Coronavirus

Italiens ambassadør vred på svensk statsepidemiolog: - Vis solidaritet

Statsepidemiologen i Sverige, Anders Tegnell, er både blevet hyldet og kritiseret for Sveriges håndtering af krisen. 10050 Pontus Lundahl/tt / Ritzau Scanpix

Anders Tegnells vurdering af det italienske sundhedsvæsen har vakt vrede i diplomatiske kredse.

Italiens ambassadør i Sverige langer ud efter den svenske statsepidemiolog i en pressemeddelelse, skriver det svenske medie Expressen.

Det sker, efter at Anders Tegnell i et interview har udtalt, at Italien har færre ressourcer til at håndtere en epidemi end Sverige.

I Sveriges Radios P1 udtalte Tegnell blandt andet, at han mener, at Sverige burde have været i stand til at håndtere coronapandemien bedre.

- I et moderne, rigt land som Sverige burde vi kunne beskytte vores ældre. Det behøvede ikke være, som det så ud i Kina, eller måske endda Italien, hvor man har færre ressourcer til det, sagde han i interviewet, som kan læses i Aftonbladet.

Men den vurdering af Italiens sundhedsvæsen er ambassadør Mario Cospito stærkt uenig i.

Han henviser til Verdenssundhedsorganisationens (WHO) rangering af forskellige landes sundhedsvæseners effektivitet og funktionalitet. Her ligger Italien på en andenplads, og Sverige på en 23. plads, skriver ambassadøren i pressemeddelelsen.

Han nævner derudover, at Sverige, i forhold til Italien, under epidemien har haft halvt så mange intensivpladser på hospitalerne målt per indbygger.

Ambassadør: - I havde tiden på jeres side

Mario Cospito påpeger også forskellen på Italiens og Sveriges overordnede situation, når det kommer til antal smittede og døde.

Italien er ét af de lande i Europa, der har været hårdest ramt af pandemien, og i den seneste opgørelse har landet haft 33.072 coronarelaterede dødsfald.

I pressemeddelelsen skriver ambassadøren, at det italienske sundhedsvæsen har stået over for en overvældende udfordring, hvor landet måtte gå coronavirussen i møde som det første europæiske land med massiv smittespredning af coronavirus.

- På grund af en grusom skæbne har vi, sammenlignet med andre lande, deriblandt Sverige, ikke haft tiden på vores side, skriver han i pressemeddelelsen.

Han mener derfor, at statsepidemiologen bør vise udvise større forståelse for Italien.

- Alle mennesker uden for Italiens grænser bør anerkende og vise solidaritet med vores land, skriver Mario Cospito i pressemeddelelsen.

Kritik fra flere sider

Det er ikke første gang, at den svenske statsepidemiolog modtager kritik.

Tidligere på ugen fik Anders Tegnell hug for håndteringen af epidemien af Annika Linde, som er Sveriges tidligere statsepidemiolog.

- Jeg mener, at vi skulle have haft mere tid til at forberede os. Hvis vi havde lukket ned tidligt, ville vi i løbet af den tid kunne have gjort det nødvendige for at beskytte de mest udsatte, sagde hun i et interview med Dagens Nyheter.

Sverige er et af de europæiske lande, der har indført færrest restriktioner under coronakrisen.

Der bor cirka 10 millioner i landet, og i den seneste opgørelse er 4220 svenskere døde som følge af covid-19.