Coronavirus

LIVE: Pressemøde i Sundhedsministeriet

Hvad skete der? Sundheds- og ældreministeriet oplyser, at én person er konstateret smittet ved Black Lives Matter-demonstrationen i København 7. juni, hvor flere end 15.000 deltog.

Hvad er pointen? Myndighederne opfordrer alle, der har gået tæt til demonstration, og som derved kan have været udsat for smitte, om at lade sig teste for covid-19.

Livebloggen opdateres ikke længere.

Pressemødet er slut

Pressemødet fra Sundheds- og ældreministeriet er slut. Til slut lyder det afsluttende fra ministeren:

 - Vi har nu lokaliseret, at der er en smittet, der deltog i Black Lives Matter-demonstrationen, der var inde i mængden. Og derfor er opfordringen fra os, at hvis man har været i mængden, og kan have været udsat for smitte, så skal man lade sig teste. Også selvom man ikke har haft symptomer.

- Og har man været med i demonstrationen, og har haft symptomer, så skal man kontakte sin egen læge, siger sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S).

Ministeriet understreger, at opfordringen særligt går til dem, der har stået og gået tæt under demonstrationen.

Prøver kan bestilles på www.coronaprover.dk.

Styrelsen for Patientsikkerhed: - Vi er klar til at tilbyde hjælp

- Vi er i kontakt med alle dem, der bliver konstateret smittet med covid-19. Og kommer der flere fra demonstrationen, der er konstateret smittet, så vil vi tilbyde hjælp med smitteopsporing, siger Anette Lykke Petri, der er konstitueret direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed.

Minister: - Der er masser at lære

- Det er forventeligt, at sygdommen vil blusse op. Vi har at gøre med en meget, meget smitsom sygdom. Det, der har at gøre med, om vi får en bølge to, er om samfundet og danskerne gør sig umage med at overholde anbefalingerne, siger sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S).

- Der er masser at lære af denne her situation, og man har den grundlovssikrede ret til at demonstrere, og alt hvad vi kan af lære af denne her situatione tager vi med, men lige nu handler det om at få bremset smittekæderne.

Styrelsen for Patientsikkerhed: - Der er forskel på risikoen

- Har man stået inde i midten af demonstrationen er risikoen større, end hvis man gik bagerst eller ude i kanten.

- Demonstrationen har varet over længere tid, og man kan have skiftet position. Så ud fra et forsigtighedsprincip opfordrer vi til, at man lader sig teste, siger Anette Lykke Petri, der er konstitueret direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed.

Minister: - Det kommer ikke til at ændre genåbning

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) siger, at smitten under demonstrationen ikke kommer til at få betydning for den yderligere genåbning af samfundet:

- Det her viser, hvor vigtigt Styrelsens for Patientsikkerheds arbejde med at opspore smittekæder er, siger ministeren.

Sundheds- og ældreminister oplyser, at der ikke findes tal på, hvor mange fra demonstrationen, der allerede er blevet testet.

- Men selv milde symptomer skal man være opmærksom, siger sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke.

Tid kan bestilles online

Har man symptomer, skal man kontakte egen læge med henblik på at blive testet.

Har man ikke symptomer, skal man gå ind på https://www.coronaprover.dk/ for at bestille en tid.

Det oplyser Styrelsen for Patientsikkerhed.

Minister: - Vi har overskydende kapacitet

- Vi har haft overskydede kapacitet. Og derfor kan vi på kort tid få det op at køre, så vi kan få testet alle, siger sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S).

Styrelsen for Patientsikkerhed: - Vi går med livrem og seler

- Det er en meget stor gruppe. Og derfor er det vanskeligt for personen at sige, hvor vedkommende har været. Derfor går vi med livrem og seler. Derfor går vores generelle regler på, at samtlige deltagere, der har stået tæt i demonstrationen, lader sig teste, siger Anette Lykke Petri, der er konstitueret direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed.

Minister: - Overhold retningslinjer

- Det her viser, at vi har sygdommen i vores samfund. Det kan gå hurtigt. Og derfor er det vigtigt, at man overholder myndighedernes retningslinjer - også her i sommerperioden, siger sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S).

Styrelsen for Patientsikkerhed: - Alle skal lade sig teste

- Vi er i kontakt med den smittede. Men der er også en gruppe, som vi ikke kender. Og hvis man har deltaget, skal man lade sig teste. Selv om man ikke har symptomer, skal man lade sig teste.

- Vi ved, at en del har ladet sig teste, men vi opfordrer alle til at lade sig teste – særligt hvis man har symptomer på covid-19, siger Anette Lykke Petri, der er konstitueret direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed.

15.000 deltog i demonstration

Dag Hammarskjölds Allé foran den amerikanske ambassade i København var fyldt til bristepunktet.

Sundhedsminister: - Bliv testet hvis du var med i demonstration

- Vi har indkaldt pressen i dag, fordi vi har aktiveret en aktiv smitteopsporing, og det vi kan konstatere nu, er, at der er smitte hos en person, der deltog i Black Lives Matter-demonstrationen.

- Der deltog 15.000 mennesker, og en del af dem stod meget tæt sammen. Derfor kommer der nu en opfordring. Personer, der vurderer, at de har opholdt sig tæt på andre. Altså inde i mængden. De kan jo have været udsat for smitte og derfor opfordres de til at lade sig teste.

- Og det gælder uanset, om man har symptomer eller ej. Hvis man har været med i demonstrationen og har symptomer, så skal man kontakte sin egen læge.

Pressemøde holdes udenfor

Pressemødet går i gang klokken 18.00 og vil blive afholdt i gården ved Sundheds- og ældreministeriet.

33 konstateret smittet det seneste døgn

Det er fortsat uklart, hvad pressemødet reelt vil handle om. Men ministeriet oplyser, at sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) vil være til stede samt konstitueret direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed Anette Lykke Petri.

Ingen er døde i Danmark, mens de har været smittet med covid-19, det seneste døgn, men 33 er erklæret smittet og yderligere to er blevet indlagt.

Sundhedsministeriet indkalder til pressemøde klokken 18.00

Sundheds- og ældreministeriet indkalder til doorstep klokken 18.00 i ministeriet grundet "en ny og vigtig udvikling i Covid-19-epidemien".

Følg det LIVE øverst i artiklen.