Dagens overblik: USA giver hovedpine i grænseåbning
Hudfarvede perler skifter navn, fup-fodboldspiller voldsdømt og Sahara sender støvsky til Caribien.
Sommer i Danmark. Det bliver realiteten for mange af os, der har måtte ændre ferieplaner på grund af coronakrisen.
DSB melder om kolossal interesse for de 50.000 rejsepas, der er sat til salg, så danskere i otte dage kan rejse frit med tog, metro, bus og letbane.
Sikkert er det, at USA ikke bliver et rejsemål lige foreløbig og at Europa næppe heller kommer til at se mange amerikanske turister denne sommer.
Vi ser lidt på årsag og virkning. Velkommen til dagens overblik.
EU klar til at blokere for rejser til og fra USA
Mens EU er ved at åbne grænser for mange rejsende, ser det straks mere problematisk ud i forhold til USA.
Det er et alarmerende højt smittetal i USA, som ifølge CNN og New York Times gør, at EU ikke er klar til at genåbne for rejseaktivitet.
Mens smittetallet i EU generelt har været for nedadgående siden begyndelsen af april, har USA kæmpet med en stigning.
Da coronapandemien brød ud, fulgtes USA og Europa længe ad på smittekurven, men da amerikanerne var længere om at reagere med en nedlukning, har antallet af covid-19 positive været langt højere.
Det siger Christian Wejse, der er lektor ved Center for Global Sundhed på Aarhus Universitet, til TV 2.
I over halvdelen af de amerikanske delstater oplever man i øjeblikket stigende smittetal.
USA har det højeste antal dødsfald med coronavirus i verden ifølge CNN.
Tirsdag er over 2,3 millioner amerikanere smittet, mens over 121.000 er døde med covid-19. Det svarer til 368 dødsfald per million indbyggere i USA. Til sammenligning har Danmark 104 dødsfald per million indbyggere.
Skat ramt af sag om milliarder
Det danske skattevæsen er ramt af endnu en dårlig sag. Men i modsætning til tidligere, hvor Skat er blevet snydt for milliarder i eksempelvis udbytteskat, handler det denne gang om for mange opkrævede penge til statskassen.
Den uretmæssige opkrævning omhandler renter, som skattemyndighederne har inddrevet på forkert grundlag.
Kammeradvokaten har vurderet, at Skat nu skal betale i alt 1,5 milliarder kroner tilbage til de 42 virksomheder, der er berørt af sagen.
Det er Skattestyrelsen selv, der har gjort opmærksom på fejlen og dermed bedt kammeradvokaten om at gå ind i sagen.
Fup-fodboldspiller dømt for vold og trusler
Historien om den hollandske fodboldspiller Bernio Verhagen er kommet et skridt nærmere en form for afslutning.
Onsdag blev den 26-årige mand ved retten i Viborg idømt et år og tre måneders fængsel for vold, trusler, ulovlig tvang og røveri mod en tidligere kæreste.
Bernio Verhagen var også anklaget for voldtægt, men blev frifundet for dette forhold.
Det danske retssystem er dog ikke færdigt med Bernio Verhagen, der også har en sag om bedrageri og dokumentfalsk, dels fra sin tidligere klub Viborg, dels fra Superliga-klubben Lyngby, hængende over hovedet.
Den jyske fodboldklub lod sig besnakke af Bernio Verhagen i efteråret 2019, hvor man indlemmede ham i truppen. Dog uden, at det udmøntede sig i en kontrakt.
Det viste sig, at Verhagen var temmelig langt fra at være fodboldspiller på professionelt niveau og at han havde smykket sig med lånte fjer fra udenlandske agentbureauer.
Hudfarvet perle skifter navn
De fleste børnehavebørn kender alt til at lave perleplader. Og de har også prøvet at rode i bunken for at finde 'hud', når der skulle laves ansigter, men fremover er det 'mat rosa', der skal findes.
Hama, der står for produktionen af de populære plastikperler, har reageret på en mail fra Lisbeth Lauritsen, der er mor til tre og socialdemokratisk byrådsmedlem i Aalborg.
Lisbeth Lauritsen undrede sig over, at hudfarve var synonymt med lyserød og spurgte, om farvenavnet kunne laves om. Og det kunne det.
Ifølge Lene Haaning, der er direktør hos Hama, står firmaet for "kreativ leg og hygge", og man vil ikke genere nogen.
Også farven 'lys hud' er blevet skiftet, og der arbejdes på at få genoptrykt deres kataloger, så navnet 'hudfarve' ikke længere findes hos dem.
Sahara sender støv til Caribien
Hvor langt kan ørkenstøv rejse? Meget langt, viser det sig. Faktisk hele 8000 kilometer.
Det viser undersøgelser i Caribien, hvor man de seneste dage har oplevet nedsat sigtbarhed på grund af enorme støvskyer.
På kort tid blev den blå himmel forvandlet til en lysebrun tåge, da støvskyen ramte Caribien. Men selvom det virker ildevarslende, er fænomenet set før.
Støv fra Sahara blæser ofte hele vejen over Atlanterhavet, men det er dog et halvt århundrede siden, at luften over ø-gruppen har været så hærget af det fineste ørkensand.
Myndighederne har reageret ved at anmode civilbefolkningen om at blive indendøre og bære ansigtsmaske, da det mineralholdige støv kan skabe irritationer og i sig selv være sundhedsskadelige for især astmatikere.
***
Nyd sommervarmen og pas på hinanden.