Coronavirus

Danske forskere på sporet af coronavirus-vaccine: - Den virker på mus

Efter lovende forsøg på mus skal dansk vaccine mod covid-19 nu testes på mennesker. "En milepæl" kalder forsker forsøgets resultat.

Lokalerne på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet har stået tomme siden nedlukningen 11. marts.

Lyset har kun været tændt i enkelte lokaler, hvor et hold på 10-15 forskere har arbejdet på en covid 19-vaccine.

Et arbejde, som nu ser ud til at have båret frugt, idet vaccinen virker på mus, skriver universitetet i en pressemeddelelse.

Nu skal den testes på mennesker, hvilket man er fortrøstningsfuld i forhold til, at den vil gøre, fortæller professor Ali Salanti, til TV 2.

- Vores vaccine virker på mus. At vi får den rigtige respons i mus bekræfter, at vi har den rigtige vaccine, siger Ali Salanti og fortsætter:

- Og vi tror, at den respons, vi får med dyrene, vil være den samme i mennesker - og så har vi en vaccine, der kan beskytte mod covid-19, siger han.

Baseret på HPV-vaccine

Forskerholdet har selv udviklet vaccineteknologien. En teknologi, der er baseret på HPV-vaccinen i en måde, den fungerer på, forklarer Ali Salanti.

Den er designet til at ligne covid-19-virussen, der har spredt sig som en global pandemi. Det skal få kroppen til at skabe antistoffer, der kan slå den harmløse virus - men altså også coronavirussen - ned, når kroppen møder den.

Forskerne har taget blodprøver i mus for at se, om de antistoffer, som musene har dannet for at stoppe corona-efterligningen, kan forhindre den rigtige coronavirus i at trænge ind i menneskeceller.

Selv når musenes blod er fortyndet 5000 gange, virker antistofferne stadig effektivt.

- Det er slående, at vi kan fortynde disse blodprøver fra musene flere tusinde gange og stadig forhindre virus i at trænge ind i celler. Det vil sige, at det er meget effektivt, for hvis vi kan fortynde de 2000 gange, og det stadig virker, så er vi ret fortrøstningsfulde i forhold til, at det kan virke på mennesker, siger Ali Salanti.

En anden af forskerne bag forsøget, lektor Adam Sander, kalder resultaterne "en milepæl".

- Det er en milepæl, at vi får et så markant stærkt virus-neutraliserende respons i mus. Det er rigtig godt. Vi håber at kunne gå i gang med de første kliniske forsøg på mennesker om et halvt år, siger lektor Adam Sander.

Vaccinens effektivitet er testet blandt andet hos professor Søren Riis Paludan på Aarhus Universitet.

- I det vildeste scenarium er det her covid-19-vaccinen, og så behøver jeg næsten ikke at sige mere, siger han til Politiken.

- Men jeg har også fulgt videnskabelig litteratur længe nok til at vide, at der er mange ting, der har set godt ud i mus, og så holdt det ikke i mennesker.

Kommer ikke først

De danske forskere er ikke de første på scenen med en vaccine. Der findes eksempelvis ti andre vacciner mod covid-19, der allerede testes på mennesker.

Forskerne bag den danske vaccine har dog har ikke travlt med at komme først.

- Der er plads til flere forskellige typer produkter. Hvis vi har det bedste produkt, der bedre kan hjælpe ældre eksempelvis, kan det erstatte nogle af de halvdårlige produkter, der er allerede, siger Ali Salanti.

Nu skal vaccinen testes på mennesker. Tests, der sandsynligvis først vil kunne gennemføres i slutningen af året.