalbilletter, så jeg kan bruge dem næste år. Derudover får jeg arbejdet en hel masse på alle de projekter, der blev rykket fra starten af coronakrisen.

Vi får ikke 2020 tilbage, men jeg skal nok klare mig. Jeg har stadig den fornemmelse af, at det hele foregår inde i en boble. Jeg overvejer ind imellem, om det hele egentlig er virkeligt. Men så kigger jeg på de grønne blade på træerne og ser, at det er blevet sommer, siden coronakrisen startede.

Det får mig til at tænke på, at jeg nok bare skal være taknemmelig for, at det hele ikke er gået værre. Både mine venner, min familie og jeg er blevet forskånet for coronavirussen. Så jeg er sikker på, at hvis vi får lov til at komme ud til næste år, så bliver sommeren 2021 både endnu varmere og endnu bedre end sommeren 2020. Det har vi fortjent.