Coronavirus

Video af fulde turister uden masker i ferieby vækker harme i Spanien

Turister fester igennem uden maske på trods af coronareglerne på spansk ø. Lande afhængige af turisme står med et stort dilemma, siger korrespondent.

En video, der viser en gruppe turister feste og hoppe op på biler i den spanske ferieby Magaluf på Mallorca, har vakt harme i Spanien.

I videoen ses de britiske turister stå tæt sammen i en stor flok og feste - uden at have maske på, hvilket er i strid med reglerne på ferieøen.

- Den gamle normaltilstand i Punta Ballena, skriver Twitter-brugeren Guillermo Esteban over videoen med henvisning til bar- og diskotekgaden Carrer Punta Ballena i byen Magaluf.

Videoen har fået mange vrede spaniere til tasterne. De mener, at turisterne risikerer at fremdrive en anden bølge af coronavirus i landet, skriver avisen The Guardian.

- Dele af Spanien er lukket ned, de ældre er lukket inde på plejehjem, vi går alle med masker på gaden, men i Magaluf gør de asociale og uansvarlige briter, som det passer dem. Skamfuldt, lyder en kommentar til videoen, som avisen har oversat.

Ifølge den spanske avis El Pais er det obligatorisk at bære mundbind udendørs på De Baleariske Øer, herunder Mallorca, undtagen når man er på stranden eller dyrker sport. Der er en bøde på 100 euro for at bryde maskepåbuddet.

Ifølge The Guardian har der i den seneste tid været anmeldt over 60 tilfælde af turisters ulovlige fester i Magaluf og andre byer på Mallorca.

Hårdt ramte lande er ramt på turismen

Spanien har været blandt de lande, der har været hårdest ramt af coronavirus i Europa med over 28.000 døde.

Landet var i en nødretstilstand i over tre måneder, hvor hele landet var nedlukket og omfattet af nogle af de strengeste karantæneregler i Europa. Blandt andet måtte spaniere ikke rejse mellem regioner i perioden.

Nødretstilstanden blev ophævet 22. juni, samtidig med at landet åbnede fuldt op for turister.

Flere steder i landet er man dog sidenhen igen gået i lockdown. Blandt andet i regionerne Galicien og Catalonien, som oplevede stigning i smitte i begyndelsen af juli.

Samtidig er Spanien afhængig af turismen, da sektoren udgør over 14 procent af landets bruttonationalprodukt (bnp).

I et andet af Spaniens turisme-hotspots, middelalderlandsbyen Urueña i det nordlige Spanien, udtaler borgmesteren Francisco Rodriguez til El Pais, at man faktisk ikke ønsker, at turisterne skal komme, før coronavirussen er væk.

- Vi lever af turisme her, men hvis du fortalte mig, at hundrede mennesker ville komme og indtage byen nu, ville jeg sige nej med det samme. Vi vil ikke have busser eller flokke her, siger han til avisen.

Tidligere er landets premierminister, Pedro Sanchez, ellers kommet med den officielle udmeldning, at "Spanien har brug for turister".

- Spanien har brug for turisme, og turismen har brug for sikkerhed både i oprindelseslandet og destinationen. Vi vil garantere, at turister ikke løber nogen risiko eller bringer risiko til vores land, lød det fra premierministeren.

Turister: Nødvendige og frygtede

Siden Europa åbnede igen efter coronanedlukningen, og turisterne så småt er begyndt at vende tilbage til Sydeuropas turisme-hotspots, er et dilemma vokset frem.

Det fortæller TV 2s korrespondent i Italien, Eva Ravnbøl. Italien er ligesom Spanien dybt afhængige af turisme. Men samtidig frygter man, at turisternes indtog i landet vil medføre smittestigning i de hårdt ramte områder.

Ifølge Eva Ravnbøl skal dilemmaet ses i lyset af, at Italien har været igennem "helvede" under første bølge af coronavirussen.

- Italienerne er stadig meget påvirkede af de forfærdelige måneder, de har gennnemlevet. Der er en udbredt frygt for, at smitten skal blusse op igen, og man er især påpasselig med, at man ikke importerer smitte, siger hun.

Ifølge hende er de mennesker, der lever af turisme, dog også desperate efter, at turisterne vender tilbage og begynder at bruge penge i landet igen.

- Jeg talte forleden med nogle restauratører, der har mistet 95 procent af deres omsætning, fordi der har været så få turister. Det er jo et kæmpe problem. Samtidig har man denne frygt for at vende tilbage til den situation, man netop er kommet ud af.