Dagens overblik: Sommerpakke på plads med gratis færger og dagsture for plejehjemsbeboere

16x9
Tilskud til prisnedsættelse på færger til småøer er en del af den nye sommerpakke. Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Coronavirus og videomøde optaget i ordbogen. Tilskud skal sikre kildevæld og surt overdrev. Lars Løkke er nu fedtet ind i Støjberg-sag.

80 procent af danskerne regner med at holde sommerferie i Danmark, selvom grænserne snart åbner.

Og flere partier er klar til at gøre det lettere at holde ferie herhjemme. Det handler første historie om i dagens overblik:

Sommerpakke pĂĄ plads

- I år skal vi på opdagelse i Danmark. Sådan kan vi få en god sommer og holde gang i hjulene på samme tid, sagde erhvervsminister Simon Kollerup, da han præsenterede sommerpakken.
- I år skal vi på opdagelse i Danmark. Sådan kan vi få en god sommer og holde gang i hjulene på samme tid, sagde erhvervsminister Simon Kollerup, da han præsenterede sommerpakken. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Socialdemokratiet, Venstre, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti og Alternativet præsenterede i dag den sommerpakke, som skal booste den danske økonomi oven på coronakrisen.

Pakken består af omkring 700 millioner kroner, som skal fordeles ud over en lang række initiativer til sommer-, kultur- og naturaktiviteter rundt om i landet.

Det er blandt andet gratis indenrigsfærger for gående og cyklister, halv pris på billetter til kulturoplevelser og dagsture til plejehjemsbeboere. Du finder alle initiativerne her.

I dag blev Lars Løkke for alvor fedtet ind i Støjberg-sagen

Søren Pind ankommer for at vidne i Instrukskommissionen.
Søren Pind ankommer for at vidne i Instrukskommissionen. Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix

Mens han var justitsminister, orienterede Søren Pind statsminister Lars Løkke Rasmussen om sagen med ulovlig adskillelse af asylpar. Det forklarede Søren Pind, da han i dag vidnede i det, vi nu kalder Instrukskommissionen.

Her fortalte han, at han advarede Lars Løkke, fordi han var bekymret for, at tingene ikke foregik, som de skulle i Inger Støjbergs udlændinge- og integrationsministerium.

Søren Pind ved ikke, hvad Lars Løkke gjorde med oplysningen, men i hvert fald er den forhenværende statsminister nu ”for alvor syltet ind i sagen”, lyder analysen fra politisk analytiker Peter Lautrup-Larsen.

33 'corona-ord' optaget i ordbogen ('corona-ord' er ikke et af dem)

Disse ord er nogle af de coronarelaterede ord, der fredag er blevet optaget i Den Danske Ordbog.
Disse ord er nogle af de coronarelaterede ord, der fredag er blevet optaget i Den Danske Ordbog. Foto: Peter Vintergaard / Nordisk Film TV

Med coronavirussen fik vi videomøder og værnemidler. Vi fik smittespredning og smittetal. Og vi fik en hel del nye ord ind i vores ordforråd. For eksempel ’videomøde’, ’værnemiddel’, 'smittetal' og… nå ja, ’coronavirus’.

MĂĄske havde du allerede ordene i dit ordforrĂĄd, men som noget nyt er de nu ogsĂĄ at finde i online-ordbogen Den Danske Ordbog. I dag optog ordbogen 634 nye ord, og 33 af dem udspringer direkte af coronakrisen.

Ordbogsredaktør Lars Trap-Jensen tror, at mange af corona-ordene bliver hængende i vores sprog, fordi ord sidder bedre fast, når man er følelsesmæssigt berørt. Tænk bare på ord som ’feltmadras’ og ’værnemager’, der opstod under Anden Verdenskrig og blev hængende.

Coronasmitten stiger igen pĂĄ nordjysk plejehjem

Onsdag i sidste uge kom det frem, at en enkelt ansat på et plejecenter i Sindal ved Hjørring var smittet med coronavirus. Siden er det gået stærkt, og senest er antallet af smittede medarbejdere steget fra 22 til 29.

Der er nu så mange smittede medarbejdere, at Hjørring Kommune er blevet nødt til at hente plejepersonale fra andre sundhedsområder i kommunen, heriblandt sygehusvæsenet.

Plejehjemmet Vendelbocentret i Sindal i Nordjylland.
Plejehjemmet Vendelbocentret i Sindal i Nordjylland. Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Desuden har kommunen taget kontakt til nabokommunen Frederikshavn om muligheden for hjælp i form af ekstra plejepersonale.

I alt er 14 beboere og 29 ansatte smittet pĂĄ plejecentret i Sindal.

Millioner til vild natur

Danmark skal have mere vild og sammenhængende natur. Det sikrer en ny politisk aftale, som også indebærer, at Danmark får sine to første naturnationalparker, som skal etableres ved Randers og Gribskov.

Aftalen er på knap 105 millioner kroner, og nogle af de penge skal bruges på at forbedre tilstanden på rigkær, kildevæld, surt overdrev og andre særligt sårbare habitatnaturtyper, som det så flot hedder.

Med aftalen bliver der også etableret stenrev og penge til at understøtte menneskernes oplevelser i naturen - og det er regeringen, de radikale, Enhedslisten og Alternativet, der har indgået aftalen.