Samfund

Dagens nyheder 24. juni

Vi giver dig dagens nyheder, mens de sker. Du kan tippe TV 2s journalist her.

Trump vil underskrive forsvarsaftale med Polen

USA's præsident, Donald Trump, vil underskrive en aftale om forsvarssamarbejde med Polen.

Det siger han sent onsdag aften dansk tid i forbindelse med Polens præsident Andrzej Dudas besøg i Det Hvide Hus i Washington D.C.

Polens præsident er den første udenlandske statsleder til at besøge Donald Trump, efter at coronakrisen satte ind.

Grønnere bybusser på vej

I landets seks største kommuner skal alle nye bybusser fra næste år køre på el eller brint. Det oplyser Transport- og Boligministeriet i en pressemeddelelse.

Det har kommunerne forpligtet sig til, efter at have indgået såkaldte klimasamarbejdsaftaler med transportminister Benny Engelbrecht (S).

Tre mænd tiltalt for mord på sort amerikaner

Tre mænd er onsdag ved en domstol i Georgia formelt blevet tiltalt for mord i sagen om drabet på den sorte, amerikaner Ahmaud Arbery. Det skriver Sky News. 

25-årige Ahmaud Arbery blev i februar dræbt på åben gade under en løbetur i et kvarter i Brunswick i Georgia.

Sagen fik i begyndelsen af maj opmærksomhed i hele USA, da en video af skuddrabet blev delt på nettet.

Dansk ambassadør lander topjob i FN

FN’s generalsekretær, Antonio Guterres, har udpeget ambassadøren Ib Petersen til en stilling som assisterende generalsekretær. Således skal han fungere som vice-eksekutivdirektør i FN’s Befolkningsfond (UNFPA).

UNFPA arbejder blandt andet for seksuel og reproduktiv sundhed og kvinder og pigers ret til egen krop. 

Nedadgående meningsmålinger til Trump

For USA's præsident, Donald Trump, går det for tiden kun en vej i meningsmålingerne, og det er nedad. Onsdag er der kommet en ny med et svirp til præsidenten.

En måling for avisen New York Times viser, at han kun har støtte fra 36 procent af registrerede vælgere, mens hans demokratiske rival, Joe Biden, står til 50 procent.

Fagbevægelsen kræver lav skat på ekstra feriepenge

Danskerne skal ikke betale topskat af de tre ugers ekstra feriepenge, som et flertal i Folketinget har aftalt at sende til udbetaling i efteråret. Det mener formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation, Lizette Risgaard i Jyllands-Posten.

Aftalen er, at alle pengene skal beskattes med en afgift på 38 procent, lyder det. 

Delstater kræver 14 dages karantæne ved indrejse

Delstaterne New York, New Jersey og Connecticut vil kræve, at folk, der rejser fra stater med høj smitte, skal gå i 14 dages karantæne ved indrejse. Det skriver CNN

Jordskælv har ramt det centrale Californien

Et jordskælv målt til 6.0 har ramt Lone Pine i det centrale Californien. 

Det skriver USGS på Twitter. 

Gennem den seneste måned har delstaten oplevet flere jordskælv, men dagens er det mest kraftige. 

Tre partier forlader forhandlinger om luftfart

Forhandlinger om en luftfartspakke er onsdag aften sat på pause. Forhandlingerne genoptages igen torsdag ved middagstid. 

Inden forhandlingerne stoppede havde både SF, Enhedslisten og Alternativet forladt forhandlingsbordet, fordi partierne ville have flere klimakrav ind i en kommende aftale om hjælp til den coronaramte luftfartsbranche, end transportminister Benny Engelbrecht (S) ville imødekomme.

Bay­er ind­går mil­li­ard­for­lig om Ro­un­dup med tæt på 100.000 sagsø­ge­re

Tyske Bayer har indgået et forlig med 75 procent af de cirka 120.000 personer, der havde søgt erstatning for, at ukrudtsmidlet Roundup havde givet dem kræft.

Forliget indholder ifølge nyhedsbureauet Reuters, at Bayer - der har arvet søgsmålet, da de købte Monsanto, der står bag Roundup - skal betale et beløb svarende til 66 milliarder kroner.
 

Sherin Khankan trækker Naser Khader i retten - igen

Sherin Khankan - lederen af Exitcirklen - anker afgørelsen fra Østre Landsret mod Naser Khader (K) til Højesteret. Det siger hendes advokat Poul Hauch Fenger til Berlingske.

Tirsdag blev den konservative politiker frikendt af Østre Landsret i en sag om injurier mod Sherin Khankan. Hun havde sagsøgt ham for i fire tilfælde at have kaldt hende islamist.

Trump dropper støtte til test-faciliteter

USA's præsident Donald Trump og hans regering regner med at stoppe føderal finansiering og støtte til faciliteter, hvor der testes for coronavirus, ved udgangen af juni måned. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Domstol dropper sag mod Trumps tidligere rådgiver

En amerikansk domstol har med 2 stemmer mod 1 afgjort, at sagen mod præsident Donald Trumps tidligere nationale sikkerhedsrådgiver Michael Flynn droppes.

Han har været anklaget for blandt andet at lyve over for FBI om sine kontakter med den russiske ambassadør i USA, inden Trump blev indsat som præsident. Det skriver det tyske nyhedsbureau dpa.

Fire Danish Crown-medarbejdere testet positiv med coronavirus

Fire medarbejdere på et Danish Crown-slagteri i Essen i Tyskland er testet positiv for smitte med coronavirus. Det oplyser Danish Crown onsdag.

Der er tale om tre personer, der er vendt tilbage fra ferie og en nyansat.

F16-fly måtte foretage sikkerhedslanding i København

Et F-16 fly fra det danske forsvar måtte tirsdag foretage en sikkerhedslanding i Københavns Lufthavn i Kastrup, bekræfter Forsvarskommandoen overfor TV 2.  

Der blev i den forbindelse oprettet en militær zone i Københavns Lufthavn, så Forsvaret kan bevogte flyet. Den zone er nu forlænget til i morgen, oplyser Københavns Politi.

Forsvarskommandoen kan ikke oplyse, hvorfor flyet måtte foretage en sikkerhedslanding, men oplyser, at det nu er ved at få installeret en ny motor.

Lastbiler i brand i Göteborg - flere eksplosioner hørt

Et større antal lastbiler og lastbilanhængere er brudt i brand på havnen i den svenske by Göteborg. Ifølge redningstjenesten er branden ude af kontrol, og der er hørt en række eksplosioner.

Der er ikke meldinger om tilskadekomne, skriver avisen Göteborg-Posten.

Coronanedlukning gav usædvanligt mild influenzasæson

Nedlukningen i forbindelse med coronavirus har givet en meget mild influenzasæson. Sæsonen 2019 og 2020 var i forvejen på vej til at være ganske mild sammenlignet med de tre foregående sæsoner.

Men da store dele af det danske samfund lukkede ned 12. marts, skete der et drastisk fald i det allerede lave antal influenzatilfælde. Det skriver Statens Serum Institut på sin hjemmeside.
 

Vinterberg-film udtaget til filmfestivalen i Toronto

Thomas Vinterbergs film "Druk" er udtaget til filmfestivalen i Toronto. Det oplyser kommunikationsbureauet Have A/S i en pressemeddelelse.

Torontos internationale filmfestival er Nordamerikas største filmfestival. Den afholdes i år for 45. gang.
 

Kosovos præsident tiltalt for krigsforbrydelser

Den særlige anklagemyndighed i Haag for krigsforbrydelser i Kosovo oplyser, at den tiltaler Kosovos præsident, Hashim Thaci, og andre for krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden.

Det omfatter blandt andet drab på næsten 100 personer ifølge Reuters.