Nyheder

Forsvaret droppede først våben efter 12 år med fejl - det skriger til himlen, siger formand

Forsvarsministeren har bedt FMI om en redegørelse. Men alting er gået efter bogen, siger hun.

Trods en lang årrække med omfattende problemer og massiv intern kritik af de såkaldte mortérgranater, indgik Forsvaret i 2017 en ny aftale om indkøb af flere granater fra samme producent.

Vi har knap 13.000 granater, vi ikke kan bruge til meget andet end at skyde i havet

Ekspert om granaterne

Men bare ét år efter aftalen var indgået, besluttede Forsvaret at droppe våbnet.

- Vi sagde ”vi gider ikke mere, vi stopper her”, siger generalløjtnant Flemming Lentfer, der er direktør i Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI).

En god beslutning - for våben og ammunition må ikke have så omfattende fejl, som der har været på mortérerne og granaterne. Det mener Kurt Brantner, der er fungerende formand for Soldaternes Fagforening, HKKF, efter at have set programmet ”Fejlskud i Forsvaret”.

Men ifølge formanden også en beslutning, der kommer alt for sent.

Formand: Soldaterne har krav på det bedst tænkelige udstyr

I programmet afslører Operation X, at indkøbsaftalen i 2017 blev indgået på trods af talrige fejl på våbensystemet fra den spanske producent Expal. Fejl, der begyndte allerede i 2006 – samme år Forsvaret indkøbte våbensystemet. Og i 2010 omkom to unge soldater, da en granat fra Expal eksploderede utilsigtet under en øvelse på grund af en såkaldt rotordrejning – en fejl på granaten.

- 12 års forløb er alt for lang tid. I de 12 år sender man rigtig mange soldater ud, og de kan jo aldrig være sikre på deres våben og ammunition. Det duer ikke. Det er farlige ting, de skal ud og løse, så de har krav på at få det bedst tænkelige udstyr med, siger Kurt Brantner.

- Man skal jo ikke gå på kompromis med soldaternes sikkerhed i længere tid end højest nødvendigt.

Interne dokumenter, som Operation X har fået aktindsigt i, viser, at Forsvarets egne eksperter løbende udtrykte massiv kritik af Expal.

Blandt andet skrev en ekspert om granaterne ”vi har knap 13.000 granater, vi ikke kan bruge til meget andet end at skyde i havet”, mens en anden skrev ”Jeg troede, vi havde et fælles ønske om at bevæge os væk fra Expal og over i et mere sikkert produkt?”. Et ønske, som også Danmarks allierede fra Belgien delte. I en mail fra 2016 fremgår det, at Belgien også havde omfattende problemer med Expal og efterspurgte en liste over Danmarks problemer til en klagesag mod producenten.

- Man er i krig med det, man har

Flemming Lentfer, direktør i FMI, medgiver, at der har været problemer med granaterne, men Forsvaret var nødt til at beholde våbensystemet, mens soldater var i krig med det, siger han.

- Vi havde en pligt til at opretholde den kapacitet, som infanteriet var helt afhængigt af. Man er i krig med det, man har - ikke det, man gerne ville have haft.

Men det er ikke godt nok til soldaterne, mener Kurt Brantner. Han mener, at man burde have handlet langt hurtigere på de mange fejl og stoppet med at bruge granaterne.

- I internationale operationer er der andre lande, som bruger andre typer ammunition. Så må man jo lave nogle aftaler derude om det og anskaffe sig noget andet på uddannelsen herhjemme på sigt, siger Kurt Brantner.

Det må ikke ske igen

Kurt Brantner bakkes op af flere eksperter, som er blevet præsenteret for sagen.

- Man burde have annulleret kontrakten. Det er mig helt uforståeligt, at man ikke har grebet ind, siger specialist i udbud Steen Jensen.

- Med så mange fejl vil det på et tidspunkt være misligholdelse fra leverandørens side, og så skulle man gerne kunne komme ud af kontrakten, siger Hans Peter Michaelsen, der er forsvarsanalytiker og har en fortid med indkøb hos netop FMI.

- Det ville være normal procedure.

Minister ser ingen anledning til at gå videre

Oplysningerne om det store omfang af fejlfunktionerende mortérgranater bekymrer soldaterformand, Kurt Brantner. Og det må ikke ske igen med andre våben eller andre slags ammunition, mener han.

- Det skriger til himlen, at der er nogle procedurer, man bør se på, for at det her ikke skal gentage sig. Det er der ingen tvivl om, siger han.

TV 2 har sendt Operation X-programmet ”Fejlskud i Forsvaret” til forsvarsminister Trine Bramsen, men hun har haft for travlt til at se det.

Hun forklarer dog, at hun har bedt FMI om at lave en redegørelse om forløbet i FMI, og den viser ifølge hende, at alting er gået efter bogen.

- Der er ikke noget dér, som giver os anledning til at gå videre.

Men kunne det ikke være gavnligt at få andre øjne på end FMI selv?

- Der skal være noget, vi finder kritisk, eller hvor vi kan se, at tingene ikke er foregået, som de burde foregå, og det kan jeg ikke se, at der er med det grundlag, I kommer op med.

EL: Nogle advarselslamper virker ikke, som de skal

Men det kan Enhedslistens forsvarsordfører Eva Flyvholm. Hun har set programmet og hæfter sig ved, at Forsvaret ikke reagerede på de løbende indrapporteringer, der har været om fejlene på Expals granater.

- Det, synes jeg, er problematisk. Vi ved jo ikke, hvor alvorlige konsekvenser, det her kan have haft. I det hele taget siger det her noget om, at der er nogle advarselslamper, der ikke virker, som de skal, siger hun til TV 2.

Operation X har forelagt kritikken for Expal, men den spanske producent er aldrig vendt tilbage på henvendelserne.