Dagens overblik: Børn sulter og dør i 'verdens værste humanitære katastrofe'

16x9
En pige i Yemen græder, mens hendes familie venter på nødhjælp Foto: Khaled Abdullah / Ritzau Scanpix

Det bliver lettere at besøge ældre på plejehjem, flere mink skal aflives, og SAS fyrer knap 1600 medarbejdere.

SĂĄ er skoleferien sĂĄ smĂĄt i gang, og for mange er tempoet langsomt pĂĄ vej ned i et roligt leje med sommerhus, sommeraktiviteter og sommerstemning som ramme.

Men ugens første nyhedsoverblik er ikke ligefrem præget af glade solstråler:

Mange mister deres jobs, børn sulter, dyr bliver aflivet. Til gengæld kan vores ældre nu endelig skimte solen.

Velkommen til mandagens nyhedsoverblik fra TV 2.

Salwa sulter i Yemen

Salwa Ibrahim, en femĂĄrig pige fra Yemen.
Salwa Ibrahim, en femĂĄrig pige fra Yemen. Foto: Essa Ahmed / Ritzau Scanpix

Se pĂĄ billedet herover.

Det er Salwa på fem år. Hun vejer 3,5 kilo, altså som et nyfødt barn. Hun blev afvist på en klinik i Yemen, fordi der ikke var plads til hende.

Salwa er bare ét af de to millioner børn i Yemen, som er underernærede, og de omkring 360.000 børn under fem år, som ifølge FN er i akut fare for at dø af sult.

Mens det meste af verden har fokuseret på coronakrisen, er andre konflikter og katastrofer trådt i baggrunden i nyhedsbilledet, heriblandt borgerkrigen i Yemen, der af eksperter bliver kaldt ’verdens værste humanitære katastrofe’.

Landet, der i forvejen er ramt af epidemier af tuberkulose og andre smitsomme sygdomme og har et sammenbrudt sundhedssystem, er nu ogsĂĄ i fare for at blive ramt af coronasmitte.

Før coronakrisen var 13 millioner civile i det hårdt prøvede land afhængige af nødhjælp, men nu er der kun nødhjælp til otte millioner.

Massive fyringer i SAS - og i DFDS og i ISS

Det var meningen, at 5000 skulle fyres fra SAS, men man har formĂĄet at mindske antallet af fyringer.
Det var meningen, at 5000 skulle fyres fra SAS, men man har formĂĄet at mindske antallet af fyringer. Foto: Scanpix Denmark

Coronakrisen har punkteret mange brancher i en grad, sĂĄ konsekvenserne nu koster arbejdspladser.

Flyselskabet SAS afskediger 1593 af deres danske ansatte - det svarer til 420 fuldtidsstillinger. Selskabet kalder afskedigelserne "en trist dag i SAS's historie" og meddeler, at selskabet kæmper for overlevelse.

SAS regner først med, at efterspørgslen på flyrejser er tilbage i løbet af 2022, og at selskabet håber at kunne genansætte en del af personalet i takt med stigende efterspørgsel.

Flere fyringer pĂĄ denne mandag: Rederiet DFDS afskediger 650 ansatte, heraf 200 i Danmark, og servicevirksomheden ISS opsiger 300 medarbejdere i Danmark.

Fejl, pĂĄ fejl, pĂĄ fejl...

Ud af de op mod 19 indberettede dødelige fejl handler 12 af sagerne om infektioner og smitte.
Ud af de op mod 19 indberettede dødelige fejl handler 12 af sagerne om infektioner og smitte. Foto: Ritzau Scanpix / Christoffer Laursen Hald

960.

Så mange patientfejl relateret til coronavirus i sundhedsvæsnet er der indberettet, siden coronavirussen fæstnede sine kløer i Danmark.

Det viser et dataudtræk, som Styrelsen for Patientsikkerhed har foretaget for TV 2.

Op mod 19 af fejlene er så alvorlige, at de er kommet i kategorien "dødelig", som er den mest alvorlige kategori.

De fleste fejl er sket i forbindelse med prøver, undersøgelser og prøvesvar – men der er også sket mange fejl relateret til overlevering af information, behandling og pleje, medicinering og væsker og - hvad der ofte er meget alvorligt - infektioner.

Flere mink skal aflives

20 farme i hele Danmark skal testes for covid-19. I Danmark er der cirka 1400 minkfarme.
20 farme i hele Danmark skal testes for covid-19. I Danmark er der cirka 1400 minkfarme. Foto: Ritzau Scanpix

Alle mink i en minkbesætning i Nordjylland skal nu aflives, efter halvdelen af minkene er smittet med covid-19.

Fødevareministeriet oplyste 20. juni, at der blev taget prøver på farmen, fordi Styrelsen for Patientsikkerhed oplyste Fødevarestyrelsen om, at der var smitte med covid-19 hos en person i den familie, der driver farmen.

Det er anden farm i Nordjylland, hvor smitten bliver konstateret.

De to fund har fået fødevareminister Mogens Jensen (S) til at kræve, at 120 farme i hele Danmark skal testes for covid-19.

Besøg på plejehjem - nu både inde og ude

Det er forsvarligt at ĂĄbne plejehjemmene, fastslĂĄr minister. Hvis der opstĂĄr smittudbrud, kan plejehjem lukkes lokalt.
Det er forsvarligt at ĂĄbne plejehjemmene, fastslĂĄr minister. Hvis der opstĂĄr smittudbrud, kan plejehjem lukkes lokalt. Foto: Ritzau Scanpix

Til sidst lader vi en solstråle trænge igennem.

Fra på torsdag bliver der åbnet betydeligt mere for at besøge ældre på plejehjem. Fra 2. juli kan ældre frit besøges både inde og ude på plejehjem, i plejeboliger, på aflastningspladser og på sygehuse og i klinikker.

Hidtil har det som udgangspunkt kun været tilladt at besøge ældre udendørs. Der kan dog udstedes påbud om besøgsrestriktioner eller kortvarig nedlukning af visse institutioner, hvis der opstår lokale smitteudbrud.

Og Sundhedsstyrelsens anbefalinger om blandt andet god hygiejne skal også fortsat følges, og pårørende skal have mulighed for at låne mundbind og andre værnemidler, når de skal besøge ældre.

***

Det var nyhedsoverblikket på en mandag, hvor fodboldlandsholdets nye træner, Kasper Hjulmand, for alvor dyppede sin tå i kontroversernes hav med en holdning om, at spilreklamer skal forbydes.

Tak, for at du læste med.