Nyheder

Black Lives Matter-demonstration i Aalborg

Hvad skete der? Foreningen Black Lives Matter Denmark demonstrerede tirsdag klokken 17 i Aalborg mod systemisk racisme.

Hvorfor skete det? Efter amerikaneren George Floyd døde 25. maj er der verden over blevet rejst protester mod politivold og racisme.  

Livebloggen opdateres ikke længere.

Demonstrationen i Aalborg er slut

Demonstrationen er så småt ved at være slut efter at være endt på havnen i Aalborg.

TV 2s journalist Ulrik Lyager har fulgt begivenheden, og på spørgsmålet, om der under demonstrationen har været forskel på sorte og hvide demonstranter i dag, svarer han ”både ja og nej.”

- Det er mest sorte personer, der står forrest, men når man har fulgt demonstrationen og ind igennem byen, har det været meget tydeligt, at det både har været sorte og hvide personer, der har gået blandt hinanden med de samme skilte, siger Ulrik Lyager.

Nordjysk politiker opfordrer demonstranter til at holde sig væk

De konservatives sundhedsordfører Per Larsen, som er valgt i Nordjylland, siger til TV 2 Nord, at han opfordrer demonstranterne til at holde sig væk.

- Jeg synes, det er ansvarsløst både for arrangørerne og dem, der deltager.  Det er uansvarligt og hensynløst, der er nogle, der er bange for at dø - og det er en virus, der dræber, siger han.

Demonstrationer, denne grundlovssikrede rettighed, har hele tiden været undtaget forsamlingsforbuddet, og Per Larsen anerkender, at folk skal have lov til at demonstrere. Men han mener, man kunne have gjort det på en anden måde.

- Man kan hænge tusindvis af plakater op, og man kan lave arrangementer virtuelt – og altså ikke fysisk, jeg synes, man skal afholde sig fra at stimle sammen så mange mennesker. Jeg synes, det er tankeløst og uansvarligt, siger Per Larsen til TV 2.

Demonstrationen bevæger sig gennem Aalborg

Demonstranterne har forladt Toldbods Plads i det nordlige Aalborg og bevæger sig ind igennem byen.

På skilte, der bliver båret af flere af de deltagende, står der blandt andet ”Black lives matter” og ”Silence is violence”.

Bwalya Sørensen: Hvis man er utilfreds, må man blive hjemme

Op til demonstrationen i Aalborg har der været talt meget om de retningslinjer for hvide personer, Black Lives Matter Denmark havde delt på sin Instagram-profil forud for demonstrationen i København.

Foreningens talskvinde, Bwalya Sørensen, forklarer, at hvis man er utilfreds med, at der skal være forskelle på hvide og sorte personer til demonstrationen ”må man blive hjemme.”

Omkring 500 mennesker demonstrerer

TV 2s journalist Ulrik Lyager vurderer, at der er 500 mennesker samlet til demonstrationen. Lige nu er der taler på Toldbolds Plads i Aalborg, inden de skal gå og slutte ved havnen omkring klokken 19.

På scenen har talskvinden for foreningen, Bwalya Sørensen, opfordret de sorte deltagende personer til at komme tættest på scenen.

Foreningen har ellers fået kritik for sine retningslinjer til hvide mennesker under demonstrationerne.

Demonstranter bærer ansigtsmasker

Demonstrationen i Aalborg er begyndt, og ifølge TV 2s journalist Ulrik Lyager har mange taget opfordringen til sig og taget masker på.

Han siger også, at folk holder afstand mellem grupperne.

I København var der særlige regler for hvide, men sådan bliver det ikke i Aalborg

Efter demonstrationen i København er Black Lives Matter Denmark blevet mødt af kritik, fordi foreningen på sin Instagram havde delt en række retningslinjer, som hvide personer burde følge.

Under overskriften "Protest Etiquette For White Folks" lød reglerne blandt andet, at hvide demonstranter skulle holde sig fra at råbe særlige kampråb, for eksempel "I can't breathe" ("jeg kan ikke få luft", red.), da det udsagn i særdeleshed er knyttet til sortes erfaringer med politivold.

I Aalborg mener en af organisationens frivillige, at protokollen af retningslinjer er for vidtgående.

- Jeg bakker fuldt op om Black Lives Matter, men personligt synes jeg, det her (etiketten, red.) er for ekstremt. Jeg ville gøre det anderledes. Solidaritet går begge veje, siger Essi Tomobile til TV 2.

Læs historien her:

Demonstrerer på trods af coronafrygt

Black Lives Matter Denmark har som følge af den aktuelle situation opfordret deltagerne til at bære maske, undgå at kramme og generelt holde afstand ved dagens begivenhed i Aalborg.

I går anbefalede Socialdemokratiets politiske ordfører, Jesper Petersen, alle de deltagende ved den store demonstration i København at lade sig teste for covid-19.

Modedesigner og blogger Henrik Silvius har ifølge Black Lives Matter Denmarks Facebookside doneret 1600 masker til demonstrationen.

Flere end 1000 har tilmeldt sig antiracistisk demonstration

Mere end 1000 personer har på Facebook tilkendegivet, at de deltager i foreningen Black Lives Matter Denmarks demonstration i Aalborg. Flere har vist interesse for begivenheden, der er blevet arrangeret, efter den sorte amerikaner George Floyd døde i politiets varetægt for godt to uger siden.

Dødsfaldet har sat skub i store demonstrationer verden over.

Foreningen havde i weekenden arrangeret en lignende demonstration i København, hvor 15.000 mennesker deltog.