Coronavirus

Udenrigsministeriet til danskerne efter gymnasieelevers Sverige-tur: Bliv nu hjemme

Hvis man tager til Sverige, bør man gå i 14-dages karantæne, understreger Erik Brøgger Rasmussen.

Sagen om fem gymnasieelever fra Roskilde Katedralskole, der fik konstateret covid-19 efter en ferie i Sverige, får nu Udenrigsministeriet til at advare borgerne mod at finde på at gøre noget lignende.

Det er nemlig stik imod myndighedernes rejsevejledninger, som altså stadig er gældende, forklarer direktør i Udenrigsministeriets Borgerservice Erik Brøgger Rasmussen.

- Jeg synes faktisk, vi har været meget klare. Men vi er jo samtidig også med på, at broen og den frie adgang til Sverige har været meget fristende, siger han til TV 2.

Anbefaler selv-karantæne

Hvis danskere alligevel beslutter sig for at tage en tur over Øresund, så bør de ifølge sundhedsmyndighederne holde sig hjemme i 14-dages karantæne.

Men den anbefaling valgte de fem gymnasieelever fra Roskilde Katedralskole og deres syv kammerater ikke at følge.

- Det har ret store implikationer, ikke kun for de fem, men for mange af deres kammerater, som nu ikke kan komme i skole, så det er ikke gratis at tage afsted, siger Erik Brøgger Rasmussen.

Selvom fem ud af de 12 unge, der var med på turen til Sverige, efterfølgende er blevet bekræftet smittet med covid-19, er det dog uvist, om smitten er sket i Sverige eller et andet sted.

Lang kø ved grænsen

Udenrigsministeriet har gennem coronakrisen valgt at komme med anbefalinger og vejledninger frem for restriktioner for danskerne.

Det betyder blandt andet, at danskerne frit kan rejse til Sverige, selvom myndighederne fraråder det.

Og noget tyder på, at mange har benyttet sig af denne mulighed.

Søndag var der nemlig kilometerlang kø ved den danske grænse over Øresundsbroen af danskere, der efter fridagene i forbindelse med Kristi himmelfartsferien skulle hjem fra ferie på Bornholm eller i Sverige, vurderede Københavns Politi søndag.

Regeringen: Bliv hjemme i sommerferien

Regeringen fraråder indtil 31. august ikke-nødvendige rejser til andre lande end Tyskland, Island og Norge.

Det fortalte statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde i fredags.

I samme ombæring fortalte hun også, at man arbejder på også at finde en løsning for rejser til og fra Sverige, men det er endnu uklart, hvornår danskerne kan forvente en ændring i rejsevejledningen dertil.

- Der er ikke noget, vi hellere vil, end at åbne det hele op i dag, men det, vurderer vi altså, ikke vil være forsvarligt. Derfor bliver i år en sommer, hvor mange danskere kommer til at holde ferie hjemme, sagde Mette Frederiksen.