Nyheder

50 danske børn og unge strandet i udlandet

Flere hundrede danskere er stadig strandet udenfor landets grænser på grund af coronapandemien.

Hovedparten af de danskere, der har bedt Udenrigsministeriet om hjælp til at komme hjem, er strandet i Indien, Pakistan, Irak og Colombia.

Der er tale om 249 personer, og heraf er mange familier med børn.

Udenrigsministeriet oplyser til TV 2, at omkring en femtedel – cirka 50 personer - er under 18 år.

- I de fire lande er der fortsat lukket helt eller delvist ned for kommerciel flytrafik, men der er løbende muligheder for at komme hjem. Udenrigsministeriet hjælper med at sikre plads til borgere på andre landes repatrieringsfly, ligesom visse luftfartsselskaber også gennemfører ekstraordinære flyvninger på kommercielle vilkår i for eksempel Indien, Pakistan og Irak, som vi opfordrer folk til at købe billetter til, oplyser Udenrigsministeriet.

Ud over de 249 personer i de fire lande har ministeriet kendskab til omkring 100 andre sager rundt om i hele verden, som bliver håndteret af de danske repræsentationer.

Ingen redningsfly

Den danske stat har ingen planer om at sende fly ud i verden for at hjælpe danske statsborgere.

- Udenrigsministeriet iværksætter kun danske særfly eller evakueringer i helt ekstraordinære situationer, hvor ingen andre løsninger er mulige. I hvert af de fire lande opstår der løbende udrejsemuligheder, konstaterer Udenrigsministeriet.

Hvis særfly skulle sendes af sted, ville passagerne eller deres forsikringsselskab selv skulle betale omkostningerne, så derfor kræver det mange personer til hvert fly, før det kan lade sig gøre økonomisk med et såkaldt repatrieringsfly.

Ingen udrejsemuligheder

Kommerciel flytrafik er ifølge ministeriet fortsat suspenderet i Irak, Indien og Colombia, mens Pakistan fra 20. juni har åbnet op for kommercielle flyvninger ind og ud af landet, men begrænset til en fjerdedel af normalniveauet.

Derudover er der i de fire lande fortsat lokale rejserestriktioner.

-I Irak er der indført udgangsforbud i flere områder, og i Indien er det nationale udgangsforbud forlænget frem til 31. juli, mens den landsdækkende karantæne i Colombia er forlænget indtil 15. juli, oplyser ministeriet.

Nogle mere trygge end andre

For omkring halvdelen af de danskere, der fortsat er strandet i udlandet og ønsker hjælp fra staten til at komme hjem, er situationen noget mere tryg end for den anden halvdel.

FAKTA

Strandede danskere pr. 1. juli:

Indien: 93

Pakistan: 78

Irak: 44

Colombia: 34

Andre lande: ca. 100

I ALT: 349

- Langt over halvdelen har lokalt kendskab og/eller sproglige kompetencer. Enten fordi de er danske statsborgere med tilknytning til det land, de opholder sig i, eller udlændinge med fast bopæl i Danmark, som nu befinder sig i deres hjemland, oplyser Udenrigsministeriet.

Heriblandt er også en lille gruppe af fastboende udlandsdanskere, der har bedt om hjælp til at returnere til Danmark.

- Disse personer befinder sig typisk i en mere tryg situation end eksempelvis unge rygsækrejsende uden særligt lokalkendskab, konstaterer Udenrigsministeriet.