Station 2

Lastbilchauffør dømt for hashsmugling i Frankrig flyttet til dansk fængsel - hævder fortsat sin uskyld

Gensynsglæden var stor for Gitte Thoft, Torben Nielsen og hunden Alina, da de så hinanden på parkeringspladsen foran Nørre Snede Fængsel. De to har ikke set hinanden siden hun besøgte ham i Frankrig sidste år.  Privat foto

Lastbilchaufføren Torben Nielsen blev sidste år taget med næsten ét ton hash og har siden da være fængslet i Frankrig. Nu overflyttes han til Danmark.

Det er godt et år siden, Gitte Thoft sad i sit køkken på gården i Sabro, da hun fik et opkald fra den danske ambassade i Frankrig:

- Torben idømmes seks års fængsel, lød det fra den anden ende af røret.

Gitte Thoft brød grædende sammen.

- Det kan jeg jo ikke fortælle ham, sagde hun om sin kæreste og samlever, lastbilchaufføren, Torben Nielsen.

Men det gjorde hun. For kort tid efter ringede Torben Nielsen til Gitte Thoft fra en telefon i fængslet. Så afbrød han forbindelsen, fordi han gerne ville være alene. Alene i den franske fængselscelle, dømt til seks års fængsel for forsøg på smugling af 987 kilo hash.

Siden da har Gitte Thoft kæmpet for at få Torben Nielsen overflyttet til et dansk fængsel. Og tirsdag klokken 07.56 landede flyet med Torben Nielsen så endelig fra Paris.

Gitte Thoft fik lov at møde ham fem minutter på parkeringspladsen foran Nørre Snede Fængsel i Midtjylland, hvor Torben Nielsen skal afsone resten af sin dom.

- Det var så dejligt at se ham. At få ham hjem er et stort skridt i den rigtige retning. Torben er glad for at være kommet til Danmark til et fængsel med mere ordnede forhold, hvor han kan forstå, hvad der bliver sagt, sagde hun efter Torben og de to betjente, der havde hentet ham i Paris, var gået ind igennem fængselsporten.

Skulle køre lastbil hjem for anden chauffør

Torben Nielsen har ikke været i Danmark siden 26. februar 2019. Dengang blev han hyret af vognmandsfirmaet Lisberg Transport til at flyve til Malaga og samle en allerede læsset lastbil op på en tankstation uden for byen Fuengirola.

Sagen skal genoptages, fordi Torben har fået en dom på få dage uden et gran efterforskning

Erbil Kaya, Torben Nielsens danske advokat

Han skulle køre den hjem for en anden chauffør, der skulle skynde sig tilbage til Danmark.

Torben Nielsen kørte fra Spanien mod Frankrig og samlede på vejen citroner og appelsiner op. Men da han nåede grænsen til Frankrig, blev han stoppet af franske toldere, som fandt de næsten ét ton hash gemt i paller med vin. Ved en straksdom blot få dage efter, 4. marts 2019, blev han dømt til otte års fængsel. En dom, der senere ved anden instans blev omstødt til seks år.

Franske advokater ansøger om genoptagelse

Torben Nielsen har alle dage holdt på sin uskyld. Derfor mener Torben Nielsens danske advokat, Erbil Kaya, at det franske retssystem bør kigge på hans sag igen.

- Sagen skal genoptages, fordi Torben har fået en dom på få dage uden et gran efterforskning. Det kan man stille sig uforstående overfor, fordi manden nægter sig skyldig. Der gælder ikke noget objektivt ansvar, hvor man bare bliver dømt, fordi der bliver fundet noget ulovligt i ens bil.

Og den holdning deler han med to franske advokater.

- Torben Nielsens advokater i Frankrig arbejder på sagen og er ved at brygge en ansøgning sammen, der skal overbevise retten om, at de skal genoptage sagen. Jeg vil formode, at det tager 2-4 måneder i behandlingstid – det ville det i hvert fald gøre i Danmark, fortæller Erbil Kaya.

Vognmandsfirmaet trak tråde til andre hashsager

I Station 2-programmerne 'Hash i Lasten' kom det frem, at vognmandsfirmaet Lisberg Transport, efter Torben Nielsens anholdelse blev solgt til en mand ved navn Thomas Madsen og skiftede navn til Euroways ApS.

Og det var under dette firmanavn, at to chauffører, i to nye sager om smugling af 220 kilo hash og 430 kilo hash, blev stoppet og sigtet for hashsmugling. Den ene chauffør blev frikendt, mens den anden chauffør og hans 21-årige kæreste, der sad på passagersædet, blev idømt henholdsvis tre og to års fængsel. Vognmanden Thomas Madsen blev dømt til fire års fængsel.

Gitte Thoft håber på, at Torben Nielsen inden længe kan blive prøveløsladt, så hun kan få ham hjem til gården. Ifølge hende er der allerede blevet skåret 16 måneder af hans dom på grund af god opførsel. Indtil da glæder hun sig over, at hun nu har ham så tæt på, at hun forhåbentlig meget snart kan få et længere besøg med ham.

Hvis du har oplysninger om de tre sager om hashsmugling, så kontakt Anders Lomholt, vært på TV 2s kriminalmagasin Station 2 på anlo@tv2.dk.