Musikfans tager kampen op og 'overtager' racistisk hashtag
Fans af k-pop har det seneste døgn været flittige til at dele billeder af deres idoler - og det gør faktisk en forskel, mener kommunikationsrådgiver.
De er fans af musikgenren koreansk popmusik - k-pop, som det populært kaldes. Og så har de det seneste døgn iværksat en omfattende aktion mod racisme.
Hashtagget #WhiteLivesMatter på Twitter og Instagram har egentlig været brugt som modstykke til den antiracistiske Black Lives Matter-bevægelse. Men søger man på det nu, bliver ens feed oversvømmet af billeder og videoer af de koreanske popidoler.
Den verdensomspændende fanskare har flittigt tagget deres billeder - ikke for at støtte, men for at "drukne" de racistiske ytringer, der ellers bliver skrevet under hashtagget.
Og det har vist sig at være ekstremt effektivt, forklarer kommunikationsrådgiver Troels Johannesen.
- De racistiske ytringer findes, men de bliver svære at finde, fordi der er så meget indhold under hashtagget, siger han.
Som selvstændig kommunikationsrådgiver arbejder Troels Johannesen blandt andet med, hvordan de sociale medier bruges politisk, og han har selv ikke kunnet undgå at se k-pop-fansenes effektive aktion.
- Det er virkelig interessant at se, hvordan de har mobiliseret sig. De er et kulturelt fællesskab, som pludselig bruger deres stemme aktivistisk, siger Troels Johannesen.
En kamp om dagsordenen på de sociale medier
Onlineaktionen sker i forbindelse med de omfattende demonstrationer og optøjer mod politivold og racisme, som foregår i USA netop nu.
Efter afroamerikaneren George Floyd blev dræbt i politiets varetægt i Minneapolis er tusindvis af amerikanere gået på gaden for at kræve retfærdighed. Og den samme kamp udspiller sig altså online.
- De sociale medier er helt afgørende. Her bruges hashtags aktivt som en maskine til at mobilisere en masse mennesker og få dem til at bakke op om en sag, siger Troels Johannesen.
#BlackLivesMatter eller #BLM er eksempelvis blevet brugt siden 2015 for at vise den åbenlyse systemtiske racisme, sorte amerikanere oplever, forklarer han.
Men samtidig stiger også brugen af de hashtags, som står helt eller delvist i opposition til dagsordenen - eksempelvis #WhiteLivesMatter, #WhiteOutWednesday eller #AllLivesMatter.
- Der kæmpes en kamp på de sociale medier for at sætte dagsordenen. Og her har kvantiteten af tweets indflydelse på, hvem der "vinder", siger han.
Derfor kan fællesskaber som k-pop-fansene rent faktisk gøre en forskel.
K-pop-fans fortsætter deres indsats
Fanfællesskabet omkring k-pop er ikke organiseret. Det står derfor ikke klart, hvorfor de engagerer sig i debatten. De er dog kendt for at være meget aktive på de sociale medier, når det gælder om at forsvare deres idoler - og de har derfor stor gennemslagskraft til at få hashtags til at trende.
- De her mennesker kender ikke hinanden, men det viser, at sociale medier er fantastiske til at understøtte kulturelle fællesskaber, og at de kan sprede sig over hele verden, siger Troels Johannesen.
Det er da heller ikke første gang, at k-pop-fans åbenlyst støtter den antiracistiske dagsorden under den seneste tids raceuroligheder i USA.
I weekenden iværksatte de en aktion for at lukke en app ned, som politiet i den amerikanske by Dallas brugte til at overvåge demonstranter, skriver magasinet Rolling Stones.
Politiet havde bedt borgere om at indsende videoer af "ulovlig aktivitet under protesterne" via iWatch Dallas. I stedet sendte fans videoer af dansende k-popstjerner - så mange, at systemet blev overbelastet og måtte lukke midlertidigt ned.