Nyheder

Arkæolog jubler over dansk vikingeborg: - Drømmen kunne være at finde en kriger med pil i brystet

TV2 ØST logo
I samarbejde med TV2 ØST

I dag begyndte udgravningen af dele af Danmarks største vikingeborg, der kan gemme på hidtil ukendt historie.

Tirsdag var lidt som juleaften midt i sommervarmen for arkæolog Leif Plith Lauritsen.

Han står nemlig i spidsen for en gruppe, der skal forsøge at finde ud af, hvad der i sin tid er forgået på vikingeborgen Trygge Slot på Falster.

Anlægget strækker sig over 78.000 kvadratmeter - svarende til mere end 10 fodboldbaner. Ingen ved dog særlig meget om, hvad der gemmer sig under jorden.

- Jeg har det lidt som en femårig knægt, der kan høre, det rasler henne fra en kasse, som ligner den store legoæske, som jeg har ønsket mig i julegave, siger Leif Plith Lauritsen fra Museum Lolland-Falster til TV 2 ØST.

Håber på helt unikke fund

Det timeglasformede borganlæg er over 500 meter langt og 200 meter bredt på det bredeste sted. Arealmæssigt gør det den til Danmark største borg fra vikingetiden.

De første undersøgelser tyder på, at borgen har været aktiv i hvert fald i årene mellem 850 og 1250. Dermed har den spillet en rolle i længere tid end de ellers så kendte ringborge.

Arkæolog Leif Plith Lauritsen fra Museum Lolland-Falster håber på at finde nogle helt særlige fund under udgravningen af dele af Trygge Slot.

Sådan fandt man Trygge Slot

Gennem tiden har flere historikere og arkæologer ledt efter et borganlæg, der i folkemunde er blevet kaldt Trygge Slot.

I mange år troede man, at resterne var forsvundet og ødelagt.

I 2016 lykkedes det dog Museum Lolland-Falster at finde frem til borgen ved hjælp af satellitfotos og moderne teknologi, som fremhæver konturer i landskabet.

Her foretog man samtidig en mindre arkæologisk undersøgelse.

Den viste, at der var tale om et kæmpestort borganlæg, som er dateret til perioden fra cirka slutningen af 800-tallet til 1200-tallet - det vil sige fra vikingetiden og til begyndelsen af middelalderen.

Arkæologerne mener dog, at borgen muligvis kan være langt ældre og dermed have været aktiv i mere end de antagne 400 år.

- Det er simpelthen enestående – det er meget få steder, vi har sådan nogle anlæg. Drømmen kunne jo være, at der nede i det hul måske ligger en indebrændt person eller noget andet virkelig dramatisk. Der er masser af ting, vi ønsker – det er svært at sige, hvad der er det mest spændende, fordi vi har paletten fuld her, siger Leif Plith Lauritsen og tilføjer:

- Der, hvor folk vil tænke wow, det er, hvis vi nede i et hus finder en kriger, hvor man stadig kan se, at der sidder en pil i brystet på ham, og han har sin kniv på sig. Det kunne være vildt dramatisk.

Se i videoen herunder, hvordan man mener, at Trygge Slot har set ud:

Danmarks største vikingeborg er fundet på Falster. Det er den største af de borge, man indtil nu kender til i Danmark. Video: TV Øst

Mere end et tilflugtsted

Indtil nu har arkæologerne været overbevist om, at borgen blev brugt som tilflugtsted i sin tid.

Nu tyder det dog på, at den har været mere end det - måske en administrationsborg eller en handelsplads. Det forklarer arkæolog Lars Meldgaard Sass Jensen, som er lektor på Afdeling for Arkæologi og Kulturarvsstudier ved Aarhus Universitet

Der er nemlig blevet fundet rester af brændt ler, som tyder på, at der er blevet bygget inden for voldene. Samtidig er man stødt på rester af en formodet brolagt indre voldgade.

Lars Meldgaard Sass Jensen, lektor på Afdeling for Arkæologi og Kulturarvsstudier ved Aarhus Universitet, er med til udgravningen sammen med 20 arkæologistuderende.

Netop det faktum, at der har været bygget, fortæller noget om en magtstruktur på Lolland Falster, man ikke hidtil har kendt til.

- Et anlæg i den her størrelse er bygget af folk, som har evnerne, magten og ressourcerne til at bygge det. Så de har været nogle vigtige politiske spillere, siger Lars Meldgaard Sass Jensen.

Udgravningen foregår fra 2. juni og tre uger frem og er et samarbejde mellem Museum Lolland Falster og 20 arkæologistuderende fra Aarhus Universitet.