Coronavirus

Nu præsenterer politikerne sommerpakke til danskerne

Hvad skete der? Et flertal af Folketingets partier præsenterede fredag en sommerpakke med konkrete initiativer til sommer-, kultur-, og naturaktiviteter rundt om i landet. Det skete på et pressemøde fredag eftermiddag i Erhvervsministeriet.

Hvorfor er det interessant? Sommerpakken indeholder konkrete initiativer, der kan give danskerne rabat på en række oplevelser som kollektiv trafik og kulturelle oplevelser.

Dansk Teater: Det kommer for sent

Aftalen giver mulighed for at indføre halv pris på teaterbilletter, men det er ikke meget værd, lyder det fra Peter Mark Lundberg, der er direktør i brancheforeningen Dansk Teater.

- Danmarks teatre vil næppe kunne gøre brug af den nye sommerpakke, og det er altså frustrerende. For den kommer alt for sent i forhold til at kunne starte teatrene op, som jo har været nedlukket. Man må håbe, at Folketingets medlemmer ved, at denne pakke kun kommer en meget, meget lille del af kulturlivet til gavn, og at kulturlivet derfor stadig er i dyb krise - også efter sommeren.

Sidste gruppe af hovedpunkter fra aftalen

Sommeraktiviteter for ældre og sårbare grupper

 • Gratis tilbud om lokale aktiviteter til ældre over 65 år.
 • Dagsture til plejehjemsbeboere.
 • Dagsture for beboere på socialpsykiatriske tilbud og andre botilbud.
 • Gratis handicaptransport i sommerferien.

Flere hovedpunkter

Kulturoplevelser

 • Flere forenings- og idrætsoplevelser for danskerne.
 • Udvidelse af pulje til lokale idræts- og spejderforeninger.
 • Halv pris på billetter til kulturoplevelser. Følgende steder får mulighed for at indføre halv pris på entrebilletter: museer, spillesteder med siddende publikummer, orkestre, teatre, revyer, cirkusser, Folkeuniversitetet, foreningsaktiviteter, videnspædagogiske aktivitetscentre og zoologiske anlæg.
 • Sommeraktiviteter på højskoler.

Her er hovedpunkterne

Her kan du få et hurtigt overblik over aftalen:

”Sommer på landet og øerne”

 • Gratis indenrigsfærger for gående og cyklister.
 • Tilskud til prisnedsættelse på færger til småøer samt Fanø, Ærø, Læsø og Samsø i august-september.
 • Reduktion af billetpriser på ruten Ystad-Rønne i august og september.
 • Rejsepas – otte dages frirejsebillet til kollektiv transport. Der udbydes 50.000 billetter. Prisen er 299 kroner for voksne og det halve for børn.
 • En million Orange-billetter over Storebælt i skolernes sommerferie til en makspris på 99 kroner.
 • Midlertidig forhøjelse af bundfradraget ved udlejning af sommerhuse. Det forhøjes fra cirka 40.000 til 60.000 kroner i 2020.
 • Styrket indsats for genstart af turismen i København via Wonderful Copenhagen.
 • Styrket indsats for genstart af kyst- og naturturismen via Dansk Kyst- og Naturturisme.
 • Madkulturelle sommerevents og oplevelser i hele landet.
 • Bedre vilkår for cykelturismen.

Erhvervsminister forventer positiv effekt på økonomien, men er ikke konkret

Formålet med sommerpakken er at få gang i dansk økonomi og især en presset turismebranche. Erhvervsministeren bliver spurgt, hvad den betyder for økonomien og beskæftigelsen, men han svarer ikke mere konkret, end at han forventer "en god, positiv effekt på økonomien".

Her kan du få halv pris på kulturaktiviteter

Erhvervsminister Simon Kollerup forklarer, at halv pris på kulturaktiviteter eksempelvis kan være museer, spillesteder med siddende publikummer, orkestre, teatre, revyer, cirkusser, Folkeuniversitetet, foreningsaktiviteter, videnspædagogiske aktivitetscentre og zoologiske anlæg.

Der kommer en dansk version af Interrail

Gratis færger for cyklister og gående samt et rejsepas, der for 299 kroner giver fri offentlig transport over sommeren, bliver en del af den politiske sommerpakke. Det svarer lidt til Interail-billetten, der giver frie togrejser i Europa for et bestemt beløb.

Stadig krav om seks overnatninger

Venstres erhvervsordfører, Torsten Schack Pedersen, fortæller, at han gerne ville have ophævet den regel, der siger, at turister skal have mindst seks overnætninger i Danmark. Det er dog ikke lykkedes, siger han.

Sommerhuse, færger og kulturaktiviteter

Gratis færger, højere fradrag på sommerhusudlejning og halv pris på kulturaktiviteter er blandt tiltagene i den ny sommerpakke, fortæller erhvervsminister Simon Kollerup.

- I år skal vi på opdagelse i Danmark. Sådan kan vi få en god sommer og holde gang i hjulene på samme tid, lyder det fra ministeren.

Pressemødet er i gang

Pressemødet er nu i gang under ledelse af erhvervsminister Simon Kollerup (S). Bag aftalen står Socialdemokratiet, Venstre, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti og Alternativet.

Nu er det oppe over

Så skulle der kun være relativt få minutter, til aftalen præsenteres!

Pressemøde udskudt endnu en gang

Pressemødet er udskudt endnu en gang. Erhvervsministeriet havde ellers udsendt en officiel pressemeddelelse om pressemøde kl 15.45. Nu går der yderligere end halv time, er meldingen.

Pressemødet udskudt igen

Pressemødet er blevet udskudt igen - denne gang til omkring klokken 16.30.

Pressemødet er en anelse forsinket

Pressemødet er rykket til klokken 16, så vi trækker lige spændingen om de mange initiativer til 700 millioner kroner lidt endnu.

700 millioner kroner fordeles

Samlet fordeles omkring 700 millioner kroner til konkrete initiativer til sommer-, kultur-, og naturaktiviteter rundt om i landet hen over sommeren. Sommerpakken er en udløber af weekendens aftale om genopretning af dansk økonomi oven på coronakrisen.