Musikfans tager kampen op og 'overtager' racistisk hashtag

Fans af k-pop har det seneste d√łgn v√¶ret flittige til at dele billeder af deres idoler - og det g√łr faktisk en forskel, mener kommunikationsr√•dgiver.

De er fans af musikgenren koreansk popmusik - k-pop, som det popul√¶rt kaldes. Og s√• har de det seneste d√łgn iv√¶rksat en omfattende aktion mod racisme.

Der kæmpes en kamp på de sociale medier for at sætte dagsordenen

Troels Johannesen, selvstændig kommunikationsrådgiver

Hashtagget #WhiteLivesMatter p√• Twitter og Instagram har egentlig v√¶ret brugt som modstykke til den antiracistiske Black Lives Matter-bev√¶gelse. Men s√łger man p√• det nu, bliver ens feed oversv√łmmet af billeder og videoer af de koreanske popidoler.

Den verdensomsp√¶ndende fanskare har flittigt tagget deres billeder - ikke for at st√łtte, men for at "drukne" de racistiske ytringer, der ellers bliver skrevet under hashtagget.

Og det har vist sig at være ekstremt effektivt, forklarer kommunikationsrådgiver Troels Johannesen.

- De racistiske ytringer findes, men de bliver svære at finde, fordi der er så meget indhold under hashtagget, siger han.

Som selvstændig kommunikationsrådgiver arbejder Troels Johannesen blandt andet med, hvordan de sociale medier bruges politisk, og han har selv ikke kunnet undgå at se k-pop-fansenes effektive aktion.

- Det er virkelig interessant at se, hvordan de har mobiliseret sig. De er et kulturelt fællesskab, som pludselig bruger deres stemme aktivistisk, siger Troels Johannesen.

Hvad betyder #WhiteLivesMatter?

Frasen "White lives matter" associeres med h√łjrenationalister i USA, og det er blandt andet blevet brugt af den racistiske hadgruppe Ku Klux Klan.

Det er blevet brugt af forskellige racistiske grupper siden 2015, hvor Black Lives Matter-bev√¶gelsen opstod og startede sin kampagne mod den omfattende politivold mod sorte amerikanere.

Kilde: ADL

En kamp om dagsordenen på de sociale medier

Onlineaktionen sker i forbindelse med de omfattende demonstrationer og opt√łjer mod politivold og racisme, som foreg√•r i USA netop nu.

Efter afroamerikaneren George Floyd blev dræbt i politiets varetægt i Minneapolis er tusindvis af amerikanere gået på gaden for at kræve retfærdighed. Og den samme kamp udspiller sig altså online.

- De sociale medier er helt afg√łrende. Her bruges hashtags aktivt som en maskine til at mobilisere en masse mennesker og f√• dem til at bakke op om en sag, siger Troels Johannesen.

#BlackLivesMatter eller #BLM er eksempelvis blevet brugt siden 2015 for at vise den åbenlyse systemtiske racisme, sorte amerikanere oplever, forklarer han.

Men samtidig stiger også brugen af de hashtags, som står helt eller delvist i opposition til dagsordenen - eksempelvis #WhiteLivesMatter, #WhiteOutWednesday eller #AllLivesMatter.

- Der kæmpes en kamp på de sociale medier for at sætte dagsordenen. Og her har kvantiteten af tweets indflydelse på, hvem der "vinder", siger han.

Derfor kan f√¶llesskaber som k-pop-fansene rent faktisk g√łre en forskel.

K-pop-fans fortsætter deres indsats

Fanfællesskabet omkring k-pop er ikke organiseret. Det står derfor ikke klart, hvorfor de engagerer sig i debatten. De er dog kendt for at være meget aktive på de sociale medier, når det gælder om at forsvare deres idoler - og de har derfor stor gennemslagskraft til at få hashtags til at trende.

- De her mennesker kender ikke hinanden, men det viser, at sociale medier er fantastiske til at underst√łtte kulturelle f√¶llesskaber, og at de kan sprede sig over hele verden, siger Troels Johannesen.

Det er da heller ikke f√łrste gang, at k-pop-fans √•benlyst st√łtter den antiracistiske dagsorden under den seneste tids raceuroligheder i USA.

I weekenden iværksatte de en aktion for at lukke en app ned, som politiet i den amerikanske by Dallas brugte til at overvåge demonstranter, skriver magasinet Rolling Stones.

Politiet havde bedt borgere om at indsende videoer af "ulovlig aktivitet under protesterne" via iWatch Dallas. I stedet sendte fans videoer af dansende k-popstjerner - så mange, at systemet blev overbelastet og måtte lukke midlertidigt ned.