Nyheder

Klargøring af fodboldbane gik helt galt - kan true grundvandet

TV Midtvest logo
I samarbejde med TV Midtvest

Det kan tage flere år, før man ved, om der er sket en forurening, siger biokemiker.

På Hørdum Stadion i Thy har fodboldbanerne mildest talt set bedre dage.

For nylig kom en lidt for ivrig frivillig fra den lokale boldklub nemlig til at oversprøjte banerne med Roundup, skriver TV MIDTVEST.

Og det har altså resulteret i den visse død for de tidligere grønne græsbaner.

Ifølge klubbens formand forsøgte den frivillige at gøre banen helt fin og fri for ukrudt forud for den forsinkede sæsonstart på fodbolden, skriver Nordjyske.

Men fordi den frivillige brugte det særligt kraftige sprøjtemiddel Roundup, som får alt grønt til at visne, tog det i stedet livet af grønsværen.

- Det er et forkert middel, vi har brugt, og det er en beklagelig fejl, siger Morten Smed, der er formand i klubben Koldby-Hørdum IF til TV 2.

Inden Roundup-fadæsen var klubbens fodboldbaner markant grønnere.

Stadion og vore øvrige baner i Hørdum og Koldby er klippet og opmalet takket være flittige frivillige KH’er. Mange Tak...

Posted by Koldby-Hørdum IF on Sunday, March 29, 2020

Nabo til vandværk

Bedst som man gik og troede, at situationen ikke kunne blive værre, står boldklubben nu muligvis også med ansvaret for en mindre miljøkatastrofe.

De oversprøjtede fodboldbaner er nemlig nabo til et vandværk, og det bekymrer Anne Kristine Keiding, som er biokemiker i Plan, Miljø og Industri I Thisted Kommune.

- Det er simpelthen noget biks, det, der er sket. Da vi hørte om, at baneanlægget i Hørdum var blevet forgiftet, blinkede alle lamper med rødt her i afdelingen, for vi er udmærket klar over, at der ligger et vandværk ved siden af, siger hun til Nordjyske.

Ifølge biokemikeren kan det tage flere år, før de kan konstatere, om der er sket en forurening. Og vandværket vil sandsynligvis bede boldklubben om at betale for de øgede kontroller med vandet, fortæller hun.

- Det er en beklagelig fejl, siger formanden for klubben om de ødelagte fodboldbaner.

Regning på 150.000 kroner

Det er altså lidt af en penibel situation, som Koldby-Hørdum IF nu står i.

Alene skaderne på fodboldbanerne vurderes at være så slemme, at det kommer til at koste op imod 150.000 kroner at genetablere fodboldbanerne.

Da det er kommunen, som ejer banerne, skal de nu til at undersøge, om banerne kan være underlagt forsikring, så kommunen måske ikke skal sidde tilbage med hele regningen, oplyser Mogens Kruse Andersen, der er direktør i Teknik, Erhverv og Beskæftigelse i Thisted Kommune til TV MIDTVEST.

Og så skal sagen om de gule fodboldbaner på den politiske dagsorden, når Teknik- og Miljøudvalget i Thisted Kommune mødes 8. juni. Her skal de drøfte, om brugen af sprøjtegift på et kommunalt areal skal have yderligere konsekvenser.