Ekspert kritiserer Solbakke-dommene – læs hele hans rapport her
Den førende ekspert i afhøringsteknikker har brugt omkring 500 timer på at granske sagerne om Erik Solbakke.
Den norske afhøringsekspert Asbjørn Rachlew var udmærket klar over, at der hvilede et stort ansvar på hans skuldre, da TV 2 bad ham læse og vurdere sagerne om den udviklingshæmmede Erik Solbakke.
En domstol havde dømt Erik Solbakke skyldig i 27 ildspåsættelser, i at have antændt branden på Hotel Hafnia, der kostede 35 mennesker livet og i at have dræbt den 15-årige Anette Thomsen fra Fanø.
Så hvis man skulle undersøge dommene og baggrunden for dem, ville det kræve mange timers grundigt arbejde.
- Jeg sagde til TV 2, at jeg ville angribe mit arbejde, som hvis domstolen havde bedt mig undersøge Erik Solbakke-sagerne. Og i det ligger der et krav til grundighed og forsigtighed, fortæller Asbjørn Rachlew, der er endt med at bruge omkring 500 timer på blandt andet at studere de 89 afhøringsrapporter.
Han kendte ikke til Erik Solbakke inden, men har tidligere beskæftiget sig med lignende sager. Eksempelvis sagen om Thomas Quick, der blev kendt som Nordens værste seriemorder.
Thomas Quick var psykisk syg og tilstod en lang række mord og forbrydelser. Og han kunne give præcise detaljer om sine gerninger.
Men efter blandt andre Asbjørn Rachlew havde gransket sagerne, kom det frem, at Quicks detaljerede tilståelser var fremkommet ved politiets ledende spørgsmål.
Det blev hurtigt tydeligt for Asbjørn Rachlew, at der i denne sag også var tale om en sårbar person, der udelukkende blev dømt på baggrund af sin tilståelse.
- Og så fandt jeg ud af, at det var den samme efterforsker, dommer og anklager, der havde haft alle Erik Solbakke-sagerne. Der tænkte jeg, at det var en meget sårbar proces, forklarer Asbjørn Rachlew, der blandt andet har en doktorgrad, der handler om justitsmord.
Med disse informationer begyndte Asbjørn Rachlew at læse afhøringsrapporterne - spørgsmål for spørgsmål.
Ligesom i sagen om Thomas Quick var der blevet stillet ledende spørgsmål. Mange ledende spørgsmål og ofte uden en forsvarer til stede.
Det problematiske ved ledende spørgsmål – især når det kommer til sårbare sigtede – er, at man forærer informationer om sagen til den sigtede.
Efter at have gennemgået sagen mener Asbjørn Rachlew, at der er begået en lang række meget alvorlige fejl i efterforskningen og retssagerne.
Der har ikke været nogen øjenvidner eller tekniske beviser, så politiafhøringerne har været helt afgørende for sagen. Og her har der ikke bare været begået fejl. Der er blevet fremført misvisende og vildledende konklusioner i retten.
- Her er det selvfølgelig vigtigt at huske på, at vi vurderer noget politiarbejde, der blev foretaget for godt 30 år siden. Jeg plejer at sige, at hvis en overlæge skulle vurdere sine kollegaers måde at operere en blindtarm for 30 år siden, så ville overlægen nok også sige, at man i dag ville gøre det anderledes, forklarer Asbjørn Rachlew.
Dog påpeger han, at afhøringerne af Erik Solbakke er meget dårlige – også for den tids standard.
Asbjørn Rachlew har tre overordnede mål med den rapport, han har udarbejdet om Erik Solbakke-sagerne:
- At skabe et så godt grundlag, at danske myndigheder ser, at sagen skal genoptages.
- At vise hvor vigtige politiafhøringer er i en retsstat, og hvor vigtigt det er, at man undgår fejl i afhøringerne.
- At dansk politi bruger anledningen til at stille sig selv spørgsmålet, om det kunne ske i dag? Og om det er på tide at gøre optagelser af afhøringer obligatoriske, hvilket alle internationale studier anbefaler.
I rapporten stiller Asbjørn Rachlew også spørgsmål ved nutidens afhøringspraksis i dansk politi.
Læs Asbjørn Rachlews rapport her.
Du kan se tilståelsen på TV 2 torsdag 20.00 eller allerede nu på TV 2 PLAY.