Coronavirus

Glæde og forvirring blandt svenskere i Helsingør

Der er forvirring om indrejsereglerne for svenskere til Danmark. Nu præciserer Rigspolitiet retningslinjerne.

Kys til Danmark. Bogstaveligt talt.

Det var nemlig glade svenskere, der lørdag formiddag fik lov til at komme ind i Danmark. Og nogle af dem var så glade, at de kyssede den danske jord.

Ud over glæde var der også lettelse at spore blandt de svenskere, TV 2 mødte i Helsingør, hvor færgerne fra Helsingborg lægger til kaj.

For de svenskere, der var ombord på færgen, var ikke sikre på, om de overhovedet fik lov til at træde på dansk jord.

- Vi fik lov til at gå i land. Det måtte vi ikke i går, men det fik vi lov til i dag. Vi skulle ikke engang vise noget. Det var en overraskelse, at vi fik lov til at gå i land, det havde vi ikke regnet med, siger Birgit Lodnert, pensionist, der tog sejlturen til Helsingør med sin mand.

Ændrede sig på en time

Forvirringen i forhold til indrejsereglerne fra Sverige har været stor lørdag formiddag.

I dag træder nye rejseretningslinjer i kraft, og selvom de danske myndigheder fraråder alle ikke-nødvendige rejser til Sverige, åbnes der for, at svenskere fra de tre karantæneramte områder Skåne, Halland og Blekinge nu kan besøge Danmark.

Men ifølge TV 2s reporter i Helsingør, Laura Møller Kretz, har der dagen igennem været usikkerhed om reglerne, både hos de svenske turister og hos politiet.

- Alle svenskere, der kom med færgen klokken 10.30 og kunne bevise, at de kom fra Skåne, Halland eller Blekinge, fik lov til at komme ind, siger hun.

Men det ændrede sig allerede en time efter, da den næste færge lagde til kaj.

- Her blev alle svenskere hevet til side. De, der ikke havde taget en test på forhånd, blev bedt om at skrive under på en erklæring, hvor de lovede, at de inden for de næste 24 timer ville lade sig teste i Danmark og lade sig isolere, indtil de var testet, siger Laura Møller Kretz.

Skal fremvise coronatest

Men den fremgangsmåde er forkert, erkender Peter Ekebjærg, politiinspektør i Rigspolitiet - der er ingen, der skal underskrive erklæringer, siger han.

Peter Ekebjærg understreger, at rejsende fra Skåne, Halland og Blekinge kan rejse ind i Danmark, men formålet afgør omstændighederne for indrejsen.

Peter Ekebjærg, politiinspektør i Rigspolitiet, om svenske regler.

Rejsende fra Sverige skal fremvise en negativ coronatest ved den danske grænse, hvis de ikke har et anerkendelsesværdigt formål, og det er turisme ikke.

- Hvis man skal indrejse med et formål, der ikke er anerkendelsesværdigt, eksempelvis som turist, så forudsættes det, at man har en coronatest, som er negativ, og som ikke er mere end 72 timer gammel, siger Peter Ekebjærg.

- Hvis deres formål er et anerkendelsesværdigt formål, eksempelvis hvis man skal arbejde eller studere, kan man indrejse i Danmark uden en test, siger han.

Peter Ekebjærg kalder det "ærgerligt", at der har været forvirring omkring reglerne, både hos politiet selv og blandt turister.

Han understreger, at man nu vil kommunikere retningslinjerne klarere ud på alle platforme og også internt i politiet.

Afhængig af turisme

På trods af forvirringen kommer der altså stadig svenskere til Helsingør. Og selvom det ikke er i et stort antal, glæder det alligevel borgmester Benedikte Kiær.

- Det er dejligt, at der kommer nogen. Det betyder meget, for det er et tegn på, at det vender, siger borgmesteren.

- Men der er totalt usikkerhed i forhold til, hvilken dokumentation man skal vise, om man skal testes og andre ting. Jeg håber snart, at der kommer nogle klare retningslinjer.

Ifølge Bendikte Kiær er man i Helsingør enormt afhængig af turismen, hvor 20 procent af turismen i byen er afhængig af svenskerne.