Operation X

Møde på Michelin-restaurant og bonus til konen - nye problemer i Forsvaret

Forsvarets Auditørkorps er nu blevet involveret i sagen.

Forsvaret har de seneste år været ramt af en række skandaler om nepotisme, svindel og misbrug af offentlige midler.

Og nu kan Operation X føje to nye sager til listen, som begge er sket i Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI).

Den første sag handler om et såkaldt reklamationsmøde, som blev afholdt på Michelin-restauranten Kong Hans Kælder i det indre København, der er blandt landets fineste – og dyreste – restauranter.

Forsvaret havde klaget over en række problemer med ammunitionen fra den spanske leverandør Expal, og så inviterede Expals salgschef til møde med den tidligere chef for våben og ammunitionssektionen i FMI, Torben Sandal Petersen.

- Der er ingen tvivl om, at medarbejderen fra Forsvaret har forbrudt sig mod både de forvaltningsretlige regler om, hvad man må modtage af gaver, og sandsynligvis også straffelovens bestikkelsesregler, siger Sten Bønsing, der er professor i forvaltningsret på Aalborg Universitet.

Med andre ord en alvorlig sag, som nu efterforskes af Forsvarets Auditørkorps.

For pinligt at gå

Torben Sandal Petersen bekræfter over for Operation X, at han deltog i middagen, men han ønsker ikke at uddybe, hvorfor mødet skulle foregå på Kong Hans Kælder.

- At det overhovedet nævnes, at jeg har været på den restaurant. Det er jeg slet ikke interesseret i, siger han.

Expals daværende salgschef bekræfter også at have deltaget i mødet.

Han vil heller ikke lade sig interviewe, men forklarer i en mail, at han blev henvist til Kong Hans Kælder af personalet på det hotel, han boede på. Da han ankom – og så priserne på menukortet – var det for pinligt at rejse sig og gå, forklarer han.

En bonus til konen

Den anden sag handler om en anbefaling om en bonus på 20.000 kroner.

I programmet 'Fejlskud i Forsvaret' undersøger Operation X en projektgruppe, der stod for at lave aftaler om indkøb af ammunition for cirka 1,35 milliarder kroner i 2017.

Lederen af gruppen, Bent Bech, gav her sin anbefaling om en bonus på 20.000 kroner til sin kone, Annette Bech, der i øvrigt var ansat direkte under ham.

- Det her er jo vigtigt, fordi det handler om inhabilitet. Det vil sige, at man lader sine beslutninger påvirke af personlige interesser. For at sige det, som det er, er faren jo, at lederen for eksempel giver løntillæg til sin ægtefælle, ikke fordi vedkommende er særligt berettiget til det, men fordi vedkommende er ægtefælle, siger Sten Bønsing.

FMI’s direktør, generalløjtnant Flemming Lentfer, tager afstand fra både mødet på Kong Hans og bonussen.

- Det er ikke i orden, siger han om at mødes med leverandøren på Kong Hans.

At Bent Bech gav sin anbefaling til en bonus til sin kone, er ”en klar fejl” og ”på ingen måde den måde, det skal foregå”.

- Han gav sit input, og det må han ikke, og det er en fejl. Det overtræder et eller andet sted habilitetsreglerne, så det erkender jeg fuldstændig, siger Flemming Lentfer.

Ministeren ude med riven igen

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) har siden sit indtog i ministeriet gjort det klart, at hun har tænkt sig at rydde op i den slags sager.

- Jeg tror ikke, der kan være tvivl om min holdning til den slags. Hvis jeg syntes, det var i orden, så havde jeg jo ikke iværksat alle de initiativer for at rydde op. Det gælder den her sag, og det gælder en stribe andre sager, siger hun til TV 2.

Sagerne kommer frem, efter Forsvaret det seneste år har været ramt af en række skandaler. Senest blev den tidligere hærchef H.C. Mathiesen idømt 60 dages fængsel for blandt andet magtmisbrug ved at have hjulpet sin kæreste ind på en attraktiv uddannelse i Forsvaret.

I december brød en skandale ud om dårlig regnskabspraksis i Forsvarets Ejendomsstyrelse. Det kom frem, at medarbejdere i flere år havde kunnet bestille varer og tjenesteydelser uden nogen form for kontrol.

I januar afdækkede Berlingske så en række kritisable forhold om misbrug af Forsvarets kreditkort, blandt andet hvordan en kommandørkaptajn havde misbrugt sit tjenstligt udleverede kort på en natklub på Malta.

Efter Operation X gik ind i sagen i efteråret 2019, er Forsvarets Auditørkorps blevet bedt om at undersøge flere forhold i FMI.