Nyheder

Dagens overblik: Regeringen åbner for rejser til flere lande

Politiet har udstedt forkerte fartbøder, Trump kæmper for at stoppe bog fra tidligere toprådgiver og mulig bestikkelsessag i Forsvaret

Velkommen til dagens overblik!

Det må være den hurtigste indledning til dagens overblik i mands minde.

Men trods alt ikke så hurtig som politiet på Falster...

Når bødeblokken er hurtigere end politiet tillader

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har i perioden fra 2015-2019 nemlig udstedt 456 forkerte bøder ved hastighedsmålinger i Guldborgsund.

Her har politiet udstedt bøder til folk, der kørte over 60 kilometer i timen – på en strækning, hvor bilister måtte køre 80 kilometer i timen. Bøderne har resulteret i 48 domme som klip i kørekortet og frakendelse af førerretten.

Borgere, der fejlagtigt har fået en bøde og et eventuelt klip i kørekortet, vil blive kontaktet af politiet inden 1. august.

Og så skal vi en tur til USA, hvor præsident Donald Trump endnu en gang er i vælten.

Trump vil stoppe udgivelse af kontroversiel bog

Her beskylder den tidligere sikkerhedsrådgiver i Det Hvide Hus, John Bolton, nemlig præsident Trump for at have bedt Kina om hjælp til det kommende præsidentvalg.

I sin kommende bog ’The Room Where It Happened’ beskriver Bolton, hvordan Donald Trump helt åbent inddrog sin egen valgkampagne i handelsforhandlingerne med Kina. Ifølge Bolton bad Trump den kinesiske præsident Xi Jinping om at købe amerikanske landbrugsvarer som soja og hvede med henvisning til, at det ville hjælpe Trump med at vinde valget i vigtige landbrugsstater.

Donald Trump kalder i dag beskyldningerne i bogen for "løgne og falske beskyldninger" og karakteriserer sin tidligere sikkerhedsrådgiver som "et utilfreds og kedeligt fjols".

Det Hvide Hus forsøger ad rettens vej at forhindre bogens udgivelse.

Og så en tur hjem til Danmark... men måske kun for en kort bemærkning.

Regeringen åbner for rejser til en lang række lande

Regeringen indfører med virkning fra 27. juni en ny model for åbning af grænserne og lempelse af rejsevejledningerne for lande i EU- og Schengenområdet samt Storbritannien.

Eller med andre ord: På trods af coronavirus må du gerne rejse til udlandet. Dog skal du huske at følge de lokale regler.

Her kan du se, hvilke lande du må rejse til.

For danskere med hang til surströmming og krebsegilde er udsigterne til en tur over sundet ikke for gode, da regeringen fortsat fraråder rejser til Sverige. Undtaget fra restriktionerne er dog regionerne Skåne, Sörmland og Västerbotten.

Apropos rejser…

Fly fra Pakistan landede i Danmark – flere smittede med coronavirus

18 personer, der er testet positiv for covid-19, har relation til et fly fra Islamabad i Pakistan, der landede i Københavns Lufthavn 6. juni. 16 af de smittede personer var passagerer på flyet, mens de sidste to er nære kontakter til personer fra flyet.

Styrelsen for Patientsikkerhed vurderer, at fire personer var smitsomme, mens de var ombord på flyet.

Og nu, hvor vi er tilbage i Danmark, kan vi fortsætte med historie, som vi også berørte i gårsdagens overblik

Forsvarets Auditørkorps går ind i skandalesager

Gennem flere år har Forsvaret været indblandet i en række skandaler om nepotisme, svindel og misbrug af offentlige midler. Og nu kan Operation X føje to nye sager til listen, som begge er sket i Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI).

Den første sag handler om et såkaldt reklamationsmøde, som blev afholdt på Michelin-restauranten Kong Hans Kælder i det indre København, der er blandt landets fineste - og dyreste - restauranter. Her havde en ammunitionsleverandør inviteret den tidligere chef for våben og ammunitionssektionen i FMI, Torben Sandal Petersen, på mad og drikke.

- Der er ingen tvivl om, at medarbejderen fra Forsvaret har forbrudt sig mod både de forvaltningsretlige regler om, hvad man må modtage af gaver, og sandsynligvis. også straffelovens bestikkelsesregler, siger Sten Bønsing, der er professor i forvaltningsret på Aalborg Universitet.

Torben Sandal Petersen bekræfter over for Operation X, at han deltog i middagen, men han ønsker ikke at uddybe, hvorfor mødet skulle foregå på Kong Hans Kælder.

- At det overhovedet nævnes, at jeg har været på den restaurant. Det er jeg slet ikke interesseret i, siger han.

Du kan læse mere om den anden sag her.

***

Og så er der blevet stjålet seks eksemplarer af den sjældne plante Thy Gøgeurt fra et naturområde nær Hjardemål i Thy. Planten er ekstremt sjældent, og den vokser kun i Thisted og Jammerbugt Kommune. Tyveknægtene kan dog ikke nyde planten længe: Planterne lever i nemlig i symbiose med en svamp, og er svampen væk, kan selv ikke de grønneste fingre få den til at gro.