Dagens overblik: Antallet af voldsanmeldelser er faldet under nedlukning

16x9
Barer og resturanter har været lukket under coronakrisen. Her er det Nyhavn. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Regeringen vil lempe regler for indrejse fra lande udenfor EU, Putin kan blive siddende til 2036, og Løkke skal afhøres i Instrukskommissionen.

Velkommen til nyhedsoverblikket på en dag, hvor Danmark for første gang siden midten af marts har under 30 personer indlagt med coronavirus.

Antallet har været nedadgående siden begyndelsen af april, men det er ikke den eneste positive coronarelaterede nyhed denne onsdag.

Antallet af voldsanmeldelser er faldet under nedlukning

Jomfru Ane Gade i Aalborg har ligget øde hen under nedlukningen.
Jomfru Ane Gade i Aalborg har ligget øde hen under nedlukningen. Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Det viser sig nemlig, at der er blevet anmeldt 31 procent færre voldstilfælde end forventet i ugerne fra nedlukningen af Danmark 13. marts til genåbningens første fase 15. april.

Det fremgår af en undersøgelse lavet af Syddansk Universitet, Det Kriminalpræventive Råd og Syd- og Sønderjyllands Politi.

Faldet skyldes især, at nattelivet har været lukket helt ned, lyder vurderingen, og derfor mener Det Kriminalpræventive Råd, at man bør overveje, om der er nogle af erfaringerne fra nedlukningen, der kan bruges i fremtiden.

Regeringen er klar til at lempe regler for indrejse fra lande udenfor EU

Udenrigsminister Jeppe Kofod og regeringen vil lempe indrejseregler.
Udenrigsminister Jeppe Kofod og regeringen vil lempe indrejseregler. Foto: Ida Marie Odgaard / Ritzau Scanpix

Torsdag vil Udenrigsministeriet indføre en ny model for rejsevejledninger til lande uden for EU, Schengen-området og Storbritannien.

Rejsevejledningen vil blive lempet for de lande, der lever op EU's nye kriterier for indrejse til EU, og som samtidig ikke har betydelige indrejserestriktioner eller karantænekrav for de rejsende, der kommer til landet.

Men udenrigsminister Jeppe Kofod sagde onsdag til TV 2, at lempelsen ikke betyder, at grænserne til hele verden åbner.

Dommer forhindrer afslørende bog om Trump-familien

Dommer har midlertidig stoppet en bog om familien Trump.
Dommer har midlertidig stoppet en bog om familien Trump. Foto: Eric Baradat / Ritzau Scanpix

I USA har en dommer midlertidigt forhindret Donald Trumps niece, Mary Trump, i at udgive en bog om familien. Bogen hedder ’For meget og aldrig nok: Hvordan min familie skabte verdens farligste mand’ og er blevet stoppet, efter præsidentens bror, Robert Trump, for anden gang er gået rettens vej for at forhindre den i at udkomme.

Robert Trump mener, at den strider imod en aftale om fortrolighed, som niecen sammen med resten af familien har indgĂĄet i forbindelse med Donald Trumps fars testamente.

En høring 10. juli skal afgøre, om bogen overtræder fortrolighedsaftalen.

Putin kan blive siddende 16 ĂĄr endnu

Vladimir Putin kan blive siddende frem til 2036.
Vladimir Putin kan blive siddende frem til 2036. Foto: Sputnik / Ritzau Scanpix

Videre til en anden kontroversiel præsident: Ruslands Vladimir Putin kan teoretisk set blive siddende på posten til 2036.

Det blev afgjort onsdag aften, da et overvældende flertal af russerne stemte for en forfatningsændring, som blandt andet betyder, at Putins præsidentperioder nulstilles, så han nok en gang kan stille op til valg til landets højeste embede.

Ifølge forfatningen inden afstemningen må en præsident kun sidde i to sammenhængende perioder af seks år, hvilket ellers betød, at Putins karriere ville slutte i 2024.

Løkke skal afhøres i Støjberg-sagen

Lars Løkke Rasmussen er blevet indkaldt til afhøring.
Lars Løkke Rasmussen er blevet indkaldt til afhøring. Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

En, det til gengæld er slut for som statsoverhoved, er Lars Løkke Rasmussen.

Han kan imidlertid godt begynde at forberede sig på at huske tilbage på 2016, for den tidligere statsminister er blevet indkaldt til afhøring i Instrukskommissionen.

Sagen handler om Venstres nuværende næstformand og tidligere integrationsminister, Inger Støjberg. I 2016 udsendte hun en instruks om, at ingen mindreårige asylansøgere fremadrettet måtte indkvarteres med en ægtefælle eller samlever.

Afhøringen af Lars Løkke Rasmussen kommer til at ske til september.