Nyheder

Skatteminister om skattely: Det er på godt jysk, træls

SF og Enhedslisten føler sig snigløbet af regeringen i aftale om skattely og hjælpepakker. Minister er bundet af EU-regler, sagde han på samråd i dag.

Regeringen kommer ikke til at stramme reglerne for at afskære flere virksomheder med base i skattely fra statens hjælpepakker.

Dermed er det fortsat kun en lille og ubetydelig håndfuld virksomheder i Danmark, som ikke kan få lønkompensation af den danske stat.

- For at sige det helt ærligt, der er ikke meget at gøre for en regering. Der kan vi lige så godt lægge svesken på disken med det samme, sagde skatteminister Morten Bødskov (S) under et samråd på Christiansborg i dag.

Støttepartier: Svært at få regeringen med

Skatteministeren og hans kollega i Erhvervsministeriet, Simon Kollerup (S), måtte i formiddag svare på en række spørgsmål fra utilfredse medlemmer af skatteudvalget fra SF og Enhedslisten.

Støttepartierne mener, regeringen er alt for uambitiøs, fordi virksomheder, som benytter skattely, kan få udbetalt lønkompensation til deres medarbejdere under coronakrisen - selv om et enigt Folketing i april vedtog, at de skulle udelukkes fra hjælpepakker.

Det var i hvert fald sådan, nogle partier forstod aftalen:

- Ved enhver given lejlighed siger regeringen, at bekæmpelse af skattely er meget vigtigt. Men når vi kommer ind til kernen, så er det meget svært, at få regeringen med på noget, som har en konkret betydning i praksis, siger Enhedslistens skatteordfører Rune Lund.

Han bliver bakket op af SF’s skatteordfører Carl Valentin:

- Det er ikke vores oplevelse, at man går så langt, som man kan. Vi ser andre lande gå længere.

Kun 19 virksomheder kan afskæres fra hjælpepakker

Ifølge embedsmænd i Skatte- og Justitsministeriet er det ikke muligt at stramme reglerne yderligere, da det ville gå imod EU-retten.

Det ærgrer i dag skatteminister Morten Bødskov, som sammen med resten af Socialdemokratiet – med egne ord – har sat sig i spidsen for bekæmpelsen af skattely:

- Selvfølgelig synes jeg, det - på godt jysk - er træls. Virkeligheden er bare den, at vi er bundet af nogle EU-retslige forpligtigelser her.

Morten Bødskov afviser derfor at gå længere end den aftale, der allerede er indgået, og som reelt kun afskærer 19 virksomheder i Danmark – ud af flere hundrede tusinde virksomheder – i at få del i hjælpepakkerne:

- Hvis jeg går længere, end det Justitsministeriet og mine egne kyndige folk på området anbefaler, så vil det jo få de konsekvenser, at virksomheder ville kunne anlægge sager mod staten, siger Morten Bødskov.

Skatteministeren drog på samrådet paralleller til sagen om den tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs mulige ulovlige instruks om adskillelse af mindreårige asylansøgere og deres ældre ægtefæller.

- Hvis jeg ligefrem giver en instruks om noget, som jeg har fået en anbefaling om ikke at gøre, så tror jeg, at man skal tænke sig alvorligt om, sagde Morten Bødskov under samrådet i dag.

Uenighed om muligheder

Enhedslistens skatteordfører Rune Lund mener ikke, regeringen udnytter de muligheder, som der allerede er indenfor EU-lovgivningen. Han vil blandt andet have indført en såkaldt misbrugsbestemmelse i forbindelse med hjælpepakkerne.

En misbrugsbestemmelse skal ifølge Rune Lund sikre, at man kan afskære virksomheder fra at modtage hjælpepakker, hvis staten kan sandsynliggøre, at virksomhederne er ejet af skuffeselskaber i udlandet, der kun har til formål at undgå skattebetalinger.

Skatteministeren siger til TV 2, at der allerede er indført en generel misbrugsbestemmelse i bekendtgørelsen om hjælpepakkerne, men ifølge Rune Lund er det ikke nok. Han vil have misbrugsbestemmelserne skrevet ind i dansk lovgivning, for at kunne udelukke virksomheder, som i sidste ende er ejet i skattely.

- Vi skal have det ind i dansk lovgivning, at EU’s misbrugsregler gælder i forhold til hjælpepakker. Det er det centrale. Herefter vil det i sidste ende være op til domstolene at definere, hvor langt, vi kan gå. Regeringen ved godt, det forholder sig sådan, siger Rune Lund.

Ifølge Enhedslisten gælder den nuværende misbrugsbestemmelse kun, hvis en virksomhed i skattely midt under coronakrisen omorganiserer sig med det formål at snyde sig til hjælpepakker. Derfor er misbrugsbestemmelsen meningsløs, ifølge Rune Lund.

At de forsøger at dække over det, ved at sende dette her ud som en nyhed, er ikke særligt klædeligt.

SF's skatteordfører Carl Valentin

100 nye ansatte til bekæmpelse af skattely

Umiddelbart efter samrådet mandag udsendte Skatteministeriet en pressemeddelelse om, at regeringen vil styrke indsatsen mod aggressiv skatteplanlægning og skatteunddragelse. Den vil ansætte hundrede nye medarbejdere hos Skattestyrelsen.

- Der er eksempler på, at multinationale selskaber spekulerer i at nedbringe skattebetalingen i Danmark, og at det ikke altid sker med lige fine metoder. Derfor styrker vi nu kontrollen på området, siger skatteminister Morten Bødskov i pressemeddelelsen.

Nyheden om de nye ansatte i Skattestyrelsen bliver dog opfattet som en afledningsmanøvre af SF:

- Denne her styrkelse af Skattestyrelsen har vi aftalt for længe siden. Det er regeringen, der prøver af fjerne fokus fra den pinlige situation, at virksomheder i skattely får coronastøtte, selv om vi aftalte, at de ikke skulle.

- At de forsøger at dække over det, ved at sende dette her ud som en nyhed, er ikke særligt klædeligt, siger skatteordfører for SF Carl Valentin.

Enhedslisten mener, regeringen har opført sig pinligt – og står ifølge skatteordfører Rune Lund afklædt tilbage.

Omvendt kan man vel sige, at det er jer i Enhedslisten, der står afklædte tilbage. I skrev jo under på en aftale, som jo reelt ikke havde nogen værdi.

- Det her er meget tekniske diskussioner, og det er ikke noget, man bare lige ordner med partilederne ovre i Finansministeriet i nogle forhandlinger, som tidsmæssigt var finansloven på speed. Det er noget, som kræver, at man efterfølgende dykker ned i detaljerne. Vi har ikke skrevet under på en aftale, som var meningsløs, og som var den rene varme luft, siger Rune Lund.

EU's sortliste over skattely

De 12 lande på EU's sortliste over skattely, er:

Amerikansk Samoa

Caymanøerne

Fiji

Guam

Oman

Palau

Panama

Salomonøerne

Seychellerne

Trinidad og Tobago

De Amerikanske Jomfruøer

Vanuatu

Andre EU-lande går skridtet videre

Selvom Danmark var det første land, som ville afskære virksomheder med base i skattely fra hjælpepakker, har en række lande tilsyneladende overhalet os.

Ifølge udviklingsorganisationen Oxfam IBIS er både Italien, Frankrig, Skotland, Belgien og Wales gået videre end Danmark, for at forhindre virksomheder med base i skattely at få del i hjælpepakkerne.

Regeringen har nemlig kun afskåret virksomheder, som er ejet i skattely i første led. Det vil sige, hvis en virksomhed er ejet gennem flere selskaber, for til sidst at være ejet i skattely, så kan den danske stat ikke forhindre virksomheden i at modtage støttekroner.

Italien, Frankrig og Skotland har ifølge Oxfam IBIS også afskåret virksomheder fra hjælpepakker med ejerskab i flere led.

Både Belgien og Wales har lavet deres egne nationale sortlister over skattely, som går videre end EU’s sortliste, og inkluderer blandt andet Jersey, Guernsey, Bermuda, Bahamas og de Britiske Jomfruøer, som ifølge forskere og eksperter er kendte skattely.

- På dagens samråd fremhævede skatte- og erhvervsministeren igen og igen, at Danmark er helt i front i kampen mod skattely. Der må vi bare konstatere, at det desværre ikke er resultatet i forhold til skattelykravet i hjælpepakkerne, hvor andre EU-lande er gået videre end Danmark. Der er brug for en langt mere offensiv indsats for løsninger, og vi bidrager gerne til, at regeringen fremover kan sætte stærkere handling bag ordene, siger Christian Hallum fra Oxfam IBIS.