Coronavirus

Pandemien tager lige nu til i styrke globalt, lyder det fra WHO

WHO sender i næste uge eksperter til Kina for at undersøge, hvordan coronavirussen opstod og spredte sig. Det skal hjælpe i jagten på en vaccine.

- Den barske realitet er, at dette ikke er i nærheden af at være overstået.

Den melding kom fra WHO’s generalsekretær, Tedros Adhanom Ghebreyesus, på et pressemøde mandag.

Det, som ikke er i nærheden af at være overstået, er coronapandemien.

- Selv om mange lande globalt har gjort fremskridt, tager pandemien faktisk til i styrke globalt, sagde WHO-chefen.

Han tilføjede, at mange mennesker stadig er modtagelig for smitte, og "virussen har stadig masser af plads at sprede sig på".

Virus kan ikke besejres med

Den dystre udtalelse kommer, efter at der nu er 500.000 coronarelaterede dødsfald verden over, mens tallet for smittede har nået 10 millioner.

WHO's krisechef, Mike Ryan, understregede på pressemødet, at vi "ikke kan besejre virussen med ideologier” og pegede på, at de største problemer i øjeblikket er i Nord- og Sydamerika, hvor især Brasilien er hårdt ramt.

Brasilien er med 57.622 dødsfald og 1,3 millioner tilfælde kun overgået af USA i omfanget af coronavirussens hærgen. Landets præsident, Jair Bolsonaro, har blandt andet kaldt coronavirussen "en lille forkølelse" og været stærk modstander af at lukke samfundet ned.

Mike Ryan roste Japan og Sydkorea for deres omfattende og vedholdende strategi mod virussen.

Og han opfordrede andre lande til at gøre det samme - nemlig at bekæmpe smitten ved at teste, isolere de smittede og spore de mennesker, de har været i kontakt med.

WHO sender hold til Kina

Generalsekretær Ghebreyesus pegede på, at det tirsdag er seks måneder siden, at WHO for første gang modtog rapporter om en massiv forekomst af lungebetændelse i Kina, hvilket senere blev relateret til coronavirussen.

- For seks måneder siden kunne ingen vide, hvordan vores verden og vores liv ville blive kastet ud i kaos. Vi er i det her sammen, og vi kommer til at være det længe. Vi har allerede mistet så meget, men vi kan ikke miste håbet, sagde han.

WHO sender i næste uge et hold af eksperter til Kina for at undersøge, hvordan coronavirussen opstod og spredte sig.

Ifølge Tedros Adhanom Ghebreyesus er det vigtigt, at "forstå virussen, og hvordan den startede, for bedre at kunne finde en vaccine mod den".

Ingen vaccine-garanti

WHO’s krisechef, Mike Ryan, sagde på pressemødet, at der er gjort ”enorme fremskridt” i forhold til at finde en effektiv vaccine.

Men selv hvis en vaccine bliver en realitet, vil det ikke være en garanti for, at den kan slå coronavirussen helt ihjel.

Samme melding kom mandag fra Anthony Fauci, direktør for Det Nationale Institut for Allergi og Smitsomme Sygdomme i USA.

Han er villig til at sende en vaccine på markedet, selvom den kun måtte være 70 til 75 procent effektiv.

- Det bedste, vi nogensinde har opnået, er (vaccinen mod, red.) mæslinger, som er 97 til 98 procent effektiv. Det vil være fantastisk, hvis vi når dertil. Det tror jeg ikke, at vi gør. Jeg ville acceptere en 70 til 75 procent effektiv vaccine, siger han til CNN.