Dagens overblik: 20 år efter tragedien på Roskilde Festival: Undskyld!

16x9
Roskilde Festival oplevede en tragedie om aftenen fredag 30. juni 2000, da ni mennesker omkom foran Orange Scene under en koncert med Pearl Jam. Her er et foto fra dagen efter. Foto: Nils Meilvang / Ritzau Scanpix

EU åbner for rejsende fra 14 lande, Sverige og Danmark redder SAS, og flere tilskuere tillades i Superligaen.

Den sidste dag i juni er blevet pakket ind i gråvejr, regn, blæst og skypumper.

Men det er trods alt sommer, og så bør is være den vigtigste del af ernæringen rundt omkring i sommerlandet. Gerne store is.

Gerne så store som de laver dem i Humlum, nær Struer, hvor kun én person nogensinde efter sigende har formået at konsumere den 3,5 kilo tunge is.

Velkommen til tirsdagens nyhedsoverblik fra TV 2.

Tunesere må godt, amerikanere må ikke

Situationen i de nævnte lande vil blive kontrolleret løbende, og hver 14. dag vil der blive taget stilling til, om nye lande skal føjes til listen.
Situationen i de nævnte lande vil blive kontrolleret løbende, og hver 14. dag vil der blive taget stilling til, om nye lande skal føjes til listen. Foto: Ritzau Scanpix

Rejsende fra blandt andet Sydkorea, Georgien, Rwanda, Serbien og Canada må godt. Rejsende fra USA må ikke.

EU-landene vedtog tirsdag en liste over nationaliteter, der fra 1. juli igen er velkomne til at rejse ind i EU.

Det drejer sig om disse 14 lande:

 • Algeriet
 • Australien
 • Canada
 • Georgien
 • Japan
 • Montenegro
 • Marokko
 • New Zealand
 • Rwanda
 • Serbien
 • Sydkorea
 • Thailand
 • Tunesien
 • Uruguay

Kina kan blive føjet til listen, hvis også Kina vil tage imod EU-borgere. Alt imens er USA udeladt af listen.

For mens Europa viser tegn på at have knækket smittekurven, stiger antallet af smittede fortsat med alarmerende hast i USA.

SAS flyver videre...

Mandag meddelte SAS, at de afskediger 1593 af deres danske ansatte.
Mandag meddelte SAS, at de afskediger 1593 af deres danske ansatte. Foto: Ritzau Scanpix

SAS kan flyve videre med omkring 8,5 milliarder kroner i bagagen.

Det står fast, efter at den danske og den svenske stat skyder det beløb ind i selskabet, der har været hårdt ramt af coronakrisen.

En pengeindsprøjtning, der ifølge eksperter betyder, at "SAS overlever coronakrisen" og at selskabet "kan se frem istedet for at balancere på afgrundens rand."

Med den nye milliardaftale stiger de to landes ejerandel til at være cirka 20,05 procent hver.

Undskyld!

Om aftenen 30.juni 2000 omkom ni mennesker foran Orange Scene under en koncert med Pearl Jam.
Om aftenen 30.juni 2000 omkom ni mennesker foran Orange Scene under en koncert med Pearl Jam. Foto: Ritzau Scanpix

- Vores dybeste medfølelse og undskyldninger til de familier, der mistede deres drenge den dag.

Rockbandet Pearl Jam har aldrig glemt 30. juni 2000, Roskilde Festival har aldrig glemt dagen, Danmark har aldrig glemt den. Og familierne til de ni unge, der blev mast til døde foran Orange Scene, da Pearl Jam spillede, har levet med det i 20 år.

På 20-årsdagen for tragedien har bandet udsendt en meddelelse, hvori de erkender deres del af ansvaret for ulykken: "Vi gemte os og håbede, at det ikke var vores skyld. Vi har gjort vores bedste for ikke at gemme os siden da," skriver bandet.

En undersøgelse af ulykken i 2000 endte med, at ingen kunne stilles juridisk til ansvar. Til gengæld er sikkerheden omkring koncerter og festivaler blevet kraftigt opgraderet.

Beklager!

Flere statuer og buster af kong Leopold II i Belgien er blevet overhældt med maling og graffiti den seneste tid.
Flere statuer og buster af kong Leopold II i Belgien er blevet overhældt med maling og graffiti den seneste tid. Foto: Yves Herman / Ritzau Scanpix

Vi skal til endnu en undskyldning. Eller rettere en beklagelse.

Det er Belgien, der sender en officiel beklagelse til Congo for de forbrydelser og overgreb, som Belgien udsatte congoleserne for som kolonimagt.

Det var nærmere bestemt den belgiske kong Leopold II, der på brutal vis indtog Congo i 1885 og havde området som sin personlige ejendom frem til 1908.

Danmarks kolonifortid har de seneste år også været til diskussion.

Og natten til tirsdag blev en statue af den dansk-norske missionær Hans Egede udsat for hærværk i København. Hans Egede var missionær og kolonialist i Grønland i 1700-tallet.

Det samme er overgået en buste af polarforsker Knud Rasmussen, der er kendt for sin mange Grønlandsekspeditioner. Busten ved Hundested Bibliotek er tirsdag blevet overhældt med rød maling.

Nu kan flere juble

De lempede regler betyder, at stadioner fra næste spillerunde kan opdeles i sektioner med maksimalt 500 tilskuere per sektion.
De lempede regler betyder, at stadioner fra næste spillerunde kan opdeles i sektioner med maksimalt 500 tilskuere per sektion. Foto: Ritzau Scanpix

Fodbold skal ses på stadion. Hvilket har været en umulighed under coronakrisen.

Nu lysner det dog for alle fodboldfans. Regeringen sænker nemlig afstandskravet mellem tilskuere på stadion til én meter, og dermed kan flere tilskuere komme til fodboldkampe.

Brøndby IF regner med at kunne lukke 7-8.000 tilskuere ind, FC Midtjylland op mod 4.000 tilskuere, FC Nordsjælland cirka 3.500, Sønderjyske omkring 2.500, og i Randers anslår man, at man kan nå en kapacitet på omkring 2500-3000.

Selv om fodboldeuforien på stadion nu bliver genoplivet, lurer corona-faren stadig derude. Således er to Brøndby-spillere testet positiv for coronavirus.

***

Det var tirsdagens fem udvalgte historier fra TV 2.

Tak, for at du læste med.