Samfund

Se før- og efterbillederne: Her er statuerne, der blev vandaliseret i protest

Det er ikke kun i USA, at mindesmærker har været udsat for hærværk.

En bølge af vandalisme mod statuer og mindesmærker finder sted i forbindelse med, at demonstranter over hele USA protesterer mod blandt andet raceforskelle under sloganet Black Lives Matter.

Protesterne, der begyndte i kølvandet på den sorte amerikaner George Floyds død i politiets varetægt, har udviklet sig til også at handle om krav om at fjerne monumenter i USA, der er forbundet med racisme.

Nedenfor kan du få et overblik over nogle af de statuer og mindesmærker, som har været udsat for hærværk.

'Unknown Confederate Dead'-statue i staten Georgia

Statuen før.
Statuen før.

Nogle hvide amerikanere forbinder konføderations-symboler som sydstatsflaget og statuerne med den amerikanske historie og stolthed over at være fra sydstaterne. Andre associerer disse symboler med racisme, slaveri og hvides undertrykkelse af sorte borgere, da netop ønsket om, at slaveri fortsat skulle være tilladt, var årsagen til den amerikanske borgerkrig mellem syd- og nordstaterne.

Robert Milligan statue i London

Før.
Før.

Robert Milligan var en kendt plantage- og slaveejer, og derfor vandaliseres statuen af ham i London. Ved sin død i 1809 havde han efter sigende 526 slaver.

Robert E. Lee-statue i staten Virginia

Statuen før.
Statuen før.

Som medlem af aristokratiet i staten Virginia var Robert E. Lee i nær kontakt med slaveriet. Han havde omkring et halvt dusin slaver selv. Da Lees svigerfar, George Washington Parke Custis, døde, blev Lee herre over 196 slaver på plantagen i Arlington. Selv om testamentet indeholdt bestemmelser om, at slaverne skulle gives fri, og satte en frist på fem år til at få ordnet detaljerne, måtte Lee skaffe sig midler for at betale sin svigerfars gæld. Det gjorde han ved at lade slaverne arbejde på plantagen og udleje dem til omkringliggende plantager og til det østlige Virginia i hele den femårige periode.

Belgiske Kong Leopold 2.

Statuen før.
Statuen før.

Mange unge belgiere har været ude at sige, at de skammer sig over, at Kong Leopold 2. fortsat bliver ved med at blive hædret, når det anslås at millioner af congolesere døde mellem 1885 og 1908, efter kongen indtog Congo.

Christopher Columbus' statue i Boston

Sådan så Christopher Columbus statuen ud i Boston før protesterne.
Sådan så Christopher Columbus statuen ud i Boston før protesterne.

Statuen af Christopher Columbus i den amerikanske by Boston fik hugget hovedet af. Politiet havde forinden modtaget opkald fra borgere med krav om at fjerne statuen, da den "minder om koloniseringen og slaveri" i USA. Christopher Columbus var en italiensk-født opdagelsesrejsende og er længe blevet hyldet i skolebøger for at være "opdageren af USA". Han betragtes dog samtidig af mange som årsagen til begyndelsen på folkedrab mod de oprindelige folk i landet. Også i byen Richmond, Virginia, er en Colombus-statue blevet vandaliseret, skriver lokale medier.