Nyheder

Flere hundrede elefanter er døde pludseligt på den afrikanske savanne

Botswanas regering har endnu ikke fået svar på tests fra de døde dyr.

Flere end 350 elefanter er døde i det nordlige Botswana på mystisk vis.

Det skriver The Guardian.

Lokale vidner siger ifølge The Guardian, at nogle elefanter blev set vandre rundt i cirkler.

- Hvis man ser på kroppene, er nogle af dem faldet lige på deres ansigt, hvilket indikerer, at de er døde meget hurtigt. Andre er tydeligvis døde langsommere, som dem, der vandrer rundt. Så det er meget vanskeligt at sige, hvad dette er, siger Dr. Niall McCann, der er direktør for den britiske velgørenhedsorganisation National Park Rescue, til avisen.

I maj blev der første gang rapporteret om 169 døde elefanter i Okavango-deltaet. I midten af juni var antallet mere end fordoblet. Dødsårsagen er ukendt, og myndighederne i Botswana har endnu ikke fået svar på tests, der skal afklare dødsårsagen.

Forgiftning eller sygdom

Thor Hjarsen, der er seniorbiolog og wildlife-ekspert i WWF Verdensnaturfonden, er rystet over billederne og kalder dem dybt bekymrende. Verdensnaturfonden har sat gang i en undersøgelse og afventer underretninger og yderligere oplysninger fra deres afrikanske partnere om dødsfaldene.

- Når så mange dyr dør på så kort tid, tyder det på en forgiftning eller en sygdom. Det kan også tænkes, at elefanterne er stressede på grund af klimaforandringer og tørke, og deres kondition derfor er svækket, siger han til TV 2.

The Guardian nævner også cyanidforgiftning - ofte brugt af krybskytter i Zimbabwe - som en mulig årsag.

- Vi ved fra tidligere, at der har været forgiftninger fra krybskytter, der vil have fat i elfenbenet. Det er en mere diskret måde end at skyde dem. Vi har også hørt om tilfælde, hvor lokalbefolkningen er trætte af, at elefanterne ødelægger deres afgrøder. Men slet, slet ikke i så stort et omfang som her, siger Thor Hjarsen.

Vigtigt for Botswana at finde årsagen

Direktør for Botswanas afdeling for dyreliv og nationalparker siger til The Guardian, at de har bekræftet 280 af de 350 dødsfald.

- Vi har sendt prøver til test, og vi forventer resultaterne i løbet af de næste par uger, siger direktør Dr. Cyril Taolo.

Det er vigtigt hurtigst muligt at få identificeret dødsårsagen. Både af hensyn til elefanterne, men også af hensyn til Botswana og landets økonomi, lyder det fra WWF Verdensnaturfonden.

- Det er alvorligt for elefanterne, men det kan også blive alvorligt for Botswana, hvor turismen allerede er ramt på grund af corona. Når de skal i gang igen, er det vigtigt, at de har nogle store, vilde dyr at vise frem, siger Thor Hjarsen.