GO'

Forældre deler billeder af børn uden at spørge om lov: - Man kan godt blive flov

Nederst i artiklen er fem råd til, hvordan du undgår at overskride dine børns grænser på de sociale medier.

Flovt, irriterende og respektløst.

Sådan har mange børn det, hvis deres forældre deler billeder af dem på sociale medier uden at spørge om lov.

Det viser en ny undersøgelse lavet af Børns Vilkår.

Her svarer otte ud af ti, at deres forældre lægger billeder op af dem uden at spørge om lov. 44 procent synes, det er flovt og pinligt, når det sker. 37 procent bliver irriterede, mens 28 procent ikke føler sig respekteret.

Ni procent svarer, at delingen gør dem kede af det, mens fire procent angiver, at de er ligeglade.

Om undersøgelsen

I maj 2020 deltog 1.090 besøgende på BørneTelefonen.dk i en spørgeundersøgelse. 

Her svarede de på, om de har oplevet, at deres forældre har delt billeder af dem på sociale medier uden at spørge om lov, og hvordan det fik dem til at føle.

I alt 80 procent af respondenterne svarer 'ja' til, at deres forældre ofte, en gang imellem eller en sjælden gang imellem deler billeder af dem på sociale medier uden at spørge om lov.

Omkring 17 procent svarer, at det aldrig sker, mens knap 3 procent har svaret 'ved ikke'.

Gennemsnitsalderen for brugerne på BørneTelefonens hjemmeside er 15 år.

Kilde: Børns Vilkår

Stolt mor vil dele med hele verden

12-årige Selma Sandby er en af dem, der har oplevet, at hendes mor har delt billeder af hende uden at spørge om lov.

- Hvis man ikke synes, det er et godt billede, kan man godt blive lidt flov, hvis der er nogen, man kender, der har set det, siger hun i 'Go' aften Live'.

- Det har jeg prøvet et par gange, men så har jeg fortalt hende, at jeg måske ikke synes, at jeg så vildt pæn ud, eller at jeg måske var lidt fjollet. Og så har jeg så bedt hende om at tage det ned igen, og det har hun så gjort, fortsætter hun.

For Helle Sandby handler det dog mest om én ting, når hun har delt fotos af sine børn.

- Som forælder er man jo helt grundlæggende stolt af sine børn. Det er jeg i hvert fald. Og det vil man jo gerne dele med hele verden, siger hun.

Helle og Selma Sandby har en fælles rejseblog, hvor de deler mange personlige billeder. Derfor har de også haft mange snakke om, hvilke billeder der var okay at bruge.

Det forstår Sanne Lind, der er børnefaglig konsulent i Børns Vilkår, godt.

- Vi kommer ikke med en løftet pegefinger om, at man ikke må dele billeder af sine børn. Men vi vil gerne opfordre til en ekstra omtanke, og at man bliver kritisk om, hvad det er man deler, siger hun.

Forældre skal være rollemodeller

Børns Vilkår har lavet undersøgelsen i forbindelse med en ny kampagne kaldet 'Kunsten at dele'. For grundlæggende handler det ifølge Sanne Lind om, at forældrene skal blive bedre til at tage en snak med deres børn om, hvad de må dele, inden de poster.

- Børnene vil faktisk gerne have lov til selv at være med inde over og have medbestemmelse, og jeg synes, det er meget vigtigt, at vi giver dem den ret til selv at bestemme over deres egne billeder, siger hun og fortsætter:

- Hvis vi bare deler ukritisk, så er vi med til at skabe en risiko for vores børn. Vi er med til at danne en meget tidlig digital profil af dem, og vi kan risikere, at de billeder, vi lægger ud, kan havne steder, der kan skade dem.

På billeder, hvor man tydeligt kan se, at det er dem, er jeg i højere grad opmærksom på at spørge, om jeg må dele det

Helle Sandby

Derudover mener Sanne Lind også, at forældre skal være rollemodeller, netop når det kommer til at lære deres børn at bruge de sociale medier på ansvarlig vis.

- Børnene tager billeder af hinanden, og vi vil gerne lære dem, at de skal spørge om lov, inden de deler billeder af andre. Derfor bliver vi jo også nødt til at være foregangsmænd og snakke med vores børn om det. Og vigtigst af alt respektere, hvis børnene siger nej, siger hun.

Spørger mere – og har lavet klare aftaler

Hjemme hos Helle og Selma Sandby har de gennem tiden haft flere gode snakke om, hvad der må deles, og hvad der ikke må deles. Især fordi de også har en fælles rejseblog, hvor de deler mange personlige billeder.

Og de snakke har betydet, at Helle Sandby i dag tænker meget mere over, hvilke billeder hun deler af sine børn på de sociale medier.

Helle Sandby ved i dag, at det er okay, hvis hun deler billeder af sine børn, når de er fotograferet bagfra - eller hvis man ikke tydeligt kan se, at det er dem.

- På billeder, hvor man tydeligt kan se, at det er dem, er jeg i højere grad opmærksom på at spørge, om jeg må dele det, forklarer hun.

Det gør sig særligt gældende for Selmas storesøster på 15 år.

- Hun er meget klar omkring, at hun aldrig nogensinde vil have, at jeg deler et billede af hende, hun ikke selv ville dele på sin egen profil, sige Helle Sandby.

Nedenfor kan du få fem råd om deling af billeder fra Børns Vilkår:

Fem råd om deling af billeder

 1. Tænk dig om en ekstra gang

  Vær kritisk omkring, hvad du deler. Og vær det allerede inden du spørger dit barn om lov til at dele et billede eller en video.

  For det er ikke sikkert, at dit barn selv kan overskue konsekvenserne ved deling af et billede. 

  Overvej derfor, hvem der får glæde af at se billedet, og om de kan skade dit barn i fremtiden – eller om han eller hun fremover vil blive flov over at have billedet liggende online.  

  Hvis du er i tvivl, skal du måske bare lade være med at dele. 

 2. Spørg dit barn om lov

  Børn synes ikke altid, at de er lige så nuttede, sjove eller dejlige på et billede, som du synes. Derfor bør du altid spørge dit barn om lov, før du deler et billede. 

  Hvis dit barn ikke ønsker, at du deler billedet, bør du respektere det.   

  Har du små børn, som du ikke kan spørge om lov, bør du tænke over, om de billeder, du ønsker at lægge op, kan tåle at se dagens lys, når dit barn bliver ældre. 

 3. Giv privatindstillingerne et eftersyn

  Hvis du først har delt et billede på en offentlig profil, mister du kontrollen over det. 

  Derfor er det en god idé at tjekke, at dine privatindstillinger på Facebook, Instagram og andre sociale medier er rettet til, så du ved, hvem du deler dine billeder med.

  Så bliver det både mere trygt og sikkert at dele billeder. 

 4. Snak om billeddeling med dit barn

  Du bliver klogere på dit barns grænser, hvis du taler med dem om billeddeling. Og det kan give dig inspiration til konkrete aftaler, du kan lave med dit barn, om hvad du må dele.

  Måske vil dit barn helst, at du kun deler billeder af dem, hvor de er fotograferet bagfra? Måske ønsker de ikke, at du tagger dem i de billeder, du deler? Og måske ændrer deres grænser sig i takt med, at de bliver ældre? 

  Derfor bør du løbende tale med dem om, hvordan de har det med deling af billeder. 

  Hvis du taler med dit barn om billeddeling, lærer du også ham eller hende, at man skal tænke sig om og spørge, før man deler billeder af andre. 

 5. Lær dit barn om retten til privatliv

  Et studie fra Storbritannien har vist, at der af mange børn er delt 1000 billeder af dem, inden de begynder i skole. Men dine børn har også ret til et privatliv.

  Derfor kan det være en god idé at tale med dit barn om, hvor privat han eller hun ønsker at være. 

  Lær dem at det er okay at sige nej tak  – og respekter, hvis de gør det. 

Udarbejdet ud fra interview med børnefaglig konsulent Sanne Lind og de officielle råd fra Børns Vilkår. Læs mere om dem her